Mødedato: 06.11.2019, kl. 13:00
Mødested: Grøndalsvængets Skole, Rørsangervej 29, 2400 Kbh NV

Intensive læringsforløb efter evaluering

Se alle bilag
Der skal tages stilling til intensive læringsforløb efter evaluering.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

  1. at de intensive læringsforløb for fagligt svage elever - herunder KøbenhavnerAkademiet - udfases i 2020 og 2021 i forlængelse af udvalgets beslutning den 21. februar 2018 om udmøntning af midler til en styrket udskoling, og i overensstemmelse med evalueringen af KøbenhavnerAkademiet

Problemstilling

Børne- og Ungdomsudvalget besluttede i forbindelse med udmøntning af 220 mio. kr. til styrket udskoling - jf. budgettet for 2018 - at udfase midlerne til intensive forløb for fagligt svage elever, herunder KøbenhavnerAkademiet. Udfasningen skulle ske fra 2020 - og udvalget skulle tage stilling på ny på baggrund af en evaluering af forløbet. 

Tabel 1: Fordelingen som besluttet af udvalget

Indsats / mio. kr.

2018

2019

2020

2021

Udmøntning direkte til skolerne efter elevsats

27,1

35,1

40,1

45,4

Intensive læringsforløb for fagligt udfordrede

1,0

10,3

5,3

0

 

 

Rambøll har i oktober 2019 udgivet den seneste kvantitative evaluering af KøbenhavnerAkademiet, og udvalget forelægges derfor sag om intensive læringsforløb.

Intensive læringsforløb er særlige forløb for elever, der skal løftes for at kunne følge det faglige niveau i udskolingen. Forløbene er dermed et af de greb, der kan anvendes til at nå målene i udvalgets strategi ”Vores børn – Vores fælles ansvar” om at halvere antallet af elever, der får mindre end 2 i dansk og matematik, reducere karaktergabet mellem et- og tosprogede elever samt øge andelen af elever, der starter og gennemfører en erhvervsuddannelse til 20 pct.

Der er to typer intensive forløb, som er finansieret af midler til styrket udskoling.

  • De fleste intensive forløb foregår på skolen, f.eks. på Bellahøj Skole, hvor der arbejdes med de ikke-uddannelsesparate elevers læringsstrategier i mindre grupper og på Peder Lykkes Skole, hvor eleverne op til afgangseksamen får undervisning målrettet, at de kan bestå eksamen.

  • KøbenhavnerAkademiet er et forløb, der kickstartes på camp med deltagelse af mange skoler på tværs af byen. Akademiet følger et afprøvet koncept. Akademiet har siden 2015 har haft ca. 100 drenge afsted på camp om året og fra 2019 også en camp for ca. 50 piger.

Løsning

Evaluering og udvikling af KøbenhavnerAkademiet

Rambøll gennemfører evalueringer af intensive læringsforløb i hele Danmark på vegne af Trygfonden.  Rambøll har evalueret KøbenhavnerAkademiet, hvor den første evaluering kom i 2018 og den seneste kvantitative evaluering kom i oktober 2019. Der udestår en kvalitativ evaluering i slutningen af 2019 og en samlet evaluering i foråret 2020.

Den seneste kvantitative evaluering af KøbenhavnerAkademiet viser følgende resultater (bilag 1):

  • Forbedret matematik i nationale test i 8. kl., men forværret resultater i matematik i afgangsprøven

  • Mindre ulovligt fravær, men øget sygefravær

  • Drengene vurderes mindre social parate til ungdomsuddannelse i UPV i 8. og 9. klasse, men søger bredere (søger både gymnasium og EUD)

De forskellige resultater er blevet robusthedstestet af Rambøll, og efter denne test finder de ikke en væsentlig effekt af akademiet på drengenes faglige, trivsels- eller uddannelsesmæssige resultater.

I de kvalitative evalueringer peger drengene på, at akademiet har haft en stor betydning for deres sociale og faglige udvikling, men at det er svært at holde fast i resultaterne fra campen, når de er tilbage på skolen. Overblik over de forskellige evalueringer er vedlagt i bilag 2.

Der er ikke lavet en tilsvarende evaluering af de lokale forløb, der foregår på skolerne eller af akademiet for piger.

Da Rambølls første evaluering i 2018 viste, at der ikke kunne ses en positiv langtidseffekt af de undersøgte forløb på drengenes resultater, blev KøbenhavnerAkademiet ændret. Forløbet på campen er reduceret og rettet mere mod det faglige indhold i skolen, og det efterfølgende forløb på skolen vægtes højere. Campen for drenge er afkortet fra 14 til 10 dage, og den efterfølgende støtte til eleverne er øget fra to lektioner om ugen til fire lektioner om ugen. De deltagende lærer og elever har dermed fået mere tid og støtte efter campen til at udvikle og fastholde læringsstrategier og kompetencer. Gennem årene har kommunens egne lærere fået kompetencerne til at afvikle campen, og deres kompetencer i at arbejde med eleverne læringsstrategier og karaktertræk benyttes i den almindelige undervisning. Samlet koster camp og efterforløb ca. 4 mio. kr. for 100-150 elever fra 10-15 skoler.

Ændringerne er sket efter den første evaluering i 2018, og datagrundlaget for evalueringen er resultaterne for de elever, der var på camp i 2016 og 2017. Det kan derfor ikke vides, om ændringen af akademiet vil vise en målbar langtidseffekt.

Udfasning af intensive læringsforløb og øgning af midler til skolerne efter elevsats

På baggrund af den kvantitative evaluering i 2019 indstiller forvaltningen, at udvalgets oprindelige beslutning om at udfase midlerne til intensive læringsforløb og øge midlerne til skolerne efter elevsats, fastholdes. De 5,3 mio. kr., der er afsat i 2020 til intensive læringsforløb, vil blive anvendt til at afholde KøbenhavnerAkademiet i 2020 og understøtte lokale forløb for de fagligt svageste. I 2021 vil det være op til de enkelte skoler, hvordan de vil prioritere de øgede midlerne i elevsats.

Det er ikke realistisk, at interesserede skoler selv kan finansiere KøbenhavnerAkademiet for de øgede midler tildelt efter elevsats, da de skoler, der har flest fagligt svage elever, typisk har relativt få elever i udskolingen, og de vil derfor få en mindre andel af midlerne, når den fordeles efter elevsatsen jf. bilag 3. Der vil dog fortsat være nogle skoler der vælger at lave lokale forløb finansieret af skolens øvrige midler.  

Alternative scenarier

Som følge af udvalgets beslutning den 21. februar 2018 fremlægges to alternative scenarier for fortsættelse af intensive læringsforløb i 2020 og 2021. Scenarierne er forvaltningens faglige vurdering af, hvordan forløbene kan organiseres og finansieres ud fra udvalgets mål.

Scenarie 1: Fordeling efter sociale kriterier

I dette scenarie udmeldes midlerne til udskolingselever efter budgetmodellens sociale kriterier, så skolerne bliver tildelt midler efter, hvor mange udskolingselever der kommer fra ressourcesvage hjem. Dermed tilføjes endnu et element til budgetmodellen for skolerne. Der tildeles ikke midler målrettet intensive læringsforløb understøttet af forvaltningen efter 2020.

Skolerne kan fortsætte intensive forløb på camp eller intensive forløb på skolen. Disse forløb bliver dog uden fælles koordinering, faglig understøttelse fra forvaltningen og uden de afprøvede koncepter for læringsforløb, der er i dag.

Scenarie 2: Øget elevsats og fortsættelse af KøbenhavnerAkademiet

I dette scenarie øges elevsatsen med 5 mio. kr. i 2020 og 2021. Det adskiller sig fra udvalgets oprindelige beslutning ved at de 5,3 mio. kr. afsat i 2020 til intensive læringsforløb forlænges til 2021. Dermed kan KøbenhavnerAkademiet fortsætte for både drenge og piger, og der afsat midler til, at forvaltningen kan understøtte vidensdeling og kompetenceudvikling på tværs af de skoler, der arbejder med forskellige intensive forløb.

Beløbet kan skaleres ned til 2,5 mio. kr. til afvikling af KøbenhavnerAkademiet for ca. 50 drenge eller piger.

Vælges det, at KøbenhavnerAkademiet for drenge og piger fortsættes, vil forvaltningen udvikle akademiet ud fra erfaringerne i evalueringerne og de deltagende skolers input. Fokus vil fortsat være på at fastholde de faglige og sociale kompetencer, som eleverne har fået fra campen, og understøtte de skoler, der ønsker at integrere de pædagogiske principper fra akademiet i hele deres udskoling.

Økonomi

Tabel 2: Fordelingen af midler efter elevsats og til intensive forløb i de forskellige scenarier:

(mio. kr.)

2019

2020

2021

 

Intensive læringsforløb udfases (som oprindeligt besluttet af udvalget)

 

 

Udmøntning efter elevsats

 

 

35,1

 

40,1

 

45,4

 

Intensive læringsforløb for fagligt udfordrede

 

 

10,3

 

5,3

 

0

 

Scenarie 1: Fordeling efter sociale kriterier

 

Udmøntning efter elevsats

 

 

35,1

 

35,1

 

35,1

 

Intensive læringsforløb for fagligt udfordrede

 

 

10,3

 

5,3

 

0

 

Udmøntes efter budgetmodellens sociale kriterier

 

 

0

 

5,3

 

10,3

 

Scenarie 2: Øget elevsats og fortsætte KøbenhavnerAkademiet

 

 

Udmøntning efter elevsats

 

 

35,1

 

40,1

 

40,1

 

Intensive læringsforløb for fagligt udfordrede

 

 

10,3

 

5,3

 

5,3

 

 

 

 

 

Ingen af

 

 

Scenarierne forudsætter tildeling af midler ud over de 220 mio. kr., der allerede er afsat i budget 2018-21. Scenarierne ændrer alene fordelingen mellem midler til intensive læringsforløb, som skolerne kan søge til fagligt udsatte elever og midler, der udmøntes direkte til skolerne efter antal udskolingselever.

Videre proces

Resultaterne af styrket udskoling følges i skolernes kvalitetsrapporter og i kvalitetssamtalerne med forvaltningen. Resultaterne forelægges udvalget med kvalitetsrapporten for folkeskolen i februar 2020.

Bevillingen på 60 mio. kr. pr. år til styrket udskoling udløber efter 2021. I forbindelse med budget 2022 skal der tages stilling til eventuel videreførelse af indsatserne, herunder de intensive læringsforløb og midlerne til øget elevsats.

 

Tobias Børner Stax                                                               /          Mette Seneca Kløve

    

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 6. november 2019:

Indstillingen blev godkendt, idet udvalget på et senere tidspunkt ønsker en drøftelse af mulige initiativer på området, fx fortsættelse af KøbenhavnerAkademiet.

Til top