Mødedato: 06.06.2018, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Forberedende Grunduddannelse (FGU)

Se alle bilag
Der skal tages stilling til implementering af forberedende grunduddannelse (FGU), herunder institutionernes geografiske dækningsområde, deres antal og overordnede placering, bestyrelsesudpegning mv.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget (BUU), at udvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at det indstilles til Undervisningsministeren, at Københavns Kommune etablerer fælles dækningsområde med Frederiksberg, Tårnby og Dragør Kommuner for kommende Forberedende Grunduddannelse (FGU)
  2. at det indstilles til Undervisningsministeren, at der i dækningsområdet etableres 1 institution med 4 tilhørende skoler: København I, København II, Frederiksberg og Tårnby
  3. at det indstilles til Undervisningsministeren, at institutionens hovedsæde (juridisk adresse) er Sankt Petri Passage 1, 1165 København K og dermed samlokaliseret med det eksisterende KVUC
  4. at det indstilles til Undervisningsministeren, jf. loven, at institutionens midlertidige bestyrelse sammensættes, så der er et flertal af kommunalt udpegede repræsentanter – 6 i alt, hvoraf de 3 udpeges af og blandt Borgerrepræsentationen, de øvrige 3 udpeges af de øvrige deltagende kommuner i dækningsområdet
  5. at institutionens permanente bestyrelse oprettes, så der er et flertal af kommunalt udpegede repræsentanter – 6 i alt, hvoraf de 3 udpeges af og blandt Borgerrepræsentationen, de øvrige 3 udpeges af de øvrige deltagende kommuner i dækningsområdet
  6. at der til den midlertidige og den permanente bestyrelse udpeges 1 medlem ved selvsupplering.

Problemstilling

Der blev den 13. oktober 2017 indgået politisk aftale om Forberedende Grunduddannelse (FGU). Den nye FGU skal gøre unge under 25 år klar til fagligt, personligt og socialt at gennemføre en egentlig ungdomsuddannelse eller få varigt fodfæste på arbejdsmarkedet. FGU erstatter og integrerer en række af de eksisterende forberedende tilbud. FGU’en vil bestå af tre spor:

  • Almen grunduddannelse

  • Produktionsgrunduddannelse

  • Erhvervsgrunduddannelse

Aftalepartierne er enige om, at undervisningsministeren efter en lokal proces opretter de nye FGU-institutioner som statsligt selvejende institutioner og godkender vedtægterne. For hver institution er der én bestyrelse, én øverste leder, ét regnskab og ét budget. Hver institution kan have ét eller flere udbudssteder (kaldet skoler). Aftalepartierne har besluttet, at placeringen af skoler skal tage udgangspunkt i de nuværende placeringer af produktionsskoler og VUC-centre. Undervisningsministeren godkender efter indstilling fra kommunalbestyrelserne dækningsområde, institutionen og dens juridiske placering, antal skoler og medlemmer til den midlertidige bestyrelse.

Kommunalt råderum

Der har under forløbet fra og med det første lovudkast i høring og frem været forskellige udlægninger og forståelser af lovudkastet, og der er sket ændringer undervejs i lovprocessen. Nedenfor opridses det kommunale råderum, sådan som den endelige lovgivning fastsætter det.

Kommunalbestyrelsen kan indstille til undervisningsministeren om:

  • geografisk dækningsområde og institutionens juridiske adresse

  • antal skoler og deres overordnede placering i dækningsområdet

  • medlemmer til midlertidig bestyrelse

Kommunalbestyrelsen indstiller direkte til den permanente bestyrelse i dækningsområdet på grundlag af den vedtægt, som fastsættes af den midlertidige bestyrelse. Vedtægten skal forinden godkendes af undervisningsministeren.

Loven indebærer, at de første bestyrelser sammensættes med udgangspunkt i sammensætningen for de ordinære bestyrelser.

Løsning

Lokal proces

Den lokale proces for FGU har været forankret i Kommunekontaktrådet (KKR) med inddragelse af de berørte institutioner. I regi af KKR-Hovedstaden har de involverede borgmestre mødtes med henblik på at afklare samarbejdsmuligheder om dækningsområder.

Ved placering af skoler tages udgangspunkt i:

  • Tilstrækkeligt elevgrundlag

  • Geografisk nærhed til de unge

  • Udgangspunkt i eksisterende bygninger

  • Sammenhængende fagligt/pædagogiske skolemiljø

  • Plads til alle tre spor af FGU

For dækningsområdet gælder hovedreglen, at institutionen for at være bæredygtig bør dække et område med minimum ca. 470 årselever. Beregningen af årselever er fastsat af Undervisningsministeriet som grundlag for alle kommuner (se bilag 1). Elevtallet for de fire kommuner har Undervisningsministeriet estimeret til 1168 elever, hvoraf de 947 er fra KK. Tallet svarer til KK’s egen vurdering. 

I forvaltningens indstilling om et fælles dækningsområde med Frederiksberg, Tårnby og Dragør Kommuner med én institution og 4 skoler og deres placering har følgende perspektiver været styrende:

  • Den unge har adgang til flere muligheder i et stort dækningsområde.

  • Der sikres en bred uddannelsesdækning på tværs af hovedstadsområdet, og den samlede palet af erhvervstemaer på de tilhørende skoler kan tilrettelægges efter en helhedsbetragtning af behovene for den samlede målgruppe og virksomhedernes efterspørgsel efter arbejdskraft.

  • Den unge kan vælge en skole i sit nærområde eller på tværs af byen med en transporttid, der opfylder kravene.

  • God mulighed for kvalitetsudvikling og sikring af ensartede pædagogiske og uddannelsesmæssige kvalitetsstandarder for de unge på tværs af hovedstadsregionens FGU skoler.

  • Muligheder for effektiv ledelsesmæssig udnyttelse og styring af ressourcer.

  • Økonomiske og administrative stordriftsfordele giver flere ressourcer til undervisning og sikrer generelt en robust økonomi, herunder i forbindelse med udsving i elevtallet

  • Fordelingen af skoler i dækningsområdet sker med afsæt i at sikre, at fagligheder på de tre spor (agu, egu og pgu) er til stede fra start på hver skole.

Af aftaleteksten om FGU fremgår, at FGU’en skal tage afsæt i de gode erfaringer fra de eksisterende tilbud. Det betones samtidig, at der er behov for et nyt fælles tredje: ”Den ny uddannelse tager udgangspunkt i produktionsskolernes særlige pædagogik kombineret med de almenfaglige elementer fra VUC. Den skal således bygge på styrkerne fra eksisterende forberedende tilbud, men inden for en ny ramme i et inkluderende læringsmiljø, der skærper kravene til undervisernes pædagogiske kompetencer.” (Kilde Aftale om bedre veje til uddannelse og job, 13. oktober 2017)

De fem produktionsskoler, der indgår i det fælles dækningsområde, har i dialogen med forvaltningen, herunder i et brev til KK’s Børne- og Ungdomsborgmester argumenteret for et dækningsområde med tre institutioner og seks skoler. Skolernes brev til borgmesteren er vedlagt som bilag 2.

Det er forvaltningens vurdering, at en række af de forhold, som produktionsskolerne peger på, er væsentlige at have øje for, samt at de dels er tilgodeset med en konstruktion med en institution og fire skoler – dels vedrører hensyn, som en kommende bestyrelse og ledelse skal varetage.

De tre VUC’er har ikke samlet tilkendegivet konkrete ønsker i forhold til antal institutioner og skoler, men KVUC har overfor forvaltningen betonet betydningen af at sikre bæredygtighed og volumen for såvel institution og skoler og dermed talt for få skoler og en institution. Tilkendegivelsen relaterer sig til både et pædagogisk og et økonomisk perspektiv.

De kommunalt udpegede bestyrelsesmedlemmer mellem de fire kommuner foreslås fordelt efter elevtallet og den heraf afledte økonomiske forpligtelse, men sådan at alle fire kommuner er repræsenteret, som loven kræver det.

Det vil efter godkendelse af undervisningsministeren være muligt for en permanent bestyrelse at foretage ændringer i vedtægter, antal skoler og skolernes matrikler mv.

Økonomi

Der afventes økonomiaftale mellem regeringen og KL, hvor Københavns Kommunes andel af DUT-kompensation afklares. Den overordnede økonomi for FGU er beskrevet i bilag 3.

Videre proces

Indstillingen forventes behandlet i ØU og BR inden sommerferien.

 

 

Tobias Børner Stax                                              /                      Mette Seneca Kløve

 

Beslutning

Alternativet og Enhedslisten stillede følgende ændringsforslag til indstillingens 2. at-punkt:

”At det indstilles til Undervisningsministeren, at der i dækningsområdet etableres 1 institution med 5 tilhørende skoler: København I, København II, København III, Frederiksberg og Tårnby”.

Ændringsforslaget blev forkastet efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 2 medlemmer: Ø og Å.

Imod stemte 8 medlemmer: A, B, C, F, O og V.

Ingen medlemmer undlod at stemme.

Indstillingen blev i sin helhed derefter godkendt efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 8 medlemmer: A, B, C, F, O og V.

Imod stemte 2 medlemmer: Ø og Å.

Ingen medlemmer undlod at stemme.

Alternativet ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "Vi ønsker et mangfoldigt udbud af tilbud for de københavnske unge. Vi tror på, at et samarbejde med nabokommunerne er et skridt i den rigtige retning, og det vil vi gerne holde fast i. Men samtidig vil vi gerne lytte til de københavnske produktionsskolers bekymring omkring antallet af skoler, da vi i Alternativet generelt tror på, at skoler med høj grad af lokal ledelse løfter opgaven bedre, og kan derfor ikke stemme for en model hvor vi blot anbefaler fire skoler."

Enhedslisten ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "Det er afgørende i forhold til at skabe en ordentlig pædagogisk indsats over for de unge i målgruppen, at de enkelte skoler er til at overskue for de unge. Differentierede og mangfoldige tilbud kræver samtidig, at der er en lokal ledelse med beslutningskraft og der ikke bliver for lange kommandoveje. Enhedslistens bekymring er, at for store skoler ikke vil kunne imødekomme de unges særlige behov, og resultatet kan derfor i stedet for et løft blive til frafald og ringere resultater for de unge. Indstillingen lægger med modellen med 1 institution og 4 skoler op til skoler, der i gennemsnit vil rumme op mod 300 elever pr. skole, mens den optimale størrelse ville have været væsentligt under 200. Derfor burde indstillingen være minimum 5 skoler, der størrelsesmæssigt giver bedre rammer for de sårbare unge."

SF ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "Vi støtter, at de fire kommuner arbejder sammen om at oprette en institution og fire skoler. En del af FGU’s kommende elever er meget sårbare unge med behov for et mindre og nært miljø og en helt anderledes pædagogik end de har oplevet indtil nu i deres skoleliv. Det skal være en del af hver skoles pædagogik og skolerne skal derfor have en størrelse, så de kan skabe forskellige differentierede indsatser og bruge forskellige faciliteter, så disse unges behov tilgodeses. Der er mange usikkerhedsmomenter i opbygningen af FGU. Den kommende bestyrelse opfordres derfor til grundigt at vurdere antallet af skoler".

Til top