Mødedato: 06.09.2006, kl. 08:15

Ændringer i Styrelsesvedtægten for folkeskolen i København

Se alle bilag

Ændringer i Styrelsesvedtægten for folkeskolen i København

Børne- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 6. september 2006

 

 

4.      Ændringer i Styrelsesvedtægten for folkeskolen i København

  J.nr. 318746

 

 

INDSTILLING

 

 

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, at udvalget indstiller til Borgerrepræsentationen,

 

at      Styrelsesvedtægtens bilag IV "Undervisningens organisering" ændres mht. timetal for fagene dansk i 1. – 3. klasse samt for geografi og biologi i 8. og 9. klasse

 

at      retningslinier for elevplaner, jf. forslag til bilag VIII, godkendes

 

at      forslag til konsekvensrettelser i styrelsesvedtægten og mindre ændringer i dens bilag godkendes

 

at      forslagene forinden sendes i høring i Fællespædagogisk Råd og i Fællesrådet for Folkeskolen

 

 

RESUME

Ændring i folkeskoleloven med tilhørende bekendtgørelser indebærer ændringer i Styrelsesvedtægten på to punkter:

 

1.      Timetallet i dansk styrkes på 1. – 3. klassetrin ved, at der tilføres faget 30 undervisningstimer på hvert skoleår, og det anbefales, at der undervises i geografi på 9. klassetrin (konsekvenser for Styrelsesvedtægtens bilag IV).

 

2.      Borgerrepræsentationen kan ifølge §4 i Bekendtgørelse om elevplaner i folkeskolen fastsætte mål og rammer for skolernes anvendelse af elevplaner. Forvaltningen indstiller, at sådanne mål og rammer fremgår af et nyt bilag VIII til Styrelsesvedtægten.

 

Derudover er der behov for en række konsekvensrettelser med baggrund i allerede trufne beslutninger, bl.a. om ændringer i forvaltningsstrukturen.

 

 


SAGSBESKRIVELSE

Timetallet i dansk styrkes på 1. – 3. klassetrin

I bekendtgørelse nr. 400 af 4. maj 2006 om undervisningstimetallet i folkeskole er minimumstimetallet for dansk 1. – 3. klassetrin steget fra 810 til 900 timer. For at sikre at den annoncerede forøgelse af timetallet på de tre klassetrin slår igennem på alle skoler i København, indstiller forvaltningen, at det kommunale vejledende timetal i dansk 1.- 3. klassetrin øges fra 840 til 930 timer. Forøgelsen svarer til en ekstra ugentlig dansklektion på hvert af disse klassetrin (Hver lektion er på ¾ time, således at 30 årlige timer svarer til i alt 40 lektioner).

 

Ændring af vejledende timetal for geografi og biologi

Som følge af reglerne om afgangsprøve i geografi og biologi er det uhensigtsmæssigt, at Styrelsesvedtægten ikke anbefaler timer til geografi i 9. klasse. Forvaltningen indstiller derfor, at der sker en justering af det vejledende timetal i de to fag, således at der undervises i såvel geografi og biologi på 8. og 9. klassetrin.

 

Disse to ændringer fremgår af bilag 1 (Styrelsesvedtægten).

 

Elevplaner

Efter bekendtgørelse 23. juni 2006 om elevplaner og med virkning fra 1. august 2006 skal alle elever have en elevplan. Den enkelte kommune og skole kan afgøre, i hvilket omfang man lokalt vil fastsætte nærmere retningslinjer for udformning af elevplaner og for arbejdet med disse, og hvordan man vil tilrettelægge arbejdet med at udvikle sådanne retningslinjer, jf. bekendtgørelsens §4. Forvaltningen indstiller, at kommunalt besluttede mål og rammer fremgår af et nyt bilag VIII til Styrelsesvedtægten med følgende hovedindhold:

Elevplanen som arbejdsredskab og som intern dokumentation

I den løbende evaluering benytter teamet elevplaner til at skriftliggøre registreringer (fx test), evalueringer baseret herpå samt beslutninger om opfølgning. Samtidig indgår elevplanen i teamets dokumentation over for skoleledelsen i forhold til tiltag over for elever, hvor de faglige resultater begrunder individuelle tiltag. Det er et kommunalt krav, at der i elevplanen foreligger beskrivelser af tiltag i de tilfælde, hvor en elev ikke opfylder et af forvaltningen fastsat minimumsniveau (fx i læsning).

Elevplanen som udgangspunkt for dialog med forældre

I relation til skole-hjemsamarbejde udgør den enkelte elevplan det skriftlige udgangspunkt for dialogen mellem skole og hjem om elevens faglige og sociale udvikling. Teamet skal tilstræbe, at elevplanen – eller teamets udspil hertil – forelægges for eleven og forældrene umiddelbart forud for en skole-hjemsamtale. Herved sikres det, at skole-hjemsamtaler tager udgangspunkt i en konkret beskrivelse af elevens aktuelle faglige niveau. Det er et krav, at planen foreligger i forbindelse med de i alt 40 minutters evalueringssamtaler, de som minimum skal gennemføres med hver elevs hjem hvert år.

 

Elevplanen kan i øvrigt indeholde aftaler om, hvordan forældre i øvrigt kan bidrage til, at eleven får en god skolegang, herunder ved at tage medansvar for, at eleven møder til tiden, medbringer de nødvendige undervisningsmidler, møder udhvilet mv., samt oplysninger om andre forhold relateret til elevens adfærd i undervisningssituationen og skolens dagligdag. Det forudsættes, at skolerne vurderer behovet for at disse aftaler indgår i elevplanerne.

 

Det forventes, at Kommunernes Landsforening i løbet af efteråret udarbejder et redskab om elevplaner, som kommunerne – og dermed skolerne - kan lade sig inspirere af i arbejdet med implementeringen af planerne. Materialet forventes at indeholde oplysninger om hvilke krav elevplanerne so m minimum skal leve op til, samt beskrivelser af hvordan planerne kan udarbejdes.

 

 

Årlig kvalitetsrapport

Borgerrepræsentationen skal i henhold til folkeskolelovens §40a årligt udarbejde en kvalitetsrapport, der skal beskrive kommunens skolevæsen, skolernes faglige niveau, de foranstaltninger Borgerrepræsentationen har foretaget for at vurdere det faglige niveau, og Borgerrepræsentationens opfølgning på den seneste kvalitetsrapport. Kvalitetsrapporten skal drøftes på et møde i Borgerrepræsentationen, der tager stilling til rapporten og opfølgningen herpå.

 

Forvaltningen vil på et senere tidspunkt forelægge en indstilling for udvalget om indholdet i kvalitetsrapporterne samt om udformning, tidsfrister for vedtagelse, handlingsplaner mv. Det forventes endvidere, at Undervisningsministeren fastsætter nærmere regler herom.

 

Øvrige rettelser

Ud over konsekvensrettelser og rene redaktionelle rettelser – som for eksempel ændringer fra Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen til Børne- og Ungdomsforvaltningen – er følgende ændringer substantielle (sidetal refererer til sidetallene i styrelsesvedtægten, jf. vedlagte bilag):

 

Side 9

Den enkelte skoles elevsikkerhedsudvalg kan nu enten oprettes som et selvstændigt udvalg parallelt med elevrådet eller som et udvalg underlagt elevrådet. Udvalget kan udtale sig over for skolebestyrelsen eller skolens leder i alle spørgsmål, der har betydning for elevernes undervisningsmiljø (besluttet i U&U-udvalget den 25/2 2004 på baggrund af evalueringen af KESO, Københavns ElevSikkerhedsOrganisation, sag U228/03).

 

Side 13

Deltagelse af en pædagogisk medarbejder fra KKFO i Det Fælles Pædagogiske Råd tidsbegrænses til 2008 (pt. til 2003)

 

Side 16

Der er foretaget konsekvensrettelser i bemærkningerne til § 12 om KESO. Ændringerne afspejler også Lov om Elevers undervisningsmiljø.

 

Side 26ff

Betegnelsen 'danske børn' foreslås alle vegne rettet til 'etnisk dansk børn'. 'Førskolebørn' foreslås rettet til 'småbørn'.

 

Side 29

Tosprogede konsulenter foreslås erstattet af tosprogede funktionslærere, idet der ikke længere findes tosprogede konsulenter.

 

Side 31 øverst

Mere dækkende beskrivelse af skolebestyrelsens ret til at fastlægge principper for undervisningens organisering (pt. er kun samordnet indskoling nævnt).

 

Side 32, 3. afsnit, sidste linie

Om maksimumsstørrelsen af elevtal ved indskrivning på bestemte skoler.

 "skoleåret 2005/06" ændres til "skoleåret 2006/07"

 

De nævnte skoler (nederst side 32) slettes og erstattes med følgende:

 

"Heibergskolen:                25 elever

Nyboder Skole:                 21 elever

Skolen på Islands Brygge: 24 elever

Peder Lykke Skolen:        24 elever"

 

Disse ændringer på side 32 i Styrelsesvedtægten er vedtaget af Børne- og Ungdomsudvalget på mødet den 5. april 2006 efter bemyndigelse fra Borgerrepræsentationen (sagsnr. 300794).

 

Side 32f

Der er indskudt et afsnit om Københavnermodellen for integration.

 

Side 36

Det markeres, at Center for Undervisningsmidler nedlægges pr. 1. januar 2007.

 

Side 41-44

Vedrørende elevtimetallet i København: Overgangsbestemmelserne fra 2003 til 2005 fjernes.

 

Økonomi

Der henvises til indstillingen om høring vedr. DUT-sager, der behandles som et særskilt punkt på udvalgets møde.

 

Miljøvurdering

Sagstypen er ikke omfattet af Børne- og Ungdomsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

Høring

Forslaget sendes til høring i Fællespædagogisk Råd og Fællesrådet for Folkeskolen.

 

 

BILAG VEDLAGT

·        Udkast til Styrelsesvedtægt for Folkeskolen i København

 

 

 

 

                                            Else Sommer

                                                                                       Michael Hougaard Olsen

 

 

 


 

Til top