Mødedato: 06.12.2017, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Godkendelse af principper for udmøntning af midler til styrket udskoling til alle

Se alle bilag
Børne- og Ungdomsudvalget skal tage stilling til principper for udmøntning af budgetmidler i skoleåret 2018/19 til "styrket udskoling til alle".

 

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

1. at de overordnede principper for udmøntning af midler i skoleåret 2018/19 til en styrket udskoling for alle godkendes,

2. at udvalget drøfter, om der skal afsættes midler til fælles, tværgående eller bydækkende indsatser, jf. bilag 1

Problemstilling

Borgerrepræsentationen har i Budget 2018 afsat 220 mio. kr. til styrket udskoling i perioden 2018-21. Midlerne skal udmøntes, så de kan tages i brug og virke på skolerne fra skoleåret 2018/19.    

Børne- og Ungdomsudvalget besluttede den 8. november 2017, at udvalget får forelagt principper for udmøntning af midlerne og en plan for involveringsprocessen på udvalgsmødet den 6. december 2017 samt at den endelige udmøntning besluttes i foråret 2018.

Af midlerne afsættes 1 mio. kr. til samarbejdspuljen i hvert af de fire år, som aftalt mellem budgetforligsparterne.

Løsning

Midlerne skal styrke folkeskolens udskoling ved at gøre den københavnske folkeskole endnu mere attraktiv for de ældste elever, forbedre resultaterne ved folkeskolens afgangsprøver, styrke overgangen til ungdomsuddannelserne og etablere samarbejder med virksomheder, foreninger og Musikskolen mv.

Det er en forudsætning i budgetaftalen, at midlerne skal udmøntes efter dialog med skoleledelser og skolebestyrelser. Foruden skoleledelser og skolebestyrelser inddrages Børne- og Ungdomsudvalget, faglige organisationer, forældreorganisationer, Ungeråd KBH, Københavns Fælles Elevråd og klynge- og klubledere i dialogen. Dialogen har til hensigt at generere idéer, opnå nuanceret viden og dele erfaringer med henblik på at kvalificere udmøntningen. Dialogen skal ske på tværs i 1-2 temamøder, hvor aktørerne drøfter prioriteringer og udvikling af indsatser. Møderne afholdes i januar 2018. De enkelte indsatser vil derfor blive kvalificeret i en bred inddragelsesproces med udgangspunkt i 9 indsatser (jf. budgetaftalen):

  • Intensive læringsforløb for fagligt udfordrede elever
  • Talentcamps og forløb for elever der har brug for flere udfordringer
  • Udskolingslinjer og -profiler på flere folkeskoler
  • Overbygningsskoler for elever i 7. til 9. klasse
  • Udvidelse af Åben Skole og faste partnerskaber med private virksomheder, kulturtilbud, Musikskolen mm.
  • Stærkere brobygning til ungdomsuddannelser gennem bl.a. forløb på erhvervsskolerne
  • Obligatorisk erhvervspraktik og gode praktikpladser
  • Etablering af praktiske værksteder bl.a. i forbindelse med projektopgaven i 9. klasse
  • Styrket forældresamarbejde

Dialogen skal kvalificere den politiske beslutning om den konkrete udmøntning af midlerne for skoleåret 2018/19, som skal træffes senest i marts 2018.

Til at understøtte realisering af målsætningerne foreslås to overordnede principper for udmøntningen.

1. Midlerne skal bruges til indsatser direkte i skolerne

Midlerne udmøntes til indsatser på skolerne med henblik på at understøtte det lokale arbejde for en styrket udskoling. Midlerne kan udmøntes i elevsatsen for 7.-9. klasse.

2. Midlerne udmøntes i udgangspunktet direkte til skolerne, med undtagelse af midler som afsættes til konkrete bydækkende indsatser

Såfremt konkrete opgaver eller indsatser løses mere effektivt bydækkende, fx af hensyn til eksterne samarbejdspartnere, udmøntes midler hertil centralt.

Skolerne beskriver, hvordan de påtænker at anvende de midler, der efter politisk beslutning, lægges ud til skolerne. I efteråret 2018 præsenteres BUU for skolernes samlede beskrivelser for styrkelse af udskolingen med henblik på at foretage eventuelle justeringer af udmelding af midler til skolerne i skoleåret 2019/20.

Resultaterne af skolernes indsatser følges via kvalitetsrapporten og de årlige kvalitets- og supportsamtaler.

Kortlægning af eksisterende indsatser

Som baggrund for udmøntning af udskolingsmidlerne udarbejder forvaltningen en kortlægning, som erfaringsopsamler ift. de ni indsatser, som midlerne skal dække. Kortlægningen forventes at være færdig inden udgangen af 2017 og vil indgå som grundlag for dialogen mellem BUU og de relevante aktører i begyndelsen af 2018 samt skolernes efterfølgende beskrivelser af den konkrete udmøntning.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser

Videre proces

Senest i marts 2018 vil Børne- og Ungdomsudvalget få forelagt forslag til en konkret udmøntning af midlerne til godkendelse, under hensyn til skolernes planlægning. Skolerne kan begynde at arbejde med initiativerne ved starten af skoleåret 2018/19.

 

 

Tobias Børner Stax                                      Mette Seneca Kløve

Beslutning

Enhedslisten stillede forslag om tilføjelse af følgende at-punkt: "at skolernes pædagogiske råd inddrages som selvstændig part i den kommende dialog med skoleledelser og skolebestyrelser om udmøntning af midlerne til styrket udskoling".

Forslaget blev forkastet efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 3 medlemmer: F og Ø.

Imod stemte 5 medlemmer: A, C og V.

To medlemmer undlod at stemme: B.

Udvalget godkendte herefter indstillingen, idet følgende blev præciseret: 1) at den kommende dialog med skolebestyrelser og skoleledelser tager udgangspunkt i bl.a. de 9 indsatser som fremgår af budgetaftalen, 2) at der ikke nødvendigvis alene udmøntes midler i elevsatsen for 7.-9. klasse og 3) at midlerne ud over at udmøntes til enkeltskoler og bydækkende indsatser også kan udmøntes til specificerede samarbejder mellem flere skoler.

Det Radikale Venstre ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "Vi er meget optagede af at styrke udskolingen, så folkeskolen bliver det naturlige førstevalg - også for de ældste elever, og vi ønsker derfor, at midlerne går til tiltag, vi ved virker, såsom flere lærere, profilskoler mv.".

Enhedslisten ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "Vi mener, at en styrkelse af dansk som andetsprog er et relevant særligt indsatsområde, og vil stille det som forslag, hvis parterne i dialogen tilkendegiver en tilsvarende opfattelse".

Til top