Budgetmodel for elevhjem
Udvalget skal tage stilling til ny budgetmodel vedr. elevhjem, som drives i forbindelse med Langelinieskolens regionale skoletilbud til hørehæmmede børn, efter høring.
Indstilling og beslutning
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller,
- at Børne- og Ungdomsudvalget godkender ny budgetmodel for elevhjem
Problemstilling
Børne- og Ungdomsudvalget vedtog den 10. oktober 2012 at sende forslag til budgetmodel for elevhjem i høring, jf. bilag 1: Tidligere politisk behandling.
I dag driver Børne- og Ungdomsforvaltningen to elevhjem på henholdsvis Callisensvej og Danstrupvej. Elevhjem er et tilbud til Cochlear implanterede, hørehæmmede og døve elever fra specialtilbuddet på Kastelsvej, SPK, på Langelinieskolen.
Elevhjemmene har hidtil fået udmeldt rammebudgetter, som er baseret på en fremskrivning af historiske budgetter med en række særbevillinger, hvis oprindelse ikke længere er kendt.
Grundet faldende behov i målgruppen foreslås de to elevhjem lagt sammen fra 2013 på Danstrupvej. Baggrunden for at sammenlægge de to elevhjem er, at antallet af elever til elevhjemmene gennem de seneste år har været faldende, samt at denne tendens forventes at være vedvarende. Der er derfor ikke elevgrundlag til at opretholde 2 elevhjem. I forbindelse med sammenlægningen har forvaltningen vurderet, at der er behov for at revidere budgettildelingen, så det bliver mere klart, hvad elevhjemmet får budget til.
Løsning
Der er kommet to høringssvar fra hhv. skolebestyrelsen på Langelinieskolen og Foreningen Skole og Forældre, København, som begge støtter modellen, jf. bilag 2. Høringssvarene giver dermed ikke anledning til at ændre i det fremlagte forslag til budgetmodel.
I høringssvarene vurderes det, at elevhjemmene med den nye budgetmodel kan drives på et forsvarligt pædagogisk fagligt niveau - også det faldende elevtal på området for børn med høretab taget i betragtning. Foreningen Skole og Forældre København understreger, at det er positivt, at forvaltningen i forbindelse med udarbejdning af forslaget har inddraget ledelsen på elevhjemmene og ledelsen på Langelinieskolen for derved at sikre en holdbar og kvalificeret budgetmodel.
Formålet med modellen er:
- at skabe en enkel og gennemskuelig model
- at sikre en bedre styring – centralt og decentralt
- at budgettet tildeles efter principper, der i størst mulig udstrækning ligner principperne i budgetmodellen for specialfritidshjem, -klubber og basisgrupper, så der sikres en entydig sammenhæng mellem barnets behov og den støtte, som barnet får.
Den ny budgetmodel ligner budgetmodellen for specialfritidshjem, -klubber og basisgrupper, som udvalget vedtog på mødet den 23. november 2011 (2011-90424). En væsentlig forskel til denne budgetmodel og øvrige budgetmodeller i Børne- og Ungdomsforvaltningen er dog, at modellen ikke indebærer afregning for den faktiske aktivitet på elevhjemmet. Tilbuddet dækker så få børn, at der ikke kan afregnes for eventuelle tomme pladser. Hvis der skulle afregnes for tomme pladser, ville elevhjemmets økonomi ikke være tilstrækkelig til at drive tilbuddet. Modsat er Danstrupvej indrettet med 6 soveværelser, og der vil derfor ikke kunne forekomme væsentlig overbelægning, da der er en naturlig grænse for den maksimale kapacitet.
Økonomi
Videre proces
Hvis den nye model godkendes af udvalget, udmeldes det reviderede budget til elevhjemmet på Danstrupvej med virkning fra 2013 og lejemålet på Callisensvej opsiges.
Else Sommer /Sti Andreas Garde