Udvikling af de bemandede legepladser
Udvikling af de bemandede legepladser
Børne- og Ungdomsudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra ordinært møde onsdag den 5. december 2007
9. Udvikling af de bemandede legepladser J.nr. 2007-7863
INDSTILLING OG BESLUTNING
Børne- og Ungdomsudvalget skal tage stilling til "De bemandede legepladsers målsætning i Københavns Kommune" efter høringsrunde, med de kommentarer, høringsrunden har givet anledning til.
INDSTIILING OG BESLUTNING
Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget (BUU),
1. at forslag til "De bemandede legepladsers målsætning i Københavns Kommune" godkendes
Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i
mødet den 5. december 2007
Indstillingen blev godkendt.
PROBLEMSTILLING
Børne- og Ungdomsudvalget besluttede i sit møde den 3. oktober 2007 at sende forslag til "De bemandede legepladsers målsætning" i høring hos de bemandede legepladser, Fællesrådet for Fritidsinstitutioner og klubber, Fællesrådet for Folkeskolen samt LFS.
LØSNING
Forvaltningen har udarbejdet forslag til målsætning med henblik på ikrafttræden pr. 1. januar 2008. Målsætningen klargør en fælles forståelse for legepladsernes rolle i kommunens vifte af fritidstilbud og legepladsernes fremtidige arbejde, herunder samarbejdet med brugerne og lokalområdet. Legepladserne, distrikternes pædagogiske konsulent(er) på området samt Landsforeningen af Socialpædagoger har været inddraget i udarbejdelsen af målsætningen. Forvaltningen har modtaget 4 høringssvar. Se bilag 2 og 3. Høringssvar samt forvaltningens kommentarer gennemgås nedenfor.
Legepladsernes målsætning
Målsætningerne udmøntes i 5 overordnede målsætninger, hvor der i forbindelse med den enkelte målsætning konkretiseres en række tiltag, som danner rammerne for den enkelte bemandede legeplads daglige virke. Se bilag 1.
Høringssvar
Målsætningen bliver modtaget med glæde og ses som en styrkelse af området.
Forvaltningens kommentar
Høringssvarene har ikke givet anledning til ændring i teksten.
Forankring og tilsyn
Legepladserne forankres ligesom forvaltningens andre institutioner organisatorisk i hvert af de otte distrikter, og de pædagogiske konsulenter fører tilsyn 1 gang årligt. Herudover vil konsulenterne stå for den løbende pædagogiske vejledning og sparring.
Høringssvar
Et enkelt svar udtrykker bekymring for hvorvidt de pædagogiske konsulenter kan opleves som egentlige vejledere.
Forvaltningens kommentar
De pædagogiske konsulenter udfører kompetent pædagogisk vejledning og sparring i forvaltningens andre typer institutioner.
IT- opkobling
Legepladserne har pt. ikke adgang til forvaltningens IT – systemer, herunder mail og intranet.
Høringssvar
To svar udtrykker, at det er en nødvendighed, at legepladserne kommer på omgangshøjde rent it-mæssigt med andre institutioner.
Forvaltningens kommentar
Forvaltningen er enig i udsagnet. I forbindelse med den forventede overførsel af arealerne til Teknik- og Miljøforvaltningen er det aftalt, at legepladserne bliver opkoblet i løbet af 2008.
Behov for efteruddannelse
Det vurderes, at der er et efteruddannelsesmæssigt efterslæb blandt legepladsernes personale. Forvaltningen foreslår, at legepladsernes integrationspulje i 2008 og 2009 bruges til dette formål, samt til implementering af målsætningerne.
Høringssvar
Der peges på behovet for efteruddannelse. Samtidig peges der på, at efteruddannelsen ikke bør betales af midlerne fra integrationspuljen.
Forvaltningens kommentar
Antallet af ansøgninger og kvaliteten i disse ansøgninger til integrationspuljen har været vigende de seneste år. Set i lyset af forvaltningens økonomiske situation, fastholder forvaltningen forslaget om, at omlægge integrationspuljen til efteruddannelsesformål. Efteruddannelsen kan evt. rette sig imod legepladsernes integrationsarbejde. Forvaltningen vil efterfølgende se på behovet og vurdere om det skal på forvaltningens brutto-ønskeliste til budget 2010.
Normeringsaftale
Der foreligger ikke en normeringsaftale med LFS.
Høringssvar
Et enkelt svar peger på, at der som minimum bør være to fuldtidsansatte på hver legeplads. LFS udtrykker ønske om en drøftelse af normeringsaftale og forventer at blive inddraget.
Forvaltningens kommentar
Der har tidligere været tradition i kommunerne for at indgå normeringsaftaler, men dette findes ikke længere hjemlet i arbejdsretlig/overenskomstretlig forstand. Forvaltningen vil undersøge rammerne og betingelserne for normeringen på de bemandede legepladser, efter dialog med de bemandede legepladser. Redegørelsen udarbejdes til brug for budgetforhandlingerne om budget 2009.
Andre bemærkninger
To svar udtrykker ønske om, at det tidligere kontaktudvalg i centralforvaltningen bevares.
Forvaltningens kommentarer
Legepladserne er forankret i distrikterne. Centralforvaltningen vil understøtte iværksættelse af et netværk på tværs af legepladserne. I forbindelse med udvikling af området vil legepladserne blive inddraget i dialogprocesser på samme måde, der gør sig gældende i forhold til Børne- og Ungdomsforvaltningens andre institutioner.
Desuden oprettes der et kontaktorgan i forhold til samarbejdet mellem de bemandede legepladser, Børne- og Ungdomsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen. På disse møder vil dels kunne drøftes de fysiske forhold på legepladserne, dels vilkår og muligheder for udmøntning af legepladsernes målsætninger.
ØKONOMI
Udgifter til pjece med målsætningerne og til afholdelse af temadag
(jf. nedenfor) afholdes over det administrative budget. Driften af
IT-opkoblingen dækkes af BUF´s eksisterende driftsramme til IT, jf. fællesindstillingen
mellem BUF og TMF om "Overførelse af arealer på de bemandede legepladser".
VIDERE PROCES
Efter udvalgets godkendelse udgives målsætningen i pjeceform og arbejdet med implementering af målsætningen påbegyndes i 2008. I forbindelse med implementering vil forvaltningen i begyndelse af februar, afholde temadag med legepladsernes ledere og de pædagogiske konsulenter, heru nder orientering om årsplansarbejdet.
BILAG
1. Forslag til "De bemandede legepladser målsætning"
2. Oversigt over høringssvar med forvaltningens kommentarer
3. Høringssvar
Else Sommer Jan Dehn