Mødedato: 06.09.2006, kl. 08:15

Analyse af anvendelsen af lærernes arbejdstid - UDSAT SAG

Se alle bilag

Analyse af anvendelsen af lærernes arbejdstid - UDSAT SAG

Børne- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 6. september 2006

 

 

2.      Analyse af anvendelsen af lærernes arbejdstid - UDSAT SAG

  J.nr. 312144

 

 

INDSTILLING

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

 

at     rapporten tages til efterretning, samt at materialet indgår i drøftelserne om budgetforslaget for 2007

 

 

 

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 16. august 2006

Sagen blev udsat.

 

 

 

RESUME

Kommunernes Landsforenings Konsulenter har gennemført en analyse af lærernes arbejdstid på de københavnske folkeskoler.

 

Analysen viser, at lærerne i Københavns Kommune underviser 639 timer årligt, svarende til 33,2 pct. af den samlede årlige arbejdstid.

 

På de fleste områder ligger tidsforbruget i Københavns Kommune på niveau med andre kommuner og/eller indgåede landsaftaler.

 

På to områder er der imidlertid et potentiale for omprioritering, idet tidsforbruget til elev- og spisepauser samt til fleksibilitet, ikke-disponeret tid mv. er forholdsvis højt. Det vurderes, at der her er et samlet omprioriteringspotentiale på 16,0 mio. kr. årligt

 

Det er muligt at omprioritere tid mellem de forskellige tidskategorier med henblik på at frigøre ressourcer til de formål, der prioriteres politisk – eksempelvis mere undervisningstid, mere tid til efteruddannelse eller mere tid til skole-hjem samarbejde. Endelig kan omprioriteringspotentialet anvendes som egentlig besparelse. Eventuelle ændringer kan gennemføres med virkning fra skoleåret 2007/2008.

 

Forvaltningen indstiller, at rapporten tages til efterretning, samt at materialet indgår i drøftelserne om budgetforslaget for 2007.

 

 


SAGSBESKRIVELSE

I forbindelse med vedtagelsen af budgettet for 2006 blev det besluttet, at der skulle gennemføres en undersøgelse af folkeskolen i Københavns Kommune.

 

På Økonomiudvalgets møde den 31. januar 2006 blev det besluttet at udvide analysen af Børne- og Ungdomsforvaltningen til også at omfatte bl.a. synergieffekten ved oprettelsen af den nye forvaltning.

 

Børne- og Ungdomsforvaltningen har i samarbejde med Økonomiforvaltningen udpeget Kommunernes Landsforenings Konsulenter (KLK) til at udføre analysen.

 

På udvalgsmødet den 10. maj 2006 (sagsnr. 296379) blev analysen behandlet af udvalget.

 

På udvalgsmødet blev det besluttet, at der supplerende skulle gennemføres en sammenligning af ny og gammel ressourcetildelingsmodel for undervisningstimer til folkeskolerne, samt at der skulle gennemføres en særskilt analyse af anvendelsen af lærernes arbejdstid.

 

KLK blev efterfølgende bedt om at foretage disse supplerende analyser.

 

Ved vedtagelsen af prioriteringsrummet blev der placeret 10,0 mio. kr. af Børne- og Ungdomsudvalgets  bidrag i en pulje med henblik på at afvente resultaterne af konsulentundersøgelsen.

 

Udvalget besluttede på mødet den 24. maj 2006 at udmønte de 10,0 mio. kr. på følgende områder:

·        tilpasning af budgettildelingsmodel til institutionerne (4,0 mio. kr.)

·        ledige pladser (3 mio. kr.)

·        fælles gårdmænd og tekniske servicemedarbejdere (2,0 mio. kr.)

·        fremrykning af indskrivning (1,0 mio. kr.)

 

Denne beslutning er indarbejdet i budgetforslaget for 2007.

 

Resultatet af de supplerende analyser blev udleveret på udvalgsmødet den 21. juni 2006. For så vidt angår lærernes arbejdstid er analysen fremlagt i en særskilt rapport (omdelt på mødet den 21. juni 2006).

 

KLK har efterfølgende fremsendt oplysninger om Brøndby Kommune. Der er således fremlagt flere supplementer til den oprindelige rapport om folkeskolen i København. Forvaltningen har derfor bedt om at få en ajourført rapport om folkeskolen i København, hvor supplementerne er indarbejdet. Den forventes at  foreligge i august 2006.

 

Børne- og Ungdomsforvaltningen har i samarbejde med Økonomiforvaltningen udarbejdet et opdateret notat, der opsummerer effektiviserings- og synergipotentialet i KLK's analyse. Dette notat vedlægges som bilag 3.

 

På udvalgsmødet den 21. juni 2006 blev besluttet, at den særskilte rapport om lærernes arbejdstid skulle behandles på førstkommende udvalgsmøde.

 

Rapportens hovedkonklusioner er:

 

-         Lærerne underviser 639 timer årligt, svarende til 33,2 pct. af den samlede årlige arbejdstid. Dette niveau er tæt på de generelle forudsætninger (630 timer årligt), der er lagt til grund for forhandlingerne om arbejdstidsaftalen.

 

-         På de fleste områder ligger tidsforbruget i Københavns Kommune på niveau med andre kommuner og/eller indgåede landsaftaler.

 

-         På to områder er der imidlertid et potentiale for omprioritering, idet tidsforbruget til elev- og spisepauser samt til fleksibilitet, ikke-disponeret tid mv. er forholdsvis højt.

 

o       Tidsforbruget til elev- og spisepauser er højt i København primært fordi skoledagen for alle lærere starter 10 min. før første lektion, hvilket ikke er sædvanlig praksis i kommunerne.

o       Tidsforbruget som følge af at der – ud over den aftalte fleksibilitetsakkord på 15 timer pr. lærer – på de enkelte skoler afsættes 13,2 timer pr. lærer til ikke-disponeret tid. Herved er der i København afsat et tidsramme til fleksibilitet, der ligger over timeforbruget i andre kommuner. Timerammen anvendes til uforudsete og ikke planlagte aktiviteter og hændelser i løbet af skoleåret. Der peges derfor på, at der ved en ændret prioritering af en del af disse timer vil kunne gennemføres serviceforbedringer og/eller effektiviseringer af driften.

 

Det vurderes, at der her er et samlet omprioriteringspotentiale på 16,0 mio. kr. årligt.

 

-         Det er muligt at omprioritere tid mellem de forskellige tidskategorier med henblik på at frigøre ressourcer til de formål, der prioriteres politisk – eksempelvis mere undervisningstid, mere tid til efteruddannelse eller mere tid til skole-hjem samarbejde. Undersøgelsen kan således bruges som afsæt til at finde finansiering til nogle af de initiativer, der indgår i Faglighed For Alle. Endelig kan omprioriteringspotentialet anvendes som egentlig besparelse.

 

Det skal bemærkes, at Regeringen og KL ved forhandlingerne om kommunernes økonomi for 2006 aftalte, at der skulle gennemføres en landsdækkende analyse af folkeskolelærernes arbejdstid. Konsulentfirmaet Capacent har foretaget en dataindsamling. Den endelige rapport foreligger i februar 2007, og der vil ske en delafrapportering i oktober 2006.

 

Københavns Kommune indgår i denne analyse, idet Capacent også har indhentet oplysninger fra et antal københavnske folkeskoler.

 

Forvaltningen indstiller, at rapporten tages til efterretning, samt at materialet indgår i drøftelserne om budgetforslaget for 2007.

 

 

Økonomi

Rapporten peger på 2 områder, hvor tidsforbruget i Københavns Kommune er forholdsvist højt. Det drejer sig om elev- og spisepauser samt til fleksibilitet, ikke-disponeret tid mv. Her er der peget på et potentiale på ca. 16 mio. kr. på årsbasis til omprioritering. Endelig kan omprioriteringspotentialet anvendes som egentlig besparelse.

 

Hertil kommer, at det er muligt at omprioritere tid mellem de forskellige tidskategorier med henblik på at frigøre ressourcer til de formål, der prioriteres politisk.

 

Eventuelle ændringer kan gennemføres med virkning fra skoleåret 2007/2008.

 

Miljøvurdering

Sagstypen er ikke omfattet af Børne- og Ungdomsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

Høring

Rapporten er fremsendt til Hovedsamarbejdsudvalget.

 

BILAG VEDLAGT

·        Bilag 1: KLK-rapport: "Analyse af anvendelsen af lærernes arbejdstid (omdelt den 21. juni 2006). Rapporten ligger på nettet: http://kknet/NR/rdonlyres/B9ACE312-A2EE-46BD-8BA2-4813A36FD20C/52917/Rapportarbejdstid.pdf

·        Bilag 2: Notat af 8. august 2006: Opsummering af KLK-rapport vedr. lærernes arbejdstid

·        Bilag 3: Notat af 8. august 2006: Opsummering af effektiviserings- og synergipotentialer i KLK´s analyse af Børne- og Ungdomsudvalget (opdateret version)

 

 

 

Else Sommer

                                            Søren Stahl Nielsen

 

 

 

 


 

Til top