B-sag: Udmøntning af anlægsbudget 2024
Indstilling
Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget (BUU),
- at udmøntningen af anlægsbudget 2024 godkendes og
- at udmøntningen af midler til forbedring af toiletforhold godkendes.
Problemstilling
BUF's anlægsbudget for 2024 er fastsat til 275 mio. kr., og forvaltningens anlægsmåltal er 199 mio. kr. Der mangler derfor anlægsmåltal på 76 mio. kr., som er fordelt med 52 mio. kr. vedrørende tidligere vedtagne projekter og 24 mio. kr. vedrørende projekter fra Budget 2024. Givet den store forskel i anlægsbudget og anlægsmåltal i 2024 er der behov for en udvalgsbeslutning om tilpasning af anlægsbudgettet, så forbruget ikke overstiger forvaltningens måltal for 2024.
Løsning
Halvdelen af det manglende måltal kan løses ved mindreforbrug, der erfaringsmæssigt opstår i løbet af året ved forsinkelser på anlægssager, mens det resterende beløb skal løses ved en udskydelse af projekter. Det betyder, at anlægsbudgettet reduceres til 199 mio. kr., så det svarer til forvaltningens anlægsmåltal for 2024.
Mindreforbruget på anlægssager opstår ved mindre forsinkelser og ændringer i betalingstakten. Derfor kan anlægsbudgettet nedskrives med op til 38 mio. kr., uden det forventes at have væsentlig betydning for forvaltningens eksekveringstakst
Udover denne makrokorrektion af budgettet, er det nødvendigt at udskyde udvalgte projekter og puljer til 2025 svarende til 39,1 mio. kr.
Det kan løses ved at skyde konkrete projekter, reperiodisere tre puljer til 2025 og udskyde to projekter til 2025, da byggesagerne er forsinkede. Endeligt er der behov for at fremrykke en pulje til 2024 svarende til 1 mio. kr.
Projekter og puljer som udskydes
- 19,2 mio. kr. fra 17 projekter
- 19,9 mio. kr. fra tre puljer
Projekterne stammer hovedsageligt fra 4% puljen (decentrale enheders opsparing over 4%), og omfatter bl.a. mindre forbedringer af køkkener, indeklima og hegn mv. på skoler og dagtilbud. Reperiodiseringen til 2025 betyder, at projekternes gennemførsel bliver forsinket. Derudover er der behov for at skyde 5 mio. kr. til forbedring af toiletter til 2025, hvilket sænker eksekveringstaksten på forbedringerne. Endeligt er byggesagerne på Damhusengens Skole og dagtilbudsprojektet på Margretheholm forsinket, og derfor kan noget af budgettet skydes til 2025.
Puljerne, som nedskrives, er legepladspuljen, kapacitetsafhjælpende foranstaltninger og affaldsløsninger for dagtilbud. For legepladspuljen betyder det, at forvaltningen vil prioritere sikkerhedsmæssige hensyn på legepladserne, mens tiltag, som styrker legeværdien kan blive skudt. For de øvrige puljer vurderes det, at en del af puljerne kan reperiodiseres til 2025 uden væsentlig betydning for eksekveringstaksten.
Af bilag 1 fremgår den komplette liste over projekter og puljer, som reperiodiseres til 2025. Sammenholdt med makrokorrektionen betyder det, at forvaltningen forventer at overholde sit tildelte anlægsmåltal i 2024.
Udmøntning af toiletpakke
I Budget 2024 blev det vedtaget at forbedre toiletforholdene på kommunens skoler. Samlet er der afsat 50 mio. kr. i anlægsmidler fra perioden 2024-2026, hvoraf 12,5 mio. kr. er afsat i 2024. Der fulgte ikke anlægsmåltal med midlerne, og derfor foreslår forvaltningen, at der kun udmøntes 7,5 mio. kr. i 2024 mhp., at anlægsmåltallet overholdes. Alternativt skal flere puljer eller projekter nedprioriteres yderligere, hvis det fulde beløb skal udmøntes.
Forvaltningen udvælger skoler til fysiske forbedringer med udgangspunkt i den nationale trivselsmåling vedr. toiletforhold og med koordinering til andre byggearbejder. På den baggrund laves der en samlet faglig vurdering af, hvilke skoler, der bør prioriteres til fysiske forbedringer. For hver enkelt skole vurderes det, i hvilken grad de fysiske forbedringer kan/skal bestå af simple ændringer, eller kræver mere indgribende indretninger og kapacitetsudvidelser.
Det vil dog ikke være muligt i større omfang at lave væsentlige udvidelser af toiletkapaciteten, medmindre der nedskaleres i antallet af omfattede skoler.
Forvaltningen starter med forbedringer på Rådmandsgade Skole, som scorer lavest i den nationale trivselsmåling, og vender tilbage til udvalget primo 2024 med en liste over de øvrige udvalgte skoler.
Udover anlægsmidler til forbedring af toiletter, blev der i OFS 22/23 afsat 1,0 mio. kr. årligt på service i 2024-2027. Forvaltningen foreslår, at servicemidlerne bruges til at gennemføre pædagogiske indsatser på ca. 30 skoler, mens anlægsmidler bruges til at lave fysiske forbedringer på ca. 20 skoler.
Servicemidlerne, som tidligere har dækket både pædagogiske indsatser og rengøring på syv skoler, vil fremadrettet kun omfatte pædagogiske indsatser, da ordningen skal videreføres til et større antal skoler. Derfor vil der ikke være økonomi til både at videreføre de pædagogiske indsatser og øget rengøring/soignering.
Politisk handlerum
Udvalget kan vælge at prioritere i projekterne, som udskydes. Fx kan udvalget beslutte, at flere midler skal udmøntes til toiletpakken. Det vil dog kræve, at andre projekter nedprioriteres, hvilket kan have betydning for eksekveringstakten.
Økonomi
Med indstillingen nedskrives forvaltningens anlægsbudget med 76 mio. kr. i 2024.
Videre proces
Forvaltningen afrapporterer løbende til udvalget om status på anlægsbudgettet ifm. de kvartalsvise anlægsoversigter. Forvaltningen vil her vende tilbage til udvalget, hvis der i 2024 bliver behov for en yderligere tilpasning af anlægsbudgettet. Udvalget får primo 2024 en oversigt over de udvalgte skoler i toiletplanen.
Tobias Børner Stax Sti Andreas Garde
Beslutning
Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 6. december 2023:
Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt uden afstemning.
Enhedslisten stillede følgende ændringsforslag til erstatning for indstillingens 2. at-punkt:
”2. at udmøntningen af midler til forbedring af toiletforhold godkendes, idet planen for toiletforholdene på Rådmandsgade Skole inden sin iværksættelse skal fremlægges til godkendelse i udvalget.”
Ændringsforslaget blev forkastet efter afstemning med følgende resultat:
For stemte 5 medlemmer: F og Ø.
Imod stemte 6 medlemmer: A, C, V og Å.
Ingen medlemmer undlod at stemme.
Indstillingens 2. at-punkt blev herefter godkendt uden afstemning.
Udvalget ønskede at forvaltningen fremlægger en indstilling om toiletrenoveringer i eksisterende skolebygninger.
Enhedslisten ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: ”Inden planerne for toilet-projektet for Rådmandsgade Skole sættes i værk, forventer Enhedslisten, at forvaltningen med saglige argumenter kan svare på de spørgsmål, som indgik i det 1. februar 2023 vedtagne forslag om toiletplan 2030. I beslutningen indgår følgende problemstillinger: Hvordan sikres en skolekultur, der sikrer eleverne ret til at gå på toilettet, når de har behov for det? Heri kan gerne indgå erfaringer med tegngivning, jf. NEST-klasserne i Århus. Hvordan sikres det bedst mulige plangrundlag for at optimere nærhed til toiletter og samtidig minimere kødannelse til toiletfaciliteter (optimere flow i besøg) - herunder antal i samme lokation, deres art og fordeling af kummer og håndvaske? Som et led i disse overvejelser må også indgå, hvorvidt en tilbygning eller udbygning kan være en bedre og mere varig løsning end en renovering. Hvordan sikres rengøringshensyn og vedligeholdelseshensyn afgørende vægt i udformningen af sanitet, gulve, vægge, mv.? Hvordan sikres den optimale løbende rengøring? Hvilken grad af afskærmning til toiletter og urinaler bør foretrækkes? Hvilken andel af urinaler er optimal? Hvordan skal håndvaske fordeles og placeres? Hvad er den bedste placering af vinduer og belysning samt mulighed for elementer, der kan rammesætte hyggesnak uden at blokere flow? Hvordan man skaber de mest robuste rammer, men som også sikrer skolens tekniske medarbejdere optimale vilkår for udbedring af evt. skader, indgreb mod løbende cisterner, udskiftning af blandingsbatterier mv.? Som led i dialogen med de tekniske medarbejdere skal indgå en afvejning med de fordele, som standardisering af produkter og leverancer kan give. Hvordan sikres, at toiletternes håndvaske alene bruges til personhygiejne og ikke er nødvendige som vandposter til opfyldning af vandflasker, afrensning af pensler brugt i billedkunst eller skylning af madkasser for madrester?”.
Socialistisk Folkeparti ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen, hvilket resten af udvalget tilsluttede sig. ”Det er vigtigt at der hurtigst muligt kommer øget toiletkapacitet på Rådmandsgade Skole - det er derfor vores ambition at finde de manglende penge / anlægsmåltal i overførselssagen eller budget 2025. Det er desuden vigtigt at genbesøge funktionsprogrammet for toiletter i ny-byggeri, sådan at der er fokus på langtidsholdbare toiletløsninger som skaber optimal trivsel for børnene.”