Drøftelse af antidiskriminationsindsats i skolerne pba. ønske fra Ungeråd KBH
Ungerådet anmoder Børne- og Ungdomsudvalget om at drøfte, hvordan man kan modvirke diskrimination i skolen, og at ungerådet selv foreslår en opkvalificering af København Kommunes folkeskolelærere samt et øget fokus på mangfoldighed og repræsentation. Ungerådet uddyber forslaget på mødet.
Indstilling
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,
- at Ungeråd KBH’s anmodning vedr. antidiskriminationsindsats på folkeskoleområdet i København drøftes.
Problemstilling
I følge Børnesundhedsprofilen 2023 har hhv. 27% af eleverne i 6. klasse og 28% i 9. klasse oplevet at blive forskelsbehandlet pga. køn, udseende, fødeland, religion, hudfarve, handicap eller seksualitet. I Børnesundhedsprofilen 2021 var tallene hhv. 19% i 6. klasse og 26% i 9. klasse.
Ungeråd KBH peger i en anmodning til Børne- og Ungdomsudvalget på, at det kan skyldes, at minoriteter ikke er tilstrækkeligt repræsenteret i undervisningsmateriale, og at skolerne har svært ved at håndtere diskrimination, jf. bilag 1.
Løsning
Ungerådet ønsker en opkvalificering af København Kommunes folkeskolelærere med fokus på håndtering af diskrimination og repræsentation, så alle elever uanset etnicitet, seksualitet, religion mv. føler sig inkluderet og værdsat.
Ungerådet foreslår derfor, at der udbydes kursus- eller uddannelsesforløb til lærere om at håndtere diskrimination og om at udvælge undervisningsmateriale, der også tager højde for repræsentation af minoriteter og mangfoldighed.
Ungerådet fremhæver Åben Skole og skolebibliotekerne som mulige kanaler for kompetenceudvikling af lærerne. BUF Akademi varetager forvaltningens kompetenceudvikling af bl.a. fagpersonale på skolerne, mens mange Åben Skole-forløb også rummer et element af kapacitetsopbygning på skolerne.
Forvaltningen udbyder i dag kurser, der har fokus på håndtering af diskrimination af minoriteter, gennem BUF Akademi. I 2023 og 2024 udbydes fx et LGBT+ kompetenceløft for fagpersonale. Kurset er alene blevet afholdt 12 gange i 2023 (med bookinger fra både BUF, KFF og SUF), hvilket tyder på begrænset efterspørgsel. Kurset koster mellem 7.500 kr. og 14.500 kr. afhængigt af format, varighed og antal deltagere.
Politisk handlerum
Hvis der ønskes en styrkelse af mulighederne for kompetenceudvikling af fagpersonale indenfor anti-diskrimination kan der bestilles et budgetnotat herom.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Intet yderligere.
Tobias Børner Stax Mette Seneca Kløve
Beslutning
Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 7. februar 2024:
Drøftelsen blev udsat.