Mødedato: 06.12.2006, kl. 14:00

Resultat af analysen vedr. indsats for udsatte børn og unge - FFA

Se alle bilag

Resultat af analysen vedr. indsats for udsatte børn og unge - FFA

Børne- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 6. december 2006

 

 

2.      Resultat af analysen vedr. indsats for udsatte børn og unge - FFA

  J.nr. 2006-3640

 

 

INDSTILLING

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

 

at      udvalget drøfter resultaterne af den eksterne analyse af indsatsen for udsatte børn og unge

 

at      udvalget godkender, at undersøgelsens resultater indgår som en del af grundlaget for den fremtidige udvikling af indsatsen for udsatte børn og unge

 

 

RESUME

Som led i det politiske forlig "Faglighed for Alle" blev det besluttet at foretage en ekstern analyse i 2006 af indsatsen for udsatte børn og unge i tilknytning til Børne- og Ungdomsforvaltningen.

 

Analysen, der er udarbejdet af CASA, giver et overblik over eksisterende tilbud, foranstaltninger og initiativer i forhold til udsatte børn og unge, og foretager – med udgangspunkt i børnene, de unge og deres familiers behov - en vurdering af indsatsen samt peger på en fremtidig organisering af området med henblik på styrkelse af den forebyggende, tidlige og familieorienterede indsats.

 

 


SAGSBESKRIVELSE

På Børne – og Ungdomsudvalgets møde den 26. april 2006 blev det i sagen Igangsætning af Faglighed for Alle besluttet at afsætte 1 mio. kr. fra udvalgets bufferpulje til en ekstern analyse af indsatsen for udsatte børn og unge i tilknytning til Børne- og Ungdomsforvaltningen. Udvalget godkendte på mødet den 21. juni 2006 kommissorium for analysen.

 

Hvem er de udsatte børn og unge?

Analysen opererer med tre grupper af udsatte børn og unge:

·        Gråzonebørn: Det er børn, som er udsatte for psykosociale belastninger i en kortere perioder på grund af fx en traumatisk oplevelse i nærmiljøet. Børnene har brug for ekstra hjælp, støtte og opmærksomhed fra det professionelle netværk i en periode så de ikke føjes til gruppen af de mest udsatte børn og unge.

·        De meget udsatte børn og unge: Det er børn, der ofte over en lang tidsperiode har været udsat for og reageret på en række belastende forhold – uden effektiv hjælp og støtte. Børnene har store og vedvarende problemer med adfærd, tilpasning og trivsel og har brug for omfattende hjælp, hvis de skal klare sig videre i tilværelsen.

·        Børn med diagnose: Denne gruppe er tilsyneladende øget voldsomt i antal over de seneste år. Det er en børne-/ungegruppe, hvis symptomer og vanskeligheder ændrer sig med alderen – i udtryk, men ikke nødvendigvis i omfang. De vil derfor fortsat være meget ressourcekrævende. "Børn med diagnose" har ofte ressourcestærke forældre, som kender deres rettigheder og stiller høje og ressourcemæssigt tunge krav til tilbud og institutioner.

 

Hovedresultaterne

Analysen konkluderer, at det er meget svært at pege på problemstillinger i forhold til udsatte børn og unge i aldersgruppen 0-18 år, hvor der ikke er etableret et projekt, et tilbud, en foranstaltning eller et initiativ – det gælder børn med adfærdsvanskeligheder, børn med indlæringsvanskeligheder, børn af fattige familier, børn af misbrugsfamilier osv. Der synes at være meget få huller i dækningen af problemstillinger og børn i forskellige aldersklasser.

 

Analysen peger dog på en række forhold eller opmærksomhedspunkter, som vil kunne gøre matchningen mellem tilbud og børnenes og de unges behov bedre. Nedenfor er listet analysens hovedresultater:

 

Tabel 1: Generelle behov – de overordnede strukturer

Opmærksomhedspunkter

Uddybende forklaring

Tværfaglig og tværsektoriel samarbejde

Der er behov for afklaring af samarbejdet mellem det centrale niveau og de enkelte distrikter og samarbejdet på det centrale niveau og i de enkelte distrikter. Der er behov for et formaliseret samarbejde med socialforvaltningen på både centralt og decentralt niveau. Det er væsentligt at der både centralt og decentralt formuleres retningslinier og samarbejdsprocedurer med fokus på klar ansvarsplacering.

Decentralisering

Der er behov for en decentralisering af opgaveudførelsen, ressourcer, foranstaltninger, ansvar og udvikling af tilbud. Det vil være en fordel for indsatsen på småbørnsområdet og den lokale indsats, at PPR integreres i den nye decentrale distriktsorganisering.

Overblik og viden om de mange forskellige tilbud

Der er behov for et overblik over, hvad der er af tilbud, og klarhed om, hvad de enkelte tilbud kan. Der er desuden behov for at få klarhed på hvordan visiteringen til de enkelte tilbud fungerer.

Administrative hindringer

Administrative hindringer og for besværlige arbejdsgange er en hindring for at handle hurtigt.

Lange ventetider på udredninger, rådgivning og vejledning

Lange ventetider er det helt store problem, når det drejer sig om overgange fra almene tilbud til særtilbud og specialtilbud. Der er meget lange ventetider på udredning og visitation på Børneklinikken og i PPR. Derefter følger ventetiden på den visiterede ydelse, en basisplads, en støttepædagog, en plads på en specialskole mv.

Indberetninger og de professionelles vurderinger

Institutionerne og de professionelle er for sene til at lave indberetninger. Desuden er de ikke skarpe nok på, hvilke problemer de som institution og faggruppe kan gøre noget ved og hvilke ikke. Indtrykket er, at faggrupperne i for høj grad handler med udgangspunkt i egne vurderinger og ikke i en helhedsvurdering, og at det udgør en barriere for den tidlige indsats.

Prioritering af tilbud og ressourcer

På nogle områder er der en klar mangel på ressourcer og antal af tilbud. Der er mange eksempler på, at der er flere udsatte børn og unge med problemtyper, end tilbuddene kan omfatte, eller at der er for få ressourcer i de enkelte tilbud til, at de kan tage flere udsatte børn og unge.

 

Tabel 2: Generelle behov - Tilbud, foranstaltninger og initiativer

Opmærksomhedspunkter

Uddybende forklaring

Flere små grupper og støttepædagoger

Stort set alle tilbud efterlyser ressourcer, der i højere gør det muligt for personalet at trække sig tilbage fra den store gruppe med en mindre gruppe af udsatte børn og unge. Det handler fx om flere muligheder for undervisning i små grupper i specialcentret.

Flere familieorienterede tilbud

De udsatte børn og unges vanskeligheder er ofte tæt knyttet til familier, der ikke magter at støtte/hjælpe deres børn eller give den nødvendige omsorg. Der efterlyses generelt familiebehandlingspladser (fx i form af familiegrupper), som kan arbejde med hele familiens problemstilling, men også familieklasser, hvor der kan arbejdes mere målrettet på samspillet mellem forældre og børn – med barnets skoleindlæring i fokus.

Yderligere PPR-indsats

Alle steder efterlyses der yderligere PPR-indsats. Efterlysningen gælder både en større strukturel indsats med henblik på opkvalificering af de enkelte institutioners arbejde, fx supervision og klasseintervention, men også en mere omfattende støtte og rådgivningsindsats i enkeltsager, fx hjælp til familiearbejdet og undersøgelses- og visitationsarbejdet.

Mellemformer af tilbud

Generelt peges der på at gråzonebørn ofte bliver klemt, fordi ressourcerne i for vid udstrækning bliver brugt til de meget udsatte og til børn med diagnose. Der er behov for mellemformer af tilbud, som forebygger, at gråzonebørn udvikler sig til meget udsatte børn og unge. Det gælder generelt, men særligt i tilbud for de større udsatte børn og unge i skolen.

 

Tabel 3: Særlige behov på førskoleområdet - Tilbud, foranstaltninger og initiativer

Opmærksomhedspunkter

Uddybende forklaring

Flere foranstaltninger og initiativer

Ud over basisgrupper og basispleje er der meget få foranstaltninger og initiativer for småbørnsgruppen

Støttepædagogtimer

Der er for få eller utilstrækkeligt med støttepædagogtimer – specielt i de mest belastede distrikter.

Basispladser

Der er ventetid på basispladser og generelt for få basispladser.

Tværfaglig indsats

Der er behov for en tværfaglig indsats herunder psykologstøtte og rådgivning til støtte for sundhedsplejerskernes indsats over for de udsatte familier.

 

Tabel 4: Særlige behov på skoleområdet - Tilbud, foranstaltninger og initiativer

Opmærksomhedspunkter

Uddybende forklaring

Manglende tilbud fra 7. klasse og opefter

Der er specielt mangel på tilbud og foranstaltninger til udsatte børn fra 7. klasse og opefter.

Specialskoletilbud

Der efterlyses tilbud til de unge, der befinder sig i, men ikke kan være i den almindelige folkeskole. Det gælder både børn og unge med diagnose, men også børn og unge, der ikke er fanget i tide og nu står med så store vanskeligheder, at de kræver specialtilbud. Der er tilsyneladende et hul mellem skolernes almene tilbud, inklusive specialcenter osv., og risikoen for at ryge helt ud af skolesystemet.

 

Tabel 5: Særlige behov på fritidsområdet - Tilbud, foranstaltninger og initiativer

Opmærksomhedspunkter

Uddybende forklaring

Nytænkning af hele fritids- og klubområdet

Der er behov for en nytænkning af hele fritids- og klubstrukturen som i højere grad er baserest på at inddrage og omfatte de udsatte børn og unge, og en erkendelse af, at fritidsområdet er en ressourcekrævende del af et sammenhængende socialiseringssystem. Der er behov for:

·         mere differentieret udbud af ungdomsklubber, herunder åbne fritidstilbud for de 14-18 årige.

·         nye klubtilbud, klubstruktur og tilgang til de unge.

·         fritidstilbud til børn med særlige behov, der er i forskellige foranstaltninger.

 

Tabel 6: Særlige behov på sundhedsområdet - Tilbud, foranstaltninger og initiativer

Opmærksomhedspunkter

Uddybende forklaring

Børns sundhed

Der er ikke et formelt fokus på børns sundhedsforhold, fra de bliver forladt af sundhedsplejersken, og til de kommer i skole. Desuden er der behov for fokus og tilbud til overvægtige børn.

Foranstaltninger til unge med hashmisbrug

Hashproblemet har et omfang, som er stort, og meget stort blandt børn og unge i visse områder. Der er ingen foranstaltninger i forhold til denne gruppe af udsatte børn og unge, som ofte kommer ud i kriminalitet.

 

Metode og omfang

Analysen af indsatsen for de udsatte børn og unge er tilrettelagt ud fra en kvalitativ tilgang og baseret på interview og dialogmøder med ledere og medarbejdere inden for forskellige faggrupper, som arbejder i forvaltningen, i institutioner eller i tilbud og foranstaltninger, som har udsatte børn og unge som målgruppe. Derudover er der foretaget interview med udsatte unge og forældre til udsatte børn og unge. Der er foretaget kvalitative interview med 100 medarbejdere og ledere og med 49 brugere, heraf 28 unge og 21 forældre. Derudover er der afholdt dialogmøder med 24 medarbejdere og ledere.

 

Ud over analysen er der foretaget en kortlægning af tilbud, foranstaltninger og initiativer i tilknytning til Børne- og Ungdomsforvaltningen baseret på dokumentationsmateriale og telefoninterview. Kortlægningen foreligger både i en papirudgave og som en database.

 

Økonomi

På Børne- og Ungdomsudvalgets møde den 26. april 2006 blev det i sagen Igangsætning af Faglighed for Alle besluttet at afsætte 1 mio. kr. til analysen fra udvalgets bufferpulje på konto 6.40.1 Fælles formål.

 

 

Miljøvurdering

Sagstypen er ikke omfattet af Børne- og Ungdomsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

 

Høring

Ingen bemærkninger

 

 

BILAG VEDLAGT

·        Rapport fra CASA: Indsatsen for udsatte børn og unge – en analyse af tilbud, foranstaltninger og initiativer i tilknytning til Børne- og Ungdomsforvaltningen i Københavns Kommune

 

 

 

                         Else Sommer   

 

                                                                        Ole V. Rasmussen

 


 

Til top