Mødedato: 06.09.2006, kl. 08:15

Indhentelse af børne- og straffeattester

Indhentelse af børne- og straffeattester

Børne- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 6. september 2006

 

 

6.      Indhentelse af børne- og straffeattester

  J.nr. 315257

 

 

INDSTILLING

 

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, at udvalget indstiller til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

 

at      der indhentes straffeattester ved ansættelse af medarbejdere i forvaltningen, der via deres job skal have direkte kontakt med børn og unge

 

 

RESUME

I Børne- og Ungdomsforvaltningen har det været praksis at indhente straffeattester på de medarbejdere, som ansættes til pasning af børn mellem 0 – 6 år. Derudover indhentes straffeattester, såfremt det konkret vurderes, at en sådan bør indhentes.

Forvaltningens praksis hænger sammen med gældende lovgivning og hidtidige beslutninger truffet af det daværende Familie- og Arbejdsmarkedsudvalg og Uddannelses- og Ungdomsudvalg.

 

Forvaltningen indstiller, at der fremover indhentes straffeattester ved ansættelse af medarbejdere i forvaltningen, der via deres job skal have direkte kontakt med børn og unge.


SAGSBESKRIVELSE

Borgerrepræsentationen besluttede i 1998 (BR 52/98), at det er op til de enkelte forvaltninger at vurdere, om der skal indhentes straffeattester i ansættelsessituationer.

Straffeattester har hidtil været indhentet med forskellige begrundelser i de øvrige forvaltninger.

Det daværende Uddannelses- og Ungdomsudvalg besluttede i 1998 (U 36/98), at der alene indhentes straffeattest, såfremt det konkret vurderes, at en sådan bør indhentes.

I det daværende Familie- og Arbejdsmarkedsudvalg blev det omvendt besluttet, at der indhentes straffeattester for alle personalekategorier på dag- og døgninstitutioner samt indenfor dagplejen (FA 100/99).

Praksis i Børne – og Ungdomsforvaltningen er, at forvaltningen indtil videre med baggrund i gældende lovgivning og hidtidige beslutninger indhenter straffeattester på de medarbejdere, som ansættes til pasning af børn mellem 0 – 6 år. Derudover indhentes straffeattester, såfremt det konkret vurderes, at en sådan bør indhentes.

Ved ansøgning til stillinger i dagplejen indhentes tillige straffeattest for ansøgerens eventuelle ægtefælle samt for eventuelle andre voksne tilmeldt folkeregisteret på dagplejerens adresse.

 

Siden 2005 har det været lovpligtigt for såvel myndigheder, skoler og institutioner som private foreninger og organisationer at indhente en børneattest inden de ansætter eller beskæftiger personer, der via deres job skal have direkte kontakt med børn under 15 år. En børneattest er en særlig straffeattest, der indeholder oplysninger om domme om sædelighedsforbrydelser mod børn. Loven er indført for i højere grad at sikre børn mod at der ansættes personer i børnerelaterede job, som har fået en dom for overtrædelse af pædofilibestemmelserne. Indhentelse af børneattesten kræver samtykke fra ansøgerne, og børneattesten kan kun udleveres, såfremt ansøgeren giver samtykke til dette.

 

Såfremt attesten er positiv skal der foretages en vurdering af, hvorvidt personen kan ansættes.

 

Børneattesten indeholder ikke oplysninger om øvrige straffe - eksempelvis vold, tyveri, spirituskørsel og lignende.

 

I lyset heraf skal det vurderes, hvorvidt der tillige skal indhentes en straffeattest ved ansættelsen.

 

Straffeattesten indeholder oplysninger om samtlige domme og bøder efter straffeloven. Attesten indeholder tillige afgørelser for overtrædelser af andre love, f.eks. hvis der er sket fratagelse af førerretten.

 

Oplysningerne står på den offentlige straffeattest i mindst 10 år fra den endelige afgørelse.

 

Når attesten er forvaltningen i hænde, skal der ske en konkret afvejning af, om de begåede forhold bør have betydning for, om den pågældende anses for egnet til en given stilling.

 

Det er forvaltningens indstilling, at der fremover skal indhentes straffeattest ved ansættelse af personer, der skal beskæftige sig med børn og unge. Derved gives et overblik over hvorvidt personen, der påtænkes ansat, er dømt for anden kriminel handling. Ved ansøgning til stillinger i dagplejen indstilles det, at der tillige indhentes straffeattest for ansøgerens eventuelle ægtefælle samt for eventuelt andre voksne tilmeldt folkeregisteret på dagplejerens adresse.

 

Det vil herefter være forvaltningens opgave, at vurdere, hvorvidt et forhold på en børne-  eller straffeattest konkret giver anledning til, at pågældende person ikke kan ansættes i Børne – og Ungdomsforvaltningen.

 

Forvaltningen vil udarbejde et cirkulære med henblik på beskrivelse af den praktiske tilgang til håndteringen af indhentelse og vurdering af straffeattesterne.

 

ØKONOMI

 

Ingen bemærkninger

 

MILJØVURDERING

 

Sagstypen er ikke omfattet af Børne - og Ungdomsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes

 

HØRING

 

Ingen bemærkninger

 

 

BILAG VEDLAGT

 

Ingen

                     

 

 

 

                         Else Sommer          

                              Elin Hausle Ebbesen


 

Til top