B-sag: Projekt ”Udenom banderne – sammen med familien” (fællesindstilling BUF, SOF, BIF)
Udvalgene skal godkende modtagelsen af midler fra Udlændinge- og Integrationsministeriets ”Pulje til forebyggelse af bandekriminalitet – en helhedsorienteret familieindsats” til Socialforvaltningens, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens, Børne- og Ungdomsforvaltningens og Kultur- og Fritidsforvaltningens fælles projekt ”Udenom banderne – sammen med familien – Familieorienteret forebyggelse af bandekriminalitet i København”.
Forvaltningerne har søgt med forbehold for politisk godkendelse i de respektive udvalg. Københavns Kommune har fået et foreløbigt tilsagn om tildeling af 11,4 mio. kr. i perioden 2019 til 2021.
Indstilling
Socialforvaltningen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller over for Socialudvalget, Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, Børne- og Ungdomsudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget,
-
at Socialudvalget på vegne af Børne- og Ungdomsudvalget, Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, Kultur og Fritidsudvalget og Socialudvalget modtager i alt 11,4 mio. kr. til projekt ”Udenom banderne – sammen med familien” fra Udlændinge- og Integrationsministeriets pulje ”Støtte til forebyggelse af bandekriminalitet – helhedsorienteret familieindsats” hen over perioden 2019 til medio 2021.
-
at Socialudvalgets indtægts- og udgiftsbudget forhøjes med 3,1 kr. i 2019, 2020 og 1,5 mio. kr. i 2021, og at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, Børne- og Ungdomsudvalget og Kultur- og Fritidsudvalgets indtægts- og udgiftsbudget forhøjes med hver 500 t. kr. i 2019, 2020 og 250 t. kr. i 2021. De økonomiske konsekvenser indarbejdes i næstkommende sag om bevillingsmæssige ændringer. Det er Borgerrepræsentationen, der godkender ændringer i indtægts- og udgiftsbudget i sagen om bevillingsmæssige ændringer.
Problemstilling
I forbindelse med bandekonflikten i 2017 har Københavns Kommune oplevet et markant øget rekrutteringspres fra rocker- og bandemiljøerne. Kommunen har en række indsatser, der skal forebygge kriminalitet i bred forstand, men der ses et generelt behov for en styrket koordination af de eksisterende indsatser og for at supplere med en indsats med særligt fokus på at forebygge rekruttering til bander. Forvaltningerne har derfor udarbejdet et forslag til en fælles indsats og ansøgt Udlændinge- og Integrationsministeriet. Ansøgningen er vedlagt som Bilag 1.
Københavns Kommunes ansøgning er imødekommet, og udvalgene skal godkende, at der tages imod disse midler. Herefter kan der indgås en partnerskabsaftale med Styrelsen for International Rekruttering og Integration, SIRI, der forvalter puljen, så projektet kan sættes i gang.
Løsning
Gennem projektet ”Udenom banderne – sammen med familien” ønsker de fire forvaltninger, at styrke forebyggelsen af bandekriminalitet gennem en helhedsorienteret og familieorienteret indsats, som tager afsæt i eksisterende indsatser i de pågældende forvaltninger. Projektet skal, med blik for familiens samlede udfordringer, sikre en mere systematisk koordinering af de relevante tilbud.
Den konkrete udformning af projektet, herunder måludpegning og opfølgning af effekt, udarbejdes i samarbejde med SIRI, som definerer de overordnede rammer for projektet. Det ligger bl.a. fast, at projektet skal:
-
udvikle en tværfaglig og tværsektoriel helhedsorienteret indsats, bygget op om et familiekerneteam, der sammen med familien skal arbejde med familiens samlede udfordringer og sikre relevant støtte.
-
arbejde med tilknytning til arbejdsmarked, skole, uddannelse, sproglige kompetencer, ydelser, sundhed og andre forhold, der har betydning for familiens trivsel og tilknytning til samfundet.
Det er kommunens forventning, at der i projektperioden kan arbejdes med cirka 20-30 familier årligt, så der samlet set kan arbejdes med 200-300 københavnske borgere, hvoraf cirka halvdelen er under 18 år. Forvaltningerne vurderer, at projektet bedst forankres på Nørrebro/Bispebjerg, der er bandekonfliktens geografiske omdrejningspunkt. Der vil ligeledes på Nørrebro/Bispebjerg være tilstrækkeligt mange familier, der er i målgruppen for indsatsen.
Det bærende element i projektet er, at der på tværs af de fire deltagende forvaltninger nedsættes et kernefamilieteam med følgende opgaver:
-
Udredning af familiens individuelle og samlede ressourcer og udfordringer
-
Sammen med familien, at udarbejde og følge op på en familiehandleplan med klare mål og opgaver for hele familien
-
At koordinere og igangsætte støtte i samarbejde med familien, øvrige involverede fagprofessionelle og civilsamfundet.
Socialforvaltningen får tildelt lønmidler til tre projektmedarbejdere, og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen får tildelt lønmidler til en projektmedarbejder, som skal sikre en koordineret myndighedsudøvelse samt at der iværksættes helhedsorienterede, familierettede og beskæftigelsesfremmende indsatser. Socialforvaltningen varetager projektledelsen.
Børne- og Ungdomsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen får hver tildelt lønmidler til en projektmedarbejder, som skal sikre, hhv. at der arbejdes med børnenes skolefravær, trivsel og læring samt at der arbejdes med børnenes deltagelse i fritidsaktiviteter.
Kernefamilieteamet vil bl.a. trække på erfaringerne fra det nuværende ”Tingbjerg Projekt/Helhedsorienteret Indsats til Udsatte Familier” og vil som dette anvende de fire forvaltningers eksisterende tilbud, som fx skolefraværsrådgivning, beskæftigelsesrettede indsatser, mentorordninger, FritidsGuider, familiebehandlingstilbud mv. Kernefamilieteamet vil derudover samarbejde med relevante lokale aktører.
Det er forventningen, at projektet vil medføre forbedringer ift.:
-
At eventuelle yngre/jævnaldrende søskende hjælpes på de områder, hvor de evt. har haft større eller mindre problemer
-
Den unges skolegang, trivsel og adfærd
-
At familien og den unge får bedre kontakt til civilsamfundet og i højere grad deltager i foreningsaktiviteter
-
At forældrene kommer tættere på uddannelse og beskæftigelse og spiller en mere aktiv rolle i deres børns liv.
Derudover forventes projektet at give de fire forvaltninger erfaringer med en samarbejdsmodel, der kan udbredes til andre områder og evt. til andre kommuner. Det forventes desuden, at de fire forvaltninger opnår større viden og erfaringer med flere indsatser med dokumenteret effekt ift. målgruppen.
Økonomi
Der er givet foreløbigt tilsagn fra SIRI om i alt 11,4 mio. kr. til projekt ”Udenom banderne – sammen med familien” over en projektperiode på to et halvt år. Budgettet for indsatsen fremgår af bilag 2.
Hovedparten af midlerne er afsat til løn, hvoraf ca. 60 % -svarende til 3 årsværk og aktivitetsmidler til projektet- allokeres til Socialforvaltningen. De resterende lønmidler fordeles til de øvrige deltagende forvaltninger, svarende til ca. et årsværk pr. forvaltning pr. år.
De økonomiske konsekvenser indarbejdes i næstkommende sag om bevillingsmæssige ændringer.
Videre proces
Såfremt udvalgene tiltræder indstillingen, indgår forvaltningerne en partnerskabsaftale med SIRI om projektets udformning, hvorefter projektet igangsættes.
Den konkrete udmøntning af projektet vil ske under ledelse af SSP-Københavns bestyrelse, der vil udgøre projektets styregruppe.
Såfremt indstillingen godkendes, vil udvalgene medio 2020 modtage en status på projektets resultater til orientering.
Nina Eg Hansen
Tanja Franck
Tobias Børner Stax
Mette Touborg
Beslutning
Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 5. december 2018:
Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt.
Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt.
Enhedslisten ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: ”Vi er bekymret for, hvordan man screener de unge og deres familier, som skal med i projekt “Udenom banderne“. Det er vigtigt at undgå stigmatisering. Vores ønske er, at det er gadeplansmedarbejderne og SSP, der er med til at udvælge familierne.”