Mødedato: 07.03.2012, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Nedlæggelse af Hillerødgades Skole

Se alle bilag
Udvalget skal tage stilling til forslag om høring om nedlæggelse af Hillerødgades Skole og flytning af Frederiksgård Skole og fritids- og klubtilbuddet Galaksen til Hillerødgades Skoles bygninger.

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, at udvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

1. at forslag om at Hillerødgades Skole nedlægges pr. 31. juli 2013 sendes i høring hos skolebestyrelsen på Hillerødgades Skole m. fl. samt i offentlig høring

2. at forslag om at grunddistriktet for Hillerødgades Skole tillægges grunddistriktet for Rådmandsgades Skole med virkning fra skoleindskrivningen til skoleåret 2013/14 sendes til høring på skolerne på Nørrebro m.fl.

3. at forvaltningen tilbyder eleverne på Hillerødgades Skole at skifte skole samlet til Rådmandsgades Skole til skolestart august 2012

4. at forslag om at Frederiksgård Skole og fritids- og klubtilbuddet "Galaksen" flyttes til Hillerødgades Skoles lokaler, når disse er ledige, sendes i høring i skolebestyrelse, institutionsbestyrelse m.fl.

Problemstilling

Skolerne på Nørrebro har samlet set overkapacitet og for få elever. Overkapaciteten på Nørrebro har været en permanent tilstand i en årrække, og prognosen for Nørrebro (BUU 18/6 - 2011) viser, at der også forventes overkapacitet de næstkommende 8 - 10 år på grund af udviklingen i elevgrundlaget og søgningen til skolerne. Som følge af overkapaciteten på skolerne på hele Nørrebro har skolerne haft udfordringer med at sikre et tilstrækkeligt elevgrundlag, som gør skolerne økonomisk og pædagogisk bæredygtige.

Hillerødgades Skole er den mindste folkeskole på Nørrebro. Skolen har i indeværende skoleår 189 elever fordelt i 12 klasser. 9. klassen, der går ud i august 2012, består af 11 elever, og den ny børnehaveklasse forventes at bestå af ca. 12 elever.

Frederiksgård Skole i Vanløse er en specialskole med 130 elever. Til skolen hører et fritids- og klubtilbud beliggende på skolens grund i ældre pavilloner. Fritids- og klubtilbuddet har plads til en del af skolens elever, men ikke alle. Frederiksgård mangler et passende fritids- og klubtilbud og moderne fysiske rammer på skolens nuværende adresse i Vanløse.

Løsning

Det er forvaltningens vurdering, at der kan opnås bedre økonomiske og pædagogiske forudsætninger for eleverne på Nørrebro ved at nedlægge Hillerødgades Skole og tilbyde eleverne at flytte samlet til den nærliggende Rådmandsgades Skole. 

Rådmandsgades Skole har tilstrækkelig ledig kapacitet til at optage alle de elever fra Hillerødgades Skole, der måtte ønske at tage imod tilbuddet om at flytte til Rådmandsgades Skole. Dermed får den enkelte elev sine klassekammerater og eventuelle søskende med til den nye skole, hvilket er med til at sikre en tryg overgang. I den udstrækning, det er muligt og i den udstrækning, lærerne selv ønsker det, vil elevernes lærere også kunne flytte med over til Rådmandsgades Skole.

Rådmandsgades Skoles ledelse er højt motiveret til at sikre eleverne en tryg overgang og har solid erfaring med at sikre et godt undervisningstilbud til både et- og tosprogede elever. Skoleledelsen på Rådmandsgades Skole vil efter en konkret vurdering have mulighed for at foretage klassesammenlægninger eller ny klassedannelse efter at have modtaget eleverne.

Samtidig foreslås det, at Hillerødgades Skole anvendes til specialskole for eleverne på Frederiksgård Skole, hvilket giver eleverne på denne specialskole bedre fysiske rammer, madskolefaciliteter med produktionskøkken og en mere central placering i byen.

Tilbud om skoleskift til august 2012
Der vil blive udarbejdet et samlet tilbud til eleverne på Hillerødgades Skole. Eleverne får mulighed for frivilligt at skifte skole allerede til august 2012, således at eleverne straks efter sommerferien 2012 kan fortsætte skolegangen på Rådmandsgades Skole. Formålet med dette tilbud er at sikre en god og tryg modtagelse af alle elever fra Hillerødgades Skole på Rådmandsgades Skole. Forslaget sigter på en undgå en situation, hvor en skole pga. varsling om lukning utilsigtet oplever vigende elevtal og deraf utilfredsstillende fagligt miljø i den periode, hvor skolelukningen gennemføres.

Forældrene vil modtage skriftligt orienteringsmateriale og vil også via hjemmebesøg blive orienteret om deres børns muligheder for at skifte skole. Skoleskiftere vil frem mod skoleskiftet få tilbud om samtaler med Rådgivningscentret.

Fritidstilbud
Undervisning og fritid er integreret på Hillerødgades Skole, og fritidstilbuddet er gratis for eleverne. Eleverne tilbydes at foretage skoleskiftet til skolestart 2012 med mulighed for plads på de fritidstilbud, der er tilknyttet til Rådmandsgades Skole. Der vil være mulighed for særligt tilrettelagte forløb for elever, der fortsat ønsker et heldagsskoletilbud. Disse elever vil blive tilbudt at skifte til Klostervængets Skole, der også er placeret på Nørrebro, og som har god plads til flere elever.  

Hillerødgades Skole har en fritidsafdeling (tilsvarende et fritidshjem) i ”Kloden” i Lundtoftegade, mens klubbørnene fysisk har til huse i skolens tidligere pedelbolig inde på skolen. 

Hillerødgades Skoles klubtilbud ligger på skolen, og lokalerne overtages derfor af Frederiksgård specialskole. Klubtilbuddet (4. - 7. klassetrin) på Nørrebro mangler derfor lokaler, hvis alle elever fra Hillerødgade Skole fortsat ønsker et klubtilbud. Børne- og Ungdomsforvaltningen vil derfor indstille et budgetønske for en fysisk løsning af klubtilbuddet i klyngen NB2 til budget 2013 ud fra behovet og i forbindelse med fritids/klubanalysen, der forventes at blive forelagt for Børne- og Ungdomsudvalget i april 2012. Den fysiske kapacitet til dette fritidsklubtilbud kan antagelig findes i Hillerødgades Skoles nuværende fritidshjemstilbud, der som nævnt ligger i Lundtoftegade. 

 

Skoledistriktsændringer
Ved en skolenedlæggelse skal skolens grunddistrikt tillægges en anden skoles distrikt. Hillerødgades Skoles oprindelige grunddistrikt bestod dels af Lundtoftegadeområdet syd for Nørrebrogade og dels en del af Mjølnerparken nord for Nørrebrogade. Med sigte på blandt andet at opnå en mere blandet elevsammensætning i skolernes grunddistrikter blev Lundtoftegade tillagt daværende Havremarkens Skole, som i 2007 blev til Nørrebro Park Skole efter sammenlægning med den tidligere Jagtvejens Skole.

Ved skolenedlæggelsen foreslås nu, at den tilbageværende del af Hillerødgades Skoles grunddistrikt, Mjølnerpark-delen nord for Nørrebrogade tillægges den nærliggende Rådmandsgades Skole. Dette medfører, at andelen af tosprogede elever i grunddistriktet for Rådmandsgades Skole ændres med 0,6 % procent. Hvis samtlige elever fra Hillerødgades Skole tager imod tilbuddet om at flytte over til Rådmandsgades Skole, vil andelen af tosprogede elever på Rådmandsgades Skole stige fra 72,5 til 79,5 procent, svarende til 7 procentpoint.

Denne stigning forventes til dels imødekommet af kommende tilpasninger af skoledistrikterne på Nørrebro, som forventes at blive gennemført med virkning fra skoleåret 2013/2014. Her forventes der at ske gennemgribende ændringer af andre dele af skoledistrikterne på Nørrebro med henblik på at give de bedste rammer for en mere ligelig fordeling af et- og tosprogede elever på Nørrebro. Hertil kommer, at sprogsvage elever via Rådgivningscenter tilbydes pladser på skoler med få sprogsvage elever, jf. Københavnermodel 2.0. Forslag til ændringer af skolernes grunddistrikter udarbejdes tillige under hensyn til elevunderlaget og skolernes kapacitet, trafiksikkerhed og endelig mindste indgreb af hensyn til forældrene.

Frederiksgård Skole og Galaksen
Hillerødgades Skoles skolebygning er i forholdsvis god stand. Der er elevator og gode køkkenfaciliteter på skolen. Denne skolebygning vil  dermed være en god løsning på de udfordringer, som specialskolen Frederiksgård og fritids- og klubtilbuddet Galaksen har i deres nuværende bygninger i Vanløse.

Hillerødgades Skoles bygning er tilmed større end Frederiksgård Skole og kan dermed inkludere både skole og fritid i bygningen for de ca. 130 specialskolelever, som er indskrevet på Frederiksgård.

Forslaget er at flytte Galaksen sammen med Frederiksgård Skole til Hillerødgades Skoles bygninger. Galaksen er en selvejende institution, og i starten af høringsperioden vil forvaltningen invitere Galaksen til dialog om institutionens muligheder og ønsker.

 

Økonomi

Skolenedlæggelsen og flytning af Frederiksgård til Hillerødgades Skole forventes at medføre ændringer i driftsudgifterne.
 
Driftsudgifter og besparelser er beskrevet i tabel 1 opdelt på forskellige aktiviteter. I 2012 og 2013 vil strukturændringen give flere udgifter, men fra 2014 og frem vil der være en varig besparelse på ca. 10,4 mio.kr. Udgifterne i 2012 og 2013 skyldes dels afvikling af gæld på Hillerødgades Skole og dels, at der på kort sigt afsættes en pulje til at understøtte et trygt skoleskifte og integration af eleverne fra Hillerødgades Skole på Rådmandsgades Skole (jf. nedenfor). Herudover kan en evt. oprettelse af en idrætslinie på Klostervængets Skole (se separat indstilling herom til dette møde) finansieres, som angivet i tabel 1.


Tabel 1:
Driftsøkonomiske konsekvenser ved skolenedlæggelse og flytning af Frederiksgaard 

 

2013

2014

2015

Strukturomlægning

8,0

0,0

0,0

Afskrivning af skolens gæld

2,1

0,0

0,0

Besparelse på grundbeløb

- 0,9

- 2,2

- 2,2

Frigørelse af heldagsskolemidler

- 2,2

- 5,3

- 5,3

Flytning af Frederiksgård Skole

0,0

- 2,5

- 2,5

Flytning af Galaksen

0,0

- 0,4

- 0,4

Samlet besparelse

7,0

- 10,4

- 10,4

Oprettelse af profilskole på Klostervængets Skole        

0,8

1,2

1,5

Samlet effekt

7,8

- 9,2

- 8,9


Oprettelse af pulje til strukturomlægning

For at understøtte den sikre overgang for eleverne på Hillerødgades Skole oprettes en pulje til at styrke inkluderende tiltag på modtagerskolen i forhold til de nye elever. Rådmandsgades Skole får til dette formål 40.000 kr. pr. elev fra Hillerødgades Skole, der starter til august 2012 - ud over de almindelige elevsatser (elevsats, sociale kriterier og tosprogskriterier) i det første skoleår, hvor eleven går på skolen. Skoleledelsen disponerer selv over disse midler, som f.eks. vil kunne anvendes til midlertidigt at opretholde relativt små klasser. Puljen udgør i alt 8 mio. kr.

Elever fra Hillerødgades Skole, som efter fritvalgsreglerne vælger andre skoler eller privatskoler end Rådmandsgades Skole, vil ikke udløse ekstra midler ud over de almindelige elevsatser til den pågældende skole.

Anlægsomkostninger til Hillerødgades Skole
Der er afsat 12 mio. kr. til at udvide kapaciteten på Frederiksgård Skole og fritids- og klubtilbuddet Galaksen, som følger af obligatorisk børnehaveklasse, samt 1,5 mio. kr. i budget 2012 til etablering af et mere trafiksikkert indgangsparti på Hillerødgades Skole. Disse anlægsmidler kan anvendes til at finansiere indretningen af specialskole i Hillerødgades Skoles bygninger, såfremt Frederiksgård flyttes. Forvaltningen vil, såfremt denne indstilling vedtages, foretage en nøje gennemgang af, om der er behov for anlægsinvesteringer ud over de nævnte 12 mio. kr. i forbindelse med, at skolebygningerne skal kunne indeholde specialskoleleverne fra Frederiksgård. Et foreløbigt overslag, uden en egentlig fysisk gennemgang af lokalerne, lyder på ca. 20 mio. kr. Det præcise beløb afhænger af, hvor meget inventar, der kan genbruges fra Frederiksgård i forbindelse med en flytning. Beløbet vil indgå i forslag til anlægsplan i forbindelse med budgetforslag 2013.

Udgifter til oprettelse af idrætslinie på Klostervængets Skole
Det foreslås i en separat indstilling til dette møde, at der oprettes en idrætsheldagsskole på Klostervængets Skole. Udgifterne hertil udgør 0,4 mio. kr. i 2012 og 0,8 mio. kr. i 2013. Disse midler skal findes inden for forvaltningens ramme til skoleområdet. I 2014 er udgifterne til driften af dette idrætsspor 1,2 mio. kr. stigende til 1,5 mio. kr. i 2015. I 2016 og frem udgør udgiften 1,7 mio. kr. årligt. Såfremt Hillerødgades Heldagsskole nedlægges, kan driften af idrætslinien på Klostervænget finansieres fra 2014 og frem.

Videre proces

Såfremt indstillingen vedtages, sendes forslagene i høring hos skolebestyrelserne på hhv. Hillerødgades Skole, Rådmandsgades Skole, disse skolers fritidsafdelinger, Frederiksgård Skole, Galaksens bestyrelse, Det Fællespædagogiske Råd, Skole og Forældre, Brug Folkeskolen, KFO, Københavns Fælles Elevråd, berørte lokaludvalg, Skolelederforeningen, Københavns Lærerforening, LFS, BUPL. Der iværksættes desuden offentlig høring om lukning af Hillerødgades Heldagsskole, der annonceres i lokalaviser på Nørrebro og på kommunens hjemmeside www.kk.dk/blivhoert med høringsfrist 14. juni 2012.

Høringen forelægges efter høringen for Børne- og Ungdomsudvalget den 15. august 2012, Økonomiudvalget den 4. september og Borgerrepræsentationen til endelig beslutning den 20. september 2012.

 

                    Else Sommer                            /Henriette Bjørn Nielsen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
 
Udvalget ønsker a) at forvaltningen på kommende udvalgsmøder løbende orienterer om sagen, b) at der i juni 2012 afholdes et ekstraordinært udvalgsmøde i tilknytning til afslutningen af høringsperioden og c) at udvalget afholder en temadrøftelse om hvorledes den lokale folkeskole kan blive et attraktivt førstevalg.

Rasmus Jarlov (C) og Karin Storgaard (O) ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen:

"Dansk Folkeparti og Konservative tager forbehold indtil resultatet af høringen foreligger. Vi skal dog gøre opmærksom på, at vi umiddelbart er af den opfattelse, at der skal arbejdes videre med forslaget".

 

Til top