Mødedato: 06.12.2006, kl. 14:00

Fordelingsprojektet Mangfoldighed i Københavns Dagtilbud herunder tomme sprogpladser

Se alle bilag

Fordelingsprojektet Mangfoldighed i Københavns Dagtilbud herunder tomme sprogpladser

Børne- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 6. december 2006

 

 

5.      Fordelingsprojektet Mangfoldighed i Københavns Dagtilbud herunder tomme sprogpladser

  J.nr. 2006-1996

 

 

INDSTILLING

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

 

at      udvalget tager status for projektet inkl. justeringer af den oprindelige projektplan til efterretning  

 

at      forvaltningen forelægger en kort status for udvalget hvert kvartal i projektperiod en. Første status fremlægges i marts 2007

 

at      ændring af anvisningsreglerne for sprogpladser, således at der fra 1. januar 2007 kan flekses mellem almindelige pladser og sprogpladser ved anvisning af pladser, godkendes. Denne løsning kombineres med at lade sprogpladserne indgå i den generelle afregning for tomme pladser på lige fod med almindelige pladser 

 

 

RESUME

I slutningen af 2005 vedtog Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget at iværksatte et fordelingsprojekt på daginstitutionsområdet med henblik på at opnå mere etnisk blandede daginstitutioner samt styrke de tosprogede børns sproglige udvikling. Projektet har titlen Mangfoldighed i Københavns Dagtilbud.

 

Første fase af projektet – januar til august 2006 - var en udviklingsfase med henblik på at udfolde de politisk vedtagne rammer. Fra 1. september 2006 startede projektet op i institutionerne. Der indgår 62 daginstitutioner, der arbejder med at tiltrække flere tosprogede børn via modellen sprogpladser, og 19 daginstitutioner, der arbejder med at tiltrække flere majoritetsbørn via modellen brobyggerinstitutioner.

 

Pr. 1. november 2006 var der 416 sprogpladser, heraf var der indmeldt 321 børn og 95 ubesatte pladser. Der var pr. 16. november 2006 79 børn opskrevet på venteliste til sprogpladser. Disse børn er enten børn, der endnu er for små til at blive tilbudt en plads eller opskrevet til institutioner, der ikke har ledige sprogpladser.

 

For at give Børne- og Ungdomsudvalget mulighed for at følge projektet tæt foreslås det, at forvaltningen forelægger en kvartalsvis status med en række barometre, der bl.a. illustrerer udviklingen i projektets mål.

 

Der er politisk vedtaget principper for anvisning af sprogpladser, der betyder, at hvis en institution har ledige sprogpladser, kan der ikke anvises børn fra den almindelige venteliste. Denne beslutning har flere uhensigtsmæssige konsekvenser.

 

Da institutionerne ikke bliver afregnet i forhold til de eventuelt tomme sprogpladser, er der tale om en merudgift for kommunen. De tomme pladser i 2006 finansieres i henhold til den oprindelige beslutning via merindskrivningspuljen. Men der er ikke i forbindelse med budgettet for 2007 fundet en finansiering af de eventuelt tomme sprogpladser fra 2007 og frem.

 

Endvidere oplever forældre til børn på den almindelige venteliste det som en dårlig service, at de ikke kan få den ønskede plads til deres barn, når der reelt er en ledig plads i den ønskede institutionen.

 

Endelig har beslutningen den konsekvens, at der er blevet sværere for institutionerne at beregne deres belægningsprocent og hermed økonomiske grundlag.

 

Børne- og Ungdomsforvaltningen foreslår derfor, at reglerne for anvisning af sprogpladser ændres således, at ledige sprogpladser kan tilbydes til børn på den almindelige venteliste. Og at denne løsning kombineres med at lade sprogpladserne indgå i den generelle afregning for tomme pladser på lige fod med almindelige pladser.


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget besluttede den 24. august 2005 (FAU 385/2005 og FAU 388/2005) at iværksætte et udviklingsprojekt med henblik på at afprøve en række frivillige modeller til at ændre segregeringen, dvs. fordelingen af etniske minoritetsbørn og majoritetsbørn i de københavnske daginstitutioner samt styrke de tosprogede børns sproglige kompetencer.

Beslutningen udmøntede sig i et treårigt projekt med titlen 'Mangfoldighed i Københavns Dagtilbud' samt en vedtagelse om særlige anvisningsregler for sprogpladser, der er det særlige fordelingsværktøj i projektet (FAU 641/2005).

For at sikre et højt fordelingspotentiale blev anvisningsreglerne for sprogpladser vedtaget således, at der ikke kan flekses mellem almindelige pladser og sprogpladser ved anvisning af pladser.

Konkret betyder denne beslutning eksempelvis, at en institution med sprogpladser normeret til 44 børn har fx 35 almindelige pladser og ni sprogpladser, og at der hertil er oprettet to ventelister, én til almindelige pladser og én til sprogpladser. Selvom der ikke er børn på venteliste til sprogpladser vil børn på den almindelige venteliste ikke kunne få en sprogplads, den vil i stedet stå tom.

Bl.a. på baggrund af høringssvar fra institutionerne vedtog udvalget efterfølgende, at institutionerne ikke selv skulle afholde udgifterne til de eventuelt tomme sprogpladser, og at udgiften til tomme sprogpladser i 2006 skulle dækkes via en begrænsning af mulighederne for merindskrivning i de enkelte bydele.

På samme møde vedtog Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, at Børne- og Ungdomsudvalget meget hurtigt efter opstart af sprogpladserne skulle revurdere den oprindelige beslutning med henblik på at vurdere, om beslutningen fører til for mange tomme sprogpladser. Løsningen ville være at åbne op for at flekse mellem sprogpladser og almindelige pladser, hvis der ikke står børn på venteliste til en ledig sprogplads og kombinere det med at lade sprogpladserne indgå i den generelle afregning for tomme pladser på lige fod med almindelige pladser. 

Projektet startede i januar 2006, og er senere blevet et delprojekt i Faglighed for Alle.

Status og justeringer af projektplan

Udviklingsprojektet startede op januar 2006. Perioden januar til september 2006 var en udviklingsfase med fokus på:

·        Udfoldelse af de politisk besluttede rammer og modeller via diverse arbejdsgrupper og dialogfora

·        Dialogmøder med distriktsmedarbejdere, daginstitutionsledere, pladsanvisere og sundhedsplejersker

·        Udvikling af informationsmateriale til projektdeltagere og forældre

·        Afholdelse af konference for projektdeltagere

 

Fra 1. september 2006 er der reserveret sprogpladser i 62 daginstitutioner og i 19 daginstitutioner er der iværksat forsøg med brobyggerinstitutioner.

 

Der er foretaget følgende større justeringer fra den oprindelige projektplan:

·        Sprogpladserne er reserveret fra 1. september i stedet for den oprindelige beslutning om 1. marts. Dels for at undgå at en meget stor andel af forældre ville få tilbudt plads til deres barn meget senere end oprindeligt forventet, dels for at få tid til inddragelse af distrikter, daginstitutioner og faglige organisationer i udviklingsfasen.

·        Modellen børnehavekulturhus er ændret til børnekulturelle aktiviteter med henblik på en bedre udnyttelse af de afsatte ressourcer.

·        Der er søgt om eksterne midler til en evaluering af projektets mål om gensidig integration.

 

Af bilag 1 fremgår en mere detaljeret status for de første 11 måneder med uddybelse af de forskellige modeller og justeringer og en redegørelse for kommunikationstiltag.

 

Forslag til kvartalsvis status til Børne- og Ungdomsudvalget

Ifølge den oprindelige beslutning skal forvaltningen forelægge en status efter projektets første år, en midtvejsevaluering samt en afsluttende evaluering. For løbende at holde udvalget orienteret om udviklingen og eventuelle justeringer i projektet i løbet af de tre år foreslås det derudover, at forvaltningen forelægger en kort status inkl. vigtige nøgletal for Børne- og Ungdomsudvalget hvert kvartal i projektperioden. Første status fremlægges i marts 2007.

 

Forvaltningen foreslår, at den kvartalsvise status indeholder følgende:

 

1.      Generel orientering om udviklingen i projektet, herunder de løbende justeringer af den oprindelige projektplan

2.      Opdateret tids- og handleplan for projektet

3.      Diverse barometre, der illustrer udviklingen i projektets kernemål, hvilke børn, der er indmeldt i sprogpladser samt andelen af benyttede sprogpladser (forslag til barometre med fiktive tal og forklaringer fremgår af bilag 2).

 

Såfremt udvalget ønsker, at fastholde de oprindelige anvisningsregler for sprogpladser vil status udover en oversigt over antallet af ubenyttede sprogpladser også indeholde de økonomiske konsekvenser heraf.

 

Mht. projektets mål om at styrke de tosprogede børn sproglige udvikling vil det først være muligt at sige noget om effekten af sprogpladser, når de første børn har gennemgået et helt børnehaveforløb i en sprogplads.

 

For at kunne trække de data, der skal bruges til de forskellige barometre, er det nødvendigt at sammenkøre diverse registre. Forvaltningen er i gang med at undersøge, hvorvidt dette kræver en politisk godkendelse samt anmeldelse til Datatilsynet.

 

Forslag til ændring af anvisningsregler for sprogpladser

Børne- og Ungdomsborgmesteren har siden projektets opstart modtaget 12 skriftlige henvendelser fra forældre, der er utilfredse med den politiske beslutning om iværksættelse af projektet. Alle henvendelser er fra forældre til børn med dansk som modersmål. En gennemgående utilfredshed i henvendelserne er, at der ifølge de vedtagne regler ikke kan flekses mellem almindelige pladser og sprogpladser ved anvisning. Anken fra forældrene er, at der reelt kan være en ledig plads i den institution, som forældrene ønsker til deres barn, men at pladsen er reserveret som sprogplads, og derfor ikke kan tilbydes deres barn.

 

Den nuværende beslutning om ikke at kunne flekse mellem pladserne har økonomiske konsekvenser for kommunens samlede budget, idet institutionerne ikke bliver afregnet for de tomme sprogpladser, der kan opstå. 

 

Endelig skal det fremhæves, at den nuværende afregningsmodel stiller høje krav til institutionerne i forhold til at skulle beregne deres belægningsprocent og den heraf følgende økonomi. Indførslen af sprogpladser og reglen om, at der ikke afregnes for tomme sprogpladser, har gjort regnestykket mere indviklet for den enkelte institution samt for forvaltningen.

 

Børne- og Ungdomsforvaltningen foreslår på baggrund af ovenstående, at anvisningsreglerne for sprogpladser ændres således, at der fra 1. januar 2007 ved anvisning vil kunne flekses mellem almindelige pladser og sprogpladser, hvis der ikke står børn på venteliste til sprogpladser. Denne løsning kombineres med at lade sprogpladserne indgå i den generelle afregning for tomme pladser på lige fod med almindelige pladser. 

 

Ændringen kan illustreres med følgende tænkte eksempel:

 

Børnehaven Solsikken er normeret til i alt 44 børn. Den har 35 almindelige pladser og ni sprogpladser. Der er ingen ledige almindelige pladser, men kun indmeldt seks børn i sprogpl adser og derfor tre ledige sprogpladser. På Solsikkens venteliste til almindelige pladser står ti børn, og der er ingen børn på venteliste til institutionens sprogpladser. De nuværende regler betyder, at de tre sprogpladser må stå tomme og ikke kan tilbydes børn fra den almindelige venteliste. Ved at indføre reglen om at der kan flekses mellem pladserne, vil de tre første på børn på Solsikkens almindelige venteliste kunne tilbydes pladserne.

Fordelene ved denne ændring er, at

·        Kommunen kan tilbyde forældre med børn på den almindelige venteliste en plads til deres barn, såfremt der ikke er børn på venteliste til en sprogplads

·        Kommunen har fra 2007 og fremadrettet ingen udgifter til tomme sprogpladser, når de nye regler kombineres med at lade sprogpladserne indgå i den generelle afregning for tomme pladser på lige fod med almindelige pladser. 

Ulemperne ved denne ændring er, at

·        Fordelingspotentialet svækkes, og det må påregnes, at de oprindelige resultatmål i projektet kan blive sværere at nå

·        Antallet af ledige sprogpladser, der står klar til en familie, der på baggrund af målrettet vejledning ønsker en sprogplads, vil blive begrænset

·        Ventelisterne bliver mere ugennemsigtige for både forældre til børn på venteliste til sprogpladser og almindelige pladser

 

Det skal understreges at der ikke lægges op til, at rammerne for sprogpladser ændres med tilbagevirkende kraft. Muligheden for fleksibilitet i anvisningen af pladser i 2007 vil reducere omfanget af tomme sprogpladser betydeligt. Det forventes, at de institutioner, der har sprogpladser, ikke vil få flere tomme pladser end de øvrige daginstitutioner.

 

Hvis de oprindelige anvisningsregler for sprogpladser fastholdes, må der påregnes en risiko for en stigning i antallet af tomme sprogpladser i 2007 og frem, idet antallet af tilgængelige sprogpladser vil øges i takt med, at der i de kommende år sker en udskiftning i institutionernes børnegrupper samt at antallet af sprogpladser stiger hvert år i projektet.

 

Der skal endvidere findes en finansiering fra 2007 og fremadrettet.

 

Økonomi

Finansiering af projektet

Der var i 2006 afsat 6,6 mio. kr. til projektet. Bl.a. pga. den udskudte opstart af sprogpladser og brobyggerinstitutioner forventes det, at det endelige forbrug for 2006 vil blive 3, 8 mio. kr.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget vedtog d. 23. november 2005, at en eventuel udgift til tomme sprogpladser i 2006 dækkes via en begrænsning af mulighederne for merindskrivning i de enkelte bydele.

 

Der er i forbindelse med budgetforlig 2007 og forliget om Faglighed for Alle afsat 6,8 mio. kr. årligt til gennemførelse af projektet i 2007, 2008 og 2009.

 

Forbruget i 2009 vil afhænge af, hvorvidt projektet føres videre og evt. udvides til flere områder af byen.

 

Der er ikke i forbindelse med budgetforliget for 2007 fundet en finansiering af de eventuelt tomme sprogpladser fra 2007 og fremadrettet. Forvaltningen skal i den forbindelse gøre opmærksom på, at det set i lyset af genopretningsplanen for BUF ikke vil forekomme hensigtsmæssigt at pålægge forvaltningen en sådan udgift.

 

Såfremt udvalget alligevel ønsker at fastholde de oprindelige anvisningsregler vil forvaltningen ultimo januar fremlægge en indstilling med forslag til en afregningsmodel for tomme sprogpladser samt en finansiering heraf.

 

Forventede udgifter til tomme sprogpladser i 2006

På grundlag af erfaringerne fra de første 2 måneder forventes det, at der i 2006 vil være en helårseffekt på ca. 30 tomme sprogpladser, fordelt på 10 tomme vuggestuepladser og 20 tomme børnehavepladser. De tomme pladser medfører at institutionerne i 2006 beholder i alt 1,9 mill. kr. i 2006, som kommunen ellers med den gældende afregningsmodel ville reducere institutionernes overførsler med.

 

Det vurderes, at de tomme sprogpladser medfører et øget pres på pladserne i andre institutioner i bydelene, og at der dermed sker en øget indskrivning i disse andre institutioner. Alt andet lige vil de tomme sprogpladser derfor medføre en øget udgift for kommunen.

 

Samlet set har antallet af børn i de københavnske daginstitutioner imidlertid været lavere end forventet i 2006, og det forventes, at indtægtstabet i 2006 grundet de tomme sprogpladser kan dækkes af denne generelle tendens. Forvaltningen vil vurdere finansieringsbehovet i forbindelse med den samlede opgørelse af merindskrivning og tomme pladser på daginstitutionsområdet, der finder sted i forbindelse med regnskabsafslutningen.

 

Hvis det mod forventning viser sig, at udgiften til de tomme sprogpladser i 2006 ikke kan dækkes i den forbindelse, vil der blive fremlagt forslag til udvalget om alternativ finansiering.

 

Miljøvurdering

Sagstypen er ikke omfattet af Børne- og Ungdomsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

Høring

Da der alene er tale om en mindre justering i principperne for projektet, sendes indstilling og beslutning alene til orientering til Integrationsrådet og Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.

Såfremt der senere i projektperioden foretages større ændringer, vil Integrationsrådet og Beskæftigelses- og Integrationsudvalget naturligvis få forslagene til høring.

 

Justeringen er drøftet med BUPL og LFS. Organisationerne udtrykker, at de er enige i, at en justering af anvisningsreglerne vil føre til en mere hensigtsmæssig udnyttelse af kommunens pladskapacitet på daginstitutionsområdet. Til gengæld er organisationerne betænkelige ved, at ændringen kombineres med at lade sprogpladserne indgå i den generelle afregning af tomme pladser på lige fod med almindelige pladser. Det skyldes især en generel bekymring over konsekvenserne af den nye afregningsmodel for dagtilbudene.

 

Det er forudsat i forvaltningens økonomiske genopretningsplan, at der sker en harmonisering af afregningsmodellerne for dag- og fritidsinstitutionerne. Denne harmonisering vil ske i dialog med de faglige organisationer og forslag om ny afregningsmodel vil blive sendt til høring hos institutioner, faglige organisationer m.fl.

 

BILAG VEDLAGT

·        Bilag 1: Status november 2006

·        Bilag 2: Forslag til diverse barometre

 

 

 

                                   Else Sommer

                                                                     Michael Hougaard Olsen

 

 

 

 

 


 

Til top