Mødedato: 06.12.2023, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

B-sag: Indsatsplan for opfølgning på Handicappolitik 2023-2026

Se alle bilag

Københavns Kommunes Handicappolitik 2023-2026 rummer seks overordnede målsætninger, som de enkelte forvaltninger har ansvar for at omsætte i handlinger gennem indsatsplaner. Børne- og Ungdomsudvalget skal træffe beslutning om indsatsplanen for Børne- og Ungdomsforvaltningen.

Indstilling

Børne og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, 

  1. at indsatsplanen for Børne- og Ungdomsforvaltningens opfølgning på Handicappolitikken 2023-2026 tages til efterretning.

Problemstilling

Københavns Kommunes Handicappolitik 2023-2026 (bilag 2) blev godkendt i Borgerrepræsentationen den 4. maj 2023 og rummer seks overordnede målsætninger for, hvordan Københavns Kommune vil arbejde med området i perioden 2023-2026. Til målsætningerne knytter sig særlige prioriteringer enten på forvaltnings-niveau eller på tværs af flere forvaltninger, som skal bidrage til at nå målet.

I medfør af Handicappolitikken skal hver enkelt forvaltning udarbejde en indsatsplan, som forelægges det respektive fagudvalg i 2023.

Løsning

Børne- og Ungdomsforvaltningens opfølgning på Handicappolitikken retter sig mod målsætning fire om, at ”børn og unge med handicap lærer og trives bedre i dagtilbud, fritidstilbud og skole”.

Målsætningen har følgende fokusområder, hvor de ansvarlige forvaltninger er angivet i parentes:

  • At flere børn skal trives og lære i kommunens almene dagtilbud, skoler og fritidstilbud, så færre har brug for henvisning til segregerede specialtilbud (Børne- og Ungdomsforvaltningen)
  • At øge andelen af børn i specialtilbud, der opfylder forudsætningerne for at blive optaget på en ungdomsuddannelse (Børne- og Ungdomsforvaltningen)
  • At nedbringe skolefravær for børn og unge i specialtilbud (Børne- og Ungdomsforvaltningen og Socialforvaltningen)

Indsatsplanens indhold

Vedlagte udkast til indsatsplan (bilag 1) omfatter en række af de tilbud og indsatser på BUF’s område, der på forskellig vis understøtter Handicappolitikkens målsætning og fokusområder i forhold til børn og unge. Der er i indsatsplanen lagt vægt på de grundlæggende tilbud til børn og unge samt aktuelle indsatser bl.a. i medfør af overførselssagen for 2022-23 og budget 2024. Indsatserne bygger oven på tidligere besluttede indsatser, herunder de, der er nævnt i Handicappolitikken 2023-26.

Støtte i dagtilbud, skole- og fritidstilbud til børn og unge:

Den væsentligste understøttelse af Handicappolitikkens målsætninger og fokusområder for børn og unge sker gennem det løbende kvalitetsarbejde i dagtilbud, skoler og fritidstilbud.

Omdrejningspunktet er arbejdet med fællesskabet, hvor der er plads til forskellighed. Mange tilbud og indsatser er målrettet den brede gruppe af børn og unge, herunder i vid udstrækning også børn og unge med handicap. Samtidig er der i BUF en række specialtilbud, der retter sig mere specifikt mod børn og unge med særlige behov, hvoraf en del vil være børn med Handicap.

Aktuelle initiativer primært med afsæt i budget 2024:

Hertil kommer en række initiativer, der mere specifikt er rettet mod at understøtte, at flere børn og unge kan lære og trives i almentilbuddene, så færre får brug for specialtilbud (fokusområde 1), at sikre tilstrækkelig økonomi og kapacitet på specialområdet samt at investere i en udvikling af kvaliteten på både almen- og specialområdet (understøtter på forskellig vis fokusområde 2 og 3). Indsatplanen omfatter:

  • Videreførelse af indsatsplanen Plads til forskellighed, der skal understøtte almenområdets inkluderende praksis
  • Dækning af merforbrug på specialområdet, der dækker udgifter til det aktuelle aktivitetsniveau på specialområdet.
  • Analyse af inkluderende læringsfællesskaber, der skal opstille løsningstiltag så markant færre børn og unge på sigt får behov for specialtilbud
  • Samlet strategi for forebyggelse og håndtering af mistrivsel hos børn og unge, der skal sikre kvalitet og sammenhæng i kommunes indsatser på tværs af forvaltninger (BUF, SOF, SUF og KFF)
  • Investeringscases, der bl.a. skal styrke forebyggelse af bekymrende fravær og mistrivsel
  • Omlægning af støtten til elever med læse- og skrivevanskeligheder og ordblindhed, der skal styrke og kvalificere støtten til målgruppen i almenmiljøet, som alternativ til segregerede læseklasser for relativt få elever.
  • Udbygning af kapacitet på specialområdet, der skal sikre flere specialpladser på baggrund af et stigende behov.

En række af de ovennævnte indsatser understøtter flere af fokusområderne samtidig.

Handicaprådet har givet bemærkninger til udkastet til indsatsplanen, der bl.a. går på, at planen i højere grad skal inddrage universelt design, at fraværsindsatsen også handler om rammerne for skole og dagtilbud samt at unge med synshandicap ofte oplever, at støtten i almenskolen kan være utilstrækkelig (bilag 3). Bemærkningerne er søgt indarbejdet i muligt omfang i indsatsplanen.

Politisk handlerum

Sagen er til efterretning. Udvalget kan fx beslutte, om orienteringen giver anledning til yderligere politisk drøftelse.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

BUU og Handicaprådet vil på det årlige dialogmøde få en status på udviklingen inden for de udvalgte hovedelementer i indsatsplanen, med henblik på at drøfte implementeringen af politikken og initiativerne.

BUU vil i 2025 få forelagt en status, der kan fungere som optakt til en ny handicappolitisk ramme fra 2027.

 

Tobias Børner Stax                                    Mette Seneca Kløve

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 6. december 2023:

Indstillingen blev taget til efterretning.

Socialistisk Folkeparti ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: ”Det er vigtigt at lytte til handicaprådets anbefalinger om blandt andet universelt design. Samtidig arbejder vi fortsat med rettidig støtte og hjælp til børn med særlige udfordringer”.
Til top