Mødedato: 06.09.2006, kl. 08:15

Børne- og Ungdomsudvalgets dialog med enheder, institutioner og brugergrupper

Se alle bilag

Børne- og Ungdomsudvalgets dialog med enheder, institutioner og brugergrupper

Børne- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 6. september 2006

 

 

13.      Børne- og Ungdomsudvalgets dialog med enheder, institutioner og brugergrupper

  J.nr. 318764

 

 

INDSTILLING

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

 

at   udvalgets dialog med enheder, institutioner og brugergrupper godkendes og offentliggøres

 

 

 

RESUME

I forbindelse med Borgerrepræsentationens behandling af plan for åbenhed den 1. juni 2006 blev det besluttet, at de enkelte fagudvalg pålægges at tage stilling til og offentliggøre, hvordan de vil gå i dialog med de enheder, institutioner og brugergrupper, der hører til deres forvaltningsområde. De nuværende udvalg pålægges at gøre dette inden udgangen af 2006 og kommende udvalg pålægges at gøre det i starten af valgperioden.

 

Forvaltningen foreslår, at redegørelsen for dialog, høringsparter og høringsprocedurer på Børne- og Ungdomsudvalgets område godkendes og offentliggøres som udvalgets dialog med enheder, institutioner og brugergrupper. 

 

 


SAGSBESKRIVELSE

I forbindelse med Borgerrepræsentationens behandling af plan for åbenhed den 1. juni 2006 (BR 337/06) blev det besluttet, at de enkelte fagudvalg pålægges at tage stilling til og offentliggøre, hvordan de vil gå i dialog med de enheder, institutioner og brugergrupper, der hører til deres forvaltningsområde. De nuværende udvalg pålægges at gøre dette inden udgangen af 2006 og kommende udvalg pålægges at gøre det i starten af valgperioden.

 

Udvalget behandlede på sit møde den 10. maj 2006 (sagsnr. 293538) en udviklingsplan for brugerdemokrati og selvforvaltning på udvalgets område. Planen omfatter såvel udvalgets som forvaltningens dialoger. Et led i planen er, at kommunikationen og dialogen mellem aktørerne på Børne- og Ungdomsforvaltningens område skal forbedres.

 

I indstillingen indgik en redegørelse for høringsparter og høringsprocedurer, som  præciserer, hvilke brugerorganer, der eksisterer på forvaltningens område samt i hvilke sammenhænge og på hvilken måde de inddrages gennem dialog, høring mv.

 

Dialogparter

Udvalgets dialog med de berørte brugergrupper på udvalgets område foregår primært gennem de etablerede Fællesråd: Fællesrådet for folkeskolen, Fællesrådet for fritidsinstitutioner og klubber. Forvaltningen har desuden stillet f orslag om etablering af et Fællesråd for dagtilbud og dagpleje. Forslaget behandles af udvalget efter høring i efteråret.

 

Fællesrådet for fritidsinstitutioner og klubber er er et rådgivende organ bestående af medlemmer af BR, forældrerepræsentanter, medarbejderrepræsentanter, lederrepræ-sentanter og repræsentanter for de unge fra klubbernes brugerråd. Fællesrådet for folkeskolen repræsenterer forældrevalgte skolebestyrelsesmedlemmer, lærere, skoleledere og elever.

 

Gennem afholdelse af jævnlige møder med disse fællesråd sikres udveksling af synspunkter i en direkte dialog mellem politikere, brugere og repræsentanter for institutionerne. Rådene anvendes desuden som høringsparter vedrørende forslag og initiativer på rådenes fagområder.

 

Udover fællesrådene inddrages følgende interessenter afhængigt af sagens karakter i dialogen med forvaltning og politikere:

 

På dagtilbuds- og fritidsområdet kan det afhængig af den konkrete sag være relevant at høre eksempelvis:

·  forældrebestyrelser/institutionsbestyrelser

·  paraplyorganisationerne på det selvejende institutionsområde, der bl.a. administrerer næsten alle selvejende vuggestuer og børnehaver i kommunen

·  faglige organisationer (FOA, BUPL, PMF og LFS)

·  Københavns Forældreorganisation, der er en københavnerorganisationen for forældrene, som varetager interesser primært i forhold til bl.a. vuggestuer, børnehaver og fritidshjem

 

På undervisningsområdet kan det afhængig af den enkelte sag være relevant at høre:

·  skolebestyrelser

·  faglige organisationer (KLF og KS)

·  Fælles Pædagogisk Råd, der er et rådgivende organ, med repræsentanter fra skolelederforeningen og KLF. Rådet er rådgivende i pædagogiske forhold i relation til skole og KKFO.

·  Københavns Fælleselevråd

·  Skole & Samfund, der er en privat interesseorganisation, som varetager forældrenes interesser i skolesammenhæng

·  Foreningen Brug Folkeskolen på Nørrebro

 

Børne- og Ungdomsforvaltningen inddrager løbende forskellige aktører i tilknytning til det daglige arbejde for at kvalificere forvaltningens arbejde mest muligt, eksempelvis via møder i byggeudvalg, i dialoggrupper for institutions- eller skoleledere, i fora med forældrerepræsentanter osv.

 

Udvalget har i forbindelse med sagen om udviklingsplan for brugerdemokrati og selvforvaltning desuden truffet principbeslutning om etablering af ungeråd. Beslutningen er dog endnu ikke finansieret, men er på ønskelisten for udvalgets budgetforslag for 2007. Hvis der afsættes midler til  etablering af ungeråd på budgettet for 2007, vil forvaltningen fremlægge forslag til konkret udmøntning.

 

Udvalget behandlede på sit møde den 16. august 2006 (sagsnr. 303501) forslag om afholdelse af Ungdomspolitikerdagen den 29. marts 2007 samt forslag om, at Ungdomspolitikerdagen bliver en tilbagevendende begivenhed hvert år efter høring af de øvrige fagudvalg. Sagen forventes behandles i Borgerrepræsentationen i september måned. Også dette initiativ forventes at forbedre politikernes mulighederne for at komme i dialog med de unge.

 

På øvrige uddannelsesområder som ungdomsskolen og specialundervisningen for voksne forelægges forslag og initiativer for henholdsvis ungdomsskolebestyrelsen og bestyrelsen for Center for Specialundervisning for voksne.

 

Også etableringen af lokaludvalg udgør et væsentligt element i forbindelse med inddragelse og høring af relevante interessenter på udvalgets område. Lokaludvalgene skal således være bindeled og sikre dialogen mellem bydelens borgere og Borgerrepræsentationen, Økonomiudvalget og de stående udvalg i alle spørgsmål, der har særlig betydning for bydelen, bl.a. i forhold til miljø, sundhed, idræt, skole, børn og unge.

 

Endelig inddrages også private og frivillige organisationer som private skoler, privatejede lektiecaféer i dialog med udvalget, hvor der er mulighed herfor i overensstemmelse med kommunens frivillighedspolitik.

 

 

Høringsprocedure

Hvis en sag påtænkes sendt i høring indledes den med en indstilling til Børne- og Ungdomsudvalget, hvor sagens indhold og forvaltningens indstilling præsenteres og der gives en anbefaling om hvilke høringsparter, der bør inddrages.

 

Hvis denne indstilling vedtages, sendes sagen i høring med normalt 6 ugers høringsfrist og efterfølges af endnu en indstilling til Børne- og Ungdomsudvalget, hvor der redegøres for de indkomne høringssvar, og hvor forvaltningen kommenterer disse høringssvar. Sagen vil indeholde forvaltningens samlede anbefaling som følge af høringen, eksempelvis at sagen bør ændres i overensstemmelse med høringssvarene eller at forvaltningen fastholder sin oprindelige indstilling i sagen.

 

Andet

Udvalget har desuden dialog med brugere mv. i forbindelse med foretræde for udvalget og i forbindelse med større konkrete politiske tiltag.

 

I udviklingsplanen for brugerdemokrati indgår desuden en række initiativer, som styrker såvel udvalgets som forvaltningens dialog med brugergrupper.

 

Forvaltningen foreslår, at beskrivelserne i denne redegørelse offentliggøres som udvalgets dialog med enheder, institutioner og brugergrupper. 

 

 

Økonomi

Ingen bemærkninger

 

 

Miljøvurdering

Sagstypen er ikke omfattet af Børne- og Ungdomsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

 

Høring

Ingen bemærkninger

 

 

BILAG VEDLAGT

·        Beslutning fra Borgerrepræsentationens møde den 1. juni 2006

 

 

 

 

                                      Else Sommer

                                                                      Elizabeth Bonde

 

 


 

Til top