Mødedato: 07.03.2012, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Etablering af lokal idrætsskole med idrætslinje på Klostervængets Heldagsskole

Se alle bilag
Udvalget skal tage stilling til høring af forslag om oprettelse af lokal idrætsskole og idrætslinje på Klostervængets Heldagsskole.

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,
1. at forslag om oprettelse af lokal idrætsskole og idrætslinje på Klostervængets Heldagsskole sendes i høring 

Problemstilling

Siden 2009 har Bellahøj Skole drevet en bydækkende idrætslinje for elever med særligt idrætstalent. Idrætslinjen er en markant succes. Skolen oplever således en omfattende tilgang til idrætslinjen, og antallet af ansøgere overstiger langt antallet af pladser på linjen. Således var der i 2011 130 ansøgere til de 28 pladser på 7. klasses idrætslinje. Samtidig oplever skolen en stigende tilgang af elever fra eget distrikt til den almene, kommunale idrætsskoledel. Det er derfor forvaltningens vurdering, at der er behov for at oprette yderligere en idrætsskole med idrætslinje på en københavnsk folkeskole, da den vil opfylde et behov blandt københavnske skoleelever og forældre.

 

Team Copenhagen har ligeledes ytret ønske om endnu en idrætslinje på en af byens skoler meget gerne i Østerbro-området, da området rummer en lang og varieret række af eliteklubber, idrætsmiljøer og –anlæg, som vil kunne understøtte, at tilbuddet får den ønskede kvalitet og bredde. Team Copenhagens Eliteidrætsakademi har samarbejde med Københavns Tekniske Skole, Niels Brock og det nærliggende Gefion Gymnasium og idrætslinjen har således mulighed for at indgå i et sammenhængende idræts- og uddannelsesforløb.

 

Da det samtidig er vigtigt, at den pågældende skole skal have ledige lokaler og kapacitet til at kunne rumme de ekstra idrætsklasser foreslås det med denne indstilling at placere en idrætslinje på Kloster­vængets Heldagsskole, idet skolen både geografisk og kapacitetsmæssigt opfylder behovet. Samtidig er skolen madskole og har allerede et eksisterende fokus på idræt og bevægelse, der kan danne et godt afsæt for det videre arbejde. Team Copenhagen anlægger samme vurdering og har dermed givet tilsagn om at understøtte oprettelsen af idrætslinjen på Klostervængets Heldagsskole.

Løsning

Klostervængets Heldagsskole er beliggende i udkanten af Østerbro tæt på en række store idræts­tilbud og –anlæg, som fx Fælledparken, Østerbro Stadion m/Idrætshuset, Østerbro Svømmehal og Svanemøllehallen. Med hensyn til de fysiske rammer vil skolen endvidere på baggrund af sit nuværende elev- og klassetal have plads til en ny idrætslinje de næstkommende fem til seks år.

 

På baggrund af erfaringerne på Bellahøj Skole foreslår forvaltningen, at Klostervængets Heldagsskole fra skoleåret 2013–2014 bliver en lokal idrætsheldagssskole med idrætslinje for elever med særligt idrætstalent. Planlægning og udvikling af profilen på skolen starter allerede fra august 2012. Model og tidsplan for udviklingen af skolen beskrives grundigere i bilag 1.

 

Siden Bellahøj Skole i 2009 blev kommunal idrætsskole, har skolen oplevet en massiv tilgang af elever, der har samtidig været en stigning i børnetallet i området, men det er forvaltningens vurdering, at en stor del af den øgede søgning til denne konkrete skole også bunder i idrætsprofilen både i forhold til elever fra eget distrikt og i forhold til den bydækkende idrætslinje, som i dag slet ikke har tilstrækkelig kapacitet til at optage de mange talentfulde ansøgere. Dette understreger behovet for et yderligere tilbud af samme karakter i København, samtidig med at det vil understøtte Klostervængets Heldagsskole i rekruttering af elever fra eget distrikt.

 

Som ny lokal idrætsskole vil Klostervængets Heldagsskole både skulle rumme en almen og bred idræts- og bevægelsestilgang og en særlig idrætslinje for 7.–9. klasse med talentudvikling inden for specifikke idrætsgrene.

 
Den almene del
indebærer, at alle klasser på skolen får styrket idrætsundervisning, og at idræt, bevægelse og sundhed bliver integreret i alle fag og i hele skolens virke. Med Klostervængets Heldagsskoles position som både heldagsskole og madskole åbner der sig en række spændende muligheder for at sammentænke læring, sundhed og fysisk aktivitet

 
Idrætslinjen for elever med særligt idrætstalent på 7–9. klassetrin
skal – på samme måde som på Bellahøj Skole - være et tilbud til elever fra hele kommunen, der vil få mulighed for at søge idrætslinjen. Idrætslinjen kan langt hen ad vejen følge det samme koncept som på Bellahøj Skole – om end viften af idrætsgrene vil være skolens egen og basere sig på skolens geografiske placering i nærheden af en række relevante eliteklubber. Der etableres således et nyt spor på skolen med idrætsklasser på 7.–9. klassetrin, hvor skolen tilbyder en række specifikke idrætsgrene. Idrætseleverne får fire idrætstimer med undervisning/træning i disse idrætsgrene samt to idrætstimer med skolens ordinære 7. klasse

Idrætslinjen på Klostervængets Heldagsskole vil blive etableret i samarbejde med Team Copen­hagen. Team Copenhagen har fra starten været involveret i etableringen af idrætsskolen på Bellahøj Skole og vil spille en vigtig rolle i forhold til at finde de idrætsgrene, som idrætslinjen på Kloster­vængets Heldagsskole skal udbyde – både i forhold til kendskab til de lokale idræts­fore­nin­ger i området og samarbejdet med Team Danmark, Danmarks Idræts-Forbund og relevante specialforbund. Udvælgelse af idrætsgrene vil ligeledes blive vurderet i relation til Team Copenhagens Eliteidrætsakademi.

 

Selvom der åbner sig en række muligheder i f. t. Klostervængets Heldagsskole som idræts­skole, er der også udfordringer, hvor skolen skal understøttes grundigt fra forvaltningens side. Ud­vik­ling af både idrætsskole og idrætslinje stiller store krav til det faglige niveau i idræt og bevægel­se. Sko­len skal oparbejde en klar faglig styrke på området og sikre lærernes kompetencer og enga­ge­ment i idræt og bevægelse, ligesom det er nødvendigt at rekruttere nye lærere, der passer til idræts­skolen. Samtidig vil der i et samarbejde mellem skolen og Team Copenhagen (med input fra Bellahøj Skole) blive udviklet en rekrutterings- og kommunikationsstrategi for idrætsskolen og idrætslinjen.

 

Det er forvaltningens vurdering – på baggrund af de positive erfaringer fra Bellahøj Skole - at oprettelsen af en almen idrætsskole og en idrætslinje på Kloster­vængets Heldagsskole vil medvirke til en række positive forandringer på skolen i form af et generelt løft af skolen, således at flere elever fra skolens eget distrikt indskrives på skolen, samt at elevernes faglige udvikling og både elevers og læreres trivsel og glæde ved skolen fremmes. Det er samtidig væsentligt at fastholde og sammentænke de øvrige indsatser, som sko­len er en del af.

 

Det er skolens ledelse, som har ansvar for organisering og drift af den kommende idrætsskole. Sko­len skal finde en form, der passer til skolen og til lokalområdets vilkår og muligheder. Det er dog centralt, at skolen tilbydes sparring, særligt i udviklingsfasen. Vigtige sparringspartnere i denne proces er:

  • Bellahøj Skole
  • Team Copenhagen og lokale idrætsforeninger samt specialforbund
  • Forvaltningens indsatser og ressourcepersoner på idræts- og bevægelsesområdet, herunder Move@School og bevægelsesaktive skoler
  • Relationer til lokalområdet og lokale organisationer (hvor skolen i forvejen har omfattende kontakter).

I samarbejde med skolen skal det afklares, hvordan denne støtte bedst muligt kan struktureres. Fx kan man i udviklingsperioden forestille sig at tilknytte ressourcepersoner fra Bellahøj Skole.

 

Det nyetablerede Bevægelsesteam København kan endvidere i samarbejde med lærere fra Klostervængets Heldagsskole medvirke til at give daginstitutionerne i området omkring skolen inspiration og ideer til idræts- og bevægelsesaktiviteter, således at der skabes et fokus på idræt og bevægelse ved overgangen fra institution til skole.

 
Forvaltningen nedsætter
en styregruppe med repræsentanter fra skolen, forvaltningen og Team Copenhagen. 

Økonomi

Oprettelsen af idrætsskole og idrætslinje forudsætter, at skolen tilføres ekstra ressourcer til både drift og anlæg:

1.000 kr. – 2012 p/l

2012

2013

2014

2015

2016

Anlægsudgifter

 

2.000

3.000

1.000

0

Driftsudgifter

400

800

1150

1450

1700

Finansierings-behov til drift

400

800

0

0

0

 

Forvaltningen vurderer, at der ved øvrige strukturomlægninger på skoleområdet kan findes driftsfinansiering til oprettelsen af idrætslinjen og idrætsskolen. Finansiering af anlæg foreslås at indgå i budget 2013.

Udgifter til ekstra idrætstimer på den almene idrætsskoledel forudsættes finansieret af skolens nuværende bevilling som heldagsskole, da skolen allerede på nuværende tidspunkt gennemfører ekstra undervisning i idræt og bevægelse. Skolens elever modtager i dag op til 6. klasse 5 idræts- og bevægelsestimer (2 idrætstimer og 3 bevægelsestimer) og i 7.-9. klasse 2 x 2 timer idræt. Dette niveau fastholdes, såfremt skolen bliver idrætsskole.

Udgifter til skolens sparring med Bellahøj Skole finansieres af puljen til kommunale profilskoler, herunder underviserudgifter til kompetenceudvikling af lærerne, hvor medarbejdere fra Bellahøj Skole er ansvarlig for kompetenceudviklingen. Udgifter til lærertid på Klostervængets Skole i forbindelse med sparring og kompetenceudvikling forudsættes dækket af skolens egne midler.

Skolen vil endvidere allerede fra efteråret 2012 modtage støtte fra Københavnermodellen til konkrete aktiviteter med henblik på rekruttering af elever til skolestart 2013.

Til sammenligning kan det oplyses, at Bellahøj Skole årligt tildeles 4,2 mio. kr, af disse er 1,5  mio. kr. afsat til idrætslinjen, mens de resterende midler er afsat til at give alle elever på skolen mere idrætsundervisning. Klostervænget er som heldagsskole i forvejen tilført ressourcer til mere undervisning. Det er ikke defineret, hvilke fag denne undervisning skal være i. Skolen har derfor ressourcer til at give alle elever mere idræt.

Hvis man sammenligner ressourcerne til idrætslinjen på de to skoler, er forskellen mellem Bellahøj Skole og Klostervængets Heldagsskole på 200.000 kr. årligt, hvilket primært skyldes at der ikke afsættes en forskningsmæssig bevilling i Klostervængets Heldagsskoles tilfælde, samt at mindre dele af aktivitetsudgifterne forventes afholdt inden for Klostervængets Heldagsskole eget budget.

Videre proces

Såfremt forslaget godkendes, sendes forslaget i høring til følgende parter: Skolebestyrelsen på Klostervængets Heldagsskole, Det fællespædagogiske Råd, Skole og Forældre København, Brug Folkeskolen, KFO, Københavns Fælles Elevråd, lokaludvalg, Københavns Lærerforening (KLF), LFS og skolelederforeningen (SKK).

Efter høring fremlægger forvaltningen indstilling for Børne- og Ungdomsudvalget vedr. idrætsskole og idrætslinje, herunder planer for ansøgning om dispensation om retningslinjer for optagelse på idrætslinjen. Ligeledes tilrettes bilag 8 i Styrelsesvedtægten for folkeskolen i Københavns Kommune i overensstemmelse med udvalgets beslutning.

                 Else Sommer                     /Mikala Jørgensen 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top