Mødedato: 06.04.2016, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Analyse af dagbehandlingsområdet

Se alle bilag

Socialudvalget og Børne- og Ungdomsudvalget skal drøfte konklusioner og anbefalinger i analysen om udviklingen i brugen af dagbehandling.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen og Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Børne- og Ungdomsudvalget og Socialudvalget tager konklusionerne og anbefalingerne i dagbehandlingsanalysen til efterretning

Problemstilling

Børne- og Ungdomsudvalget og Socialudvalget har truffet flere beslutninger, der skulle sikre mere inkluderende tilbud til børn og unge med behov for både en social og specialundervisningsmæssig indsats samtidig med en bedre styring af økonomien på området. F.eks. beslutningen om indførelsen af fælles sagsforløb med aftaleforum, etablering af nye fleksible indsatser, etablering af fælles budgetstyring de to forvaltninger imellem samt beslutningen om at lave en annoncering af privat dagbehandling.

Brugen af dagbehandling har imidlertid vist sig at stige på trods af tiltagene. Børne- og Ungdomsudvalget og Socialudvalget blev på den baggrund d. 10. juni 2015 lovet en analyse af dagbehandlingsområdet. Analysen skal bl.a. belyse, hvilke og hvor mange børn, der tilbydes dagbehandling samt om den demografiske udvikling kan forklare stigningen i brugen af dagbehandling.

Analysen forelægges her (bilag 1), og de to forvaltninger peger på mulige løsninger i forhold det videre forløb. 

Løsning

Analysen er kommet frem til følgende konklusioner:

  • Der ses en stigning i antallet af børn og unge i den skolesøgende alder. Samtidig ses der en positiv socioøkonomisk udvikling. De to tendenser ser ud til at ophæve hinanden, og kan derfor samlet set ikke forklare stigningen på dagbehandlingsområdet.

  • Der ses en stigning i børn og unge med handicap og psykiske lidelser, der visiteres til dagbehandling. Samme stigning ses på specialskolerne.

  • Det er især fra 5. klasse og opad, at børn og unge kommer i dagbehandling. Drenge visiteres også fra de yngre klasser, hvor piger primært visiteres fra 7. klasse. Langt størstedelen kommer fra et alment skoletilbud

  • 1/3 af børnene og de unge har ingen forudgående foranstaltning i SOF inden de visiteres til dagbehandling.

  • Det er ikke kun dagbehandlingsområdet, der oplever en øget tilgang. Der ses en stigning hos alle specialundervisningstilbud (specialskoler, skoleflex, BUF-flex) i perioden.

  • Stigningen i dagbehandling falder sammen med, at antallet af døgnanbringelser er faldende, og der er sket lukninger af pladser i børne- og ungepsykiatrien.

På baggrund af konklusionerne i analysen anbefaler forvaltningerne følgende:

1. At den tidlige indsats på skolerne styrkes for at forebygge, at børn og unge får behov for at komme i dagbehandling på et senere tidspunkt, herunder:

  • At der sker en systematisk opkvalificering af de tværfaglige ressourcecentre på skolerne

  • At SOF sætter tidligere ind med forebyggende foranstaltninger, og at det fælles, helhedsorienterede samarbejde mellem BUF og SOF styrkes.

  • At det undersøges, hvorfor nogle børn starter i dagbehandling direkte fra børnehaven.

2. At forvaltningerne tager et samlet blik på indsatsviften for børn og unge med behov for specialundervisning og sociale indsatser, herunder:

  • At der laves en analyse af gruppen af børn og unge, der visiteres til skoleflex i forhold til, om de ligger indenfor den oprindeligt beskrevne målgruppe, samt af flowet af børn og unge ud af dagbehandling.

  • At der kigges på, om der er behov for nye indsatser både forebyggende og i spændet mellem skoleflex og dagbehandling, der imødekommer behovene hos den nye gruppe af børn og unge, der visiteres til dagbehandling, herunder særligt med fokus på autismespektrumforstyrrelser og psykiske lidelser

  • At forvaltningerne kigger på den eksisterende indsatsvifte i forhold til, om tilbuddene kan imødekomme behovene hos den gruppe af børn og unge, der i dag har behov for specialundervisning.

3. At forvaltningerne genbesøger implementeringen af aftaleforum, herunder:

  • Undersøger, om aftaleforum også bliver benyttet forebyggende og ikke kun, når der skal visiteres til dagbehandling. 

  • At der kommer et øget fokus på elevens faglige og sociale udvikling fra SOF og BUF’s side, mens eleven er i dagbehandling og skoleflex, så det ikke ender med at være et langvarigt tilbud.

4. At forvaltningerne fortsætter den tætte opfølgning på budget og måltal, herunder: 

  • At arbejdet udvides til også at omfatte skoleflex samt revisitationer til begge tilbud.

  • At Borgercenter Handicap (BCH) fremadrettet indgår i Borgercenter Børn og Unge (BBU) og BUFs aftaleforummøder, når det er relevant, og at de indgår i de lokale BUF-SOF visitationsmøder.

  • At udviklingen i dagbehandling og skoleflex følges helt tæt i en 4-5-årig periode sammenholdt med udviklingen i de øvrige specialundervisningstilbud.

  • At velfærdsanalyseenheden analyserer den socioøkonomiske status hos målgruppen af børn og unge, der visiteres til dagbehandling.

Økonomi

I 2015 var der et samlet merforbrug på dagbehandling, heldagsklasser og skoleflex på 14,8 mio. kr. hos Socialforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen. Prognosen i Socialforvaltningen peger i øjeblikket på, at der også i 2016 vil være et merforbrug på 16,5 mio. kr. alene i Socialforvaltningen svarende til 65 helårsbørn. Merforbruget forventes alene at komme hos Borgercenter Handicap.

Børne- og Ungdomsforvaltningen kan ikke på nuværende tidspunkt lave en sikker prognose for de to første måneder af 2016. De månedsvise data på dagbehandlingsområdet svinger meget. Af samme årsag er det aftalt, at de to forvaltninger laver en mere sikker fælles status på prognosen baseret på første kvartals data for begge forvaltninger, der datavalideres og fremskrives for resten af året. Børne- og Ungdomsforvaltningens forbrug for 2016 vil komme med den kvartalsprognose, der vil blive fremlagt for Børne- og Ungdomsudvalget og Socialudvalget i maj måned 2016.

Følgende initiativer forventes at kunne give en reduktion i merforbruget:

  • Indgåelsen af de nye kontrakter med private dagbehandlingsskoler efter annonceringen i sommer, da de private tilbud nu er billigere end tidligere. Denne forventning baseres på erfaringen med annonceringen af STU tilbuddene i Børne- og Ungdomsforvaltningen, hvor der lige nu ses en besparelse på 15 mio. kr.

  • Børne- og Ungdomsforvaltningen og Borgercenter Handicap vil i april gennemgå de eksisterende dagbehandlingssager med det formål at undersøge, om der for nogle børn og unge kan findes alternative løsninger, der bringer dem tættere på almenområdet.

  • Borgercenter Handicap sidder med på de lokale BUF-SOF visitationsmøder i forhold til at vurdere, om der kan findes alternative tilbud til børn og unge, der indstilles til dagbehandling.

Ovenstående tiltag forventes at kunne nedbringe noget af merforbruget på dagbehandling, men vil efter al sandsynlighed ikke kunne nedbringe det fuldstændig. Udvalgene vil derfor være nødsaget til på et senere tidspunkt at træffe beslutning om, hvordan merforbruget skal finansieres. De to forvaltninger vil i forbindelse med aprilprognosen vende tilbage med mulige løsningsforslag til yderligere nedbringelse af samt finansiering det forventede merforbrug.

Videre proces

Hvis Socialudvalget og Børne- og Ungdomsudvalget tager konklusioner og anbefalinger til efterretning, vil Socialforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen arbejde videre med implementeringen af anbefalingerne. Som det første vil der blive udarbejdet et kommissorium for en analyse af, hvordan det er gået forskellige målgrupper af børn og unge på tværs af de forskellige skoletilbud, vi har i Københavns Kommune, fx i forhold til, om de har taget 9. klasses afgangsprøve, hvordan deres karakterer ser ud, om de får taget en ungdomsuddannelse mv.

Den kvartalsvise prognose af aktivitetsudviklingen på dagbehandlingsområdet vil blive fremlagt for Børne- og Ungdomsudvalget den 11. maj 2016. For Socialudvalget fremlægges kvartalsprognosen for dagbehandlingsområdet sammen med aprilprognosen den 4. maj. Herefter vil udvalgene få præsenteret mulige løsninger til nedbringelse af og finansiering af det forventede merforbrug.

 

         Nina Eg Hansen                       Tobias Børner Stax

 

Til top