B-sag: Høringssvar vedr. politik for København som studieby
Indstilling
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,
- at indstillingen godkendes som udvalgets høringssvar til Økonomiudvalget.
Problemstilling
Borgerrepræsentationen vedtog på sit møde den 23. august 2018 et medlemsforslag fra Radikale Venstre om, at Økonomiforvaltningen i samarbejde med de øvrige forvaltninger skal udarbejde et udkast til en politik for København som studieby, jf. bilag 1.
Løsning
Forslaget til politik for København som studieby – Studieby København – er udarbejdet i et samarbejde mellem Økonomiforvaltningen og kommunens øvrige forvaltninger. I processen er det ligeledes blevet prioriteret, at der er sket en bred og grundig inddragelse af eksterne interessenter tidligt og hele vejen undervejs i arbejdet.
Forslaget til studielivspolitikken er bygget op omkring følgende 6 temaer:
-
Bolig
-
Job
-
Deltagelse
-
Kvalitet
-
Trivsel
-
Internationale studerende
Rekruttering til job i Københavns Kommune
For hvert tema er der formuleret en række målsætninger, og til hver målsætning knytter der sig et antal konkrete anbefalinger til, hvordan den pågældende målsætning kan fremmes. For Børne- og Ungdomsforvaltningen er politikkens målsætning om bedre rekruttering til jobs i Københavns Kommune væsentlig. For at nå denne målsætning anbefales det i politikken, at kommunale jobs, som bidrager til at løfte kommunens kerneopgaver, i højere grad omtales, så flere unge søger ind på uddannelser, som retter sig mod disse jobs. Dette for at Københavns Kommune kan rekruttere medarbejdere, som kan løfte kernevelfærden. Københavns Kommune kan via en fælles indsats formidle muligheder for jobs i Kommunen.
Et centralt uddannelsesråd skal koordinere det videre arbejde
En central anbefaling i forslaget til en politik for København som studieby er at oprette et uddannelsesråd bestående af repræsentanter for de mest centrale aktører på området. Formålet med et uddannelsesråd er at sikre koordinering og fælles retning for indsatser, der fremmer København som uddannelsesby, mellem de centrale aktører på området, herunder kommunen og de vigtigste uddannelsessteder, studenterorganisationer samt erhvervslivet mv.
Uddannelsesrådet har alene en rådgivende funktion og sekretariatsbetjenes af Økonomiforvaltningen og mødes som udgangspunkt 1-2 gange årligt.
Det er hensigten, at uddannelsesrådet skal sammensættes af personer på øverste ledelsesniveau, dvs. borgmester, rektor, CEO e.lign.
På baggrund af ovenstående forslår forvaltningen at BUU afgiver følgende høringssvar til Økonomiudvalget:
"Børne- og Ungdomsudvalget tilslutter sig udkastet til "Politik for København som studieby", der udgør et relevant bidrag til byens udvikling, herunder generelt det fortsatte arbejde med at styrke kvaliteten på daginstitutions- og skoleområdet i kommunen. Udkastet til politikken er dermed også i god overensstemmelse med ambitionerne og målene i Børne- og Ungdomsudvalgets strategi "Vores Børn - Fælles Ansvar", herunder særligt ambitionen om at understøtte forvaltningens mulighed for at rekruttere dygtige medarbejdere. Udvalget kan tilslutte sig nedsættelsen af et centralt uddannelsesråd som beskrevet i udkastet til politikken."
Økonomi
Indstillingen medfører ikke i sig selv udgifter for Københavns Kommune. En del af de anbefalede initiativer forudsætter, at der afsættes midler ved budgetforhandlinger eller lignende, hvilket fremgår af politikken.
Videre proces
Det endelige forslag til studiebyspolitik forventes forelagt Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen i december 2019.
Tobias Børner Stax /Mette Seneca Kløve
Beslutning
Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 6. november 2019:
Indstillingen blev godkendt.