Mødedato: 05.12.2007, kl. 08:15

Kommunale fritidsjobs - Fællesindstilling med ØKF

Kommunale fritidsjobs - Fællesindstilling med ØKF

Børne- og Ungdomsudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde onsdag den 5. december 2007

 

 

8.      Kommunale fritidsjobs - Fællesindstilling med ØKF  J.nr. 2007-105760

 

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Børne- og Ungdomsudvalget og Økonomiudvalget skal tage stilling til indstillingen om, at der i forbindelse med budgetforhandlingerne 2009 søges afsat penge til en ordning, om ansættelse af unge - med svage sociale relationer fra socialt belastede boligområder - i kommunale fritidsjob. Ordningen evalueres efter et år.

 

Beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) og Økonomiforvaltningen (ØKF) indstiller,

1.  at Børne- og Ungdomsudvalget og Økonomiudvalget godkender, at der i forbindelse med budgetforhandlingerne 2009 søges afsat penge til en ordning, om ansættelse af unge - med svage sociale relationer fra socialt belastede boligområder - i kommunale fritidsjob. Ordningen evalueres efter et år. Pengene afsættes i hvert af årene 2009, 2010, 2011 og 2012

2.  at Børne- og Ungdomsudvalget og Økonomiudvalget godkender, at der hermed er gjort op med medlemsforslag BR 612/05.

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 5. december 2007

Indstillingen blev godkendt.

 

Problemstilling

Borgerrepræsentationen henviste på mødet den 3. november 2005 medlemsforslag fra Det Radikale Venstre om at undersøge muligheden for at socialt dårligt stillede unge kan få et kommunalt fritidsjob (BR 612/05) til Økonomiudvalget (bilag 2).

 

Økonomiforvaltningen forelagde den 20. juni 2006 en foreløbig status på de gennemførte og igangværende undersøgelser for Økonomiudvalget (ØU 244/2006). Økonomiudvalget tog forvaltningens status til efterretning (bilag 3).

 

Børne- og Ungdomsforvaltningen og Økonomiforvaltningen forelagde herefter en indstilling om at etablere et forsøg med kommunale fritidsjob for Børne- og Ungdomsudvalget den 25. oktober 2006 (bilag 4). Børne- og Ungdomsudvalget vedtog på mødet, at forvaltningernes forslag udbygges til også at omfatte fritidsjob i private virksomheder og idrætsorganisationer, og at udvalget får forelagt en ny indstilling om, hvordan forsøget skal etableres.

 

Løsning

Ordningen har i den tidligere indstilling været tænkt som et 1-årigt forsøg. Integrationsministeriet gav tilsagn om 500.000 kr. til forsøget til anvendelse i 2007. Efterfølgende har ministeriet godkendt, at puljen kunne anvendes senest i 2008. BUF har imidlertid på baggrund af den økonomiske situation i forvaltningen meddelt, at den manglende finansiering af den varige drift bør have som konsekvens, at forsøget ikke sættes i værk.

På denne baggrund fremlægges nu et ændret forslag gående på, at der i forbindelse med budgetforhandlingerne 2009 afsættes midler til ordningen over en 4-årig periode (med start 2009), dog med en evaluering efter det første år.

 

 

Forvaltningerne har foretaget en vurdering af det forslag fra Socialistisk Folkeparti, som blev vedtaget på Børne- og Ungdomsudvalgets møde den 25. oktober 2006 om, at forslaget udbygges til også at omfatte fritidsjob i private virksomheder og idrætsorganisationer.

 

Det skal i den forbindelse bemærkes, at kommunens tidligere og nuværende projekter af lignende karakter har været centreret omkring fritidsjob i private virksomheder. Der er således allerede etableret velkørende projekter med tilvejebringelse af fritidsjob i private virksomheder, fx projektet "Unge i Job – for virksomheder og unge på Amager, som kan og vil", hvorimod der ikke tidligere i Københavns Kommune har været forsøg med kommunale fritidsjob.

 

I anledning af Børne- og Ungdomsudvalgets ønske om, at forsøget  blev udbygget til også at omfatte fritidsjob i idrætsorganisationerne, har forvaltningerne været i kontakt med Kultur- og Fritidsforvaltningen og Danmarks Idræts Forbund. Både Kultur- og Fritidsforvaltningen og Danmarks Idræts Forbund gav udtryk for den generelle opfattelse, at det vil være meget vanskeligt for københavnske idrætsforeninger at ansætte en ung i et fritidsjob, idet idrætsforeningerne hverken har ressourcerne eller den nødvendige økonomi. Det er Danmarks Idræts Forbunds vurdering, at der ikke er de nødvendige ekstra ressourcer i idrætsforeningerne til at støtte op omkring ansættelsen af en ung med svage sociale relationer. Kultur- og Fritidsforvaltningen påpegede, at det, at en ung bliver ansat med løn i et fritidsjob, kan skabe en uligevægt i foreningen og give den unge en forkert opfattelse af /introduktion til foreningslivet, idet foreningslivet i Danmark bygger på frivillighed og ulønnet arbejdskraft.   

 

På baggrund heraf er det forvaltningernes vurdering, at det i givet fald ikke vil være muligt at udvide ordningen til også at omfatte tilvejebringelse af fritidsjob i idrætsforeninger. Forvaltningerne lægger herved vægt på, at et centralt element i ordningen er, at de kommunale institutioner, som ønsker at ansætte en ung, selv afholder udgiften til aflønning af den unge. Forvaltningerne har endvidere lagt vægt på oplysningerne om, at der ikke er de nødvendige ressourcer i idrætsforeningerne til at støtte op omkring ansættelsen af unge med svage sociale relationer.    

 

Økonomiforvaltningen har drøftet aflønningen af ansatte i fritidsjob med HK/Kommunal København og FOA. HK/Kommunal og FOA har accepteret de unge i kommunale fritidsjob aflønnes efter en sats svarende til aflønningen efter KL's lønninger for bogopsættere.HK/Kommunal Københavns og FOAs accept gælder alene for et år. Aflønningen skal drøftes med organisationerne igen efter et år.    

 

Økonomi

 

Der skal afsættes 500.000 kr. til administration af ordningen i hvert af årene 2009,2010,2011 og 2012.

 

Udgifter til aflønning af den unge skal afholdes af den forvaltning/institution som ansætter den unge. Udgifterne skal således afholdes inden for de enkelte udvalgs rammer. Udgiften til aflønning vil beløbe sig til i alt ca. 1,4 mio. kr. /årligt.

 

Videre proces

-

 

 

 

Bilag

1. Medlemsforslag fra Det Radikale Venstre om at undersøge muligheden for at socialt dårligt stillede unge kan få et kommunalt fritidsjob (BR 612/05)

2. Beskrivelse af forsøg med kommunale fritidsjob til unge med svage sociale relationer fra socialt belastede boligområder

3. Status vedr. undersøgelse af mulighederne for, at socialt dårligt stillede unge kan få et kommunalt fritidsjob mv. (ØU 244/2006)

4. Indstilling om forsøg med kommunale fritidsjob til unge med svage sociale relationer fra socialt belastede boligområder forelagt Børne- og Ungdomsudvalget den 25. oktober 2006

 

 

 

 

 

 

Else Sommer                                                                                     Claus Juhl

 

 

 


 

Til top