Valg af prøveform for folkeskolens afgangsprøver
Valg af prøveform for folkeskolens afgangsprøver
Børne- og Ungdomsudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra ordinært møde onsdag den 7. februar 2007
13. Valg af prøveform for folkeskolens afgangsprøver
J.nr. 2007-5153
INDSTILLING OG BESLUTNING
Udvalget skal tage stilling til prøveformen i forbindelse med afgangsprøverne i de humanistiske udtræksfag historie, samfundsfag, kristendomskundskab og tysk/fransk i 2007.
BESLUTNING
Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget (BUU), 1. at udvalget beslutter om der skal være skriftlige eller mundtlige prøver i de humanistiske udtræksfag i 2007, eller om det skal være op til de enkelte skoler, hvorvidt prøven i hvert enkelt udtræksfag skal afvikles som mundtlig eller skriftlig prøve Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 7. februar 2007Forslag om at skolerne selv kan vælge prøveform blev sat til afstemning. Forslaget blev vedtaget efter afstemning med følgende resultat: For stemte 7 medlemmer: A, B, F og Ø. Imod stemte 2 medlemmer: C, V. Majbritt Mamsen (C) og Louise Frevert (O) ønskede følgende tilført til beslutningsprotokollen: "Vi mener, at det er kedeligt, at man lader skolerne selv tage stilling, da man kan risikere, at der opstår forskellighed. Desuden havde vi gerne set, at alle fagene skulle være skriftlige." |
PROBLEMSTILLING
For folkeskolernes afgangsprøve gælder det, at alle elever udover de obligatoriske prøvefag skal til prøve i ét humanistisk og ét naturvidenskabeligt fag. Hvilket fag afgøres ved lodtrækning. For prøven i 2007 besluttede undervisningsministeren for et år siden, at de humanistiske udtræksfag skal gennemføres som skriftlige prøver. Begrundelsen var, at lærernes aftalegrundlag ikke tog højde for tidsforbruget ve d gennemførelse af den yderligere mundtlige prøve, som ellers skulle gennemføres. Lærere og elever er derfor forberedt på en skriftlig afvikling af prøverne, ligesom forvaltningen har truffet aftale med Københavns Lærerforening om vilkår for skriftlig censur og er i gang med at udpege censorer.
Imidlertid er der nu indgået forlig mellem Danmarks Lærerforening og Kommunernes Landsforening om honoraraflønning ved eventuel mundtlig censur i disse fag, baseret på overtidsbetaling. Efterfølgende har ministeriet åbnet mulighed for, at kommunalbestyrelserne selv kan beslutte prøveform maj/juni 2007 for alle sine skoler eller at overlade afgørelsen til den enkelte skole.
LØSNING
Skolerne har planlagt undervisning og prøveafvikling i forhold til, at det humanistiske udtræksfag skal afvikles skriftligt. Ministeriet har udarbejdet og sendt skolerne vejledningsmateriale, ligesom eksempler på de skriftlige prøver har været tilgængelige siden efteråret. Først i slutningen af februar vil der foreligge vejledninger omkring den nye mulighed for mundtlige prøver.
Hvis der åbnes for mulighed for mundtlige prøver på nuværende tidspunkt, vil skolerne skulle dække udgifterne til læreres overtid i forbindelse med prøveafviklingen, ligesom der vil være en del merarbejde for forvaltningen i at administrere to sæt prøveformer i de fire fag.
Hvis det besluttes at give skolerne valgfrihed, skal skolebestyrelsen og de involverede klasser og deres lærere inddrages i beslutningen.
Selv om der (bortset fra tysk/fransk) ikke tidligere har været afholdt hverken skriftlige eller mundtlige prøver i udtræksfagene, er det forvaltningens opfattelse, at de fleste lærere som udgangspunkt vil foretrække at gennemføre mundtlige prøver i de fire fag. Det er dog usikkert, om dette også gælder i den nuværende situation, hvor lærere og elever har forberedt sig på skriftlige prøver.
ØKONOMI
Såfremt skolerne afholder mundtlige prøver udgør udgifterne i alt op til 600.000 kr. afhængigt af, hvor mange skoler der ønsker at ændre prøveformen fra skriftlig til mundtlig. Udgiften afholdes af den enkelte skoles budget.
VIDERE PROCES
Forvaltningen vil umiddelbart efter den politiske beslutning meddele skolerne, hvilke vilkår der gælder for prøverne i de humanistiske udtræksfag.
BILAG
-
Else Sommer
Michael
Hougaard Olsen