Københavnermodellen for integration
Københavnermodellen for integration
Børne- og Ungdomsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 5. december 2007
6. Københavnermodellen for integration J.nr. 2007-74865
Udvalget skal tage stilling til, hvorledes
Københavnermodellen skal revideres i lyset af strukturtilpasningsplanen, samt
hvordan Københavnermodellens 3. fase igangsættes på Amager.
INDSTILLING OG Beslutning
1.
at Guldberg Skole, Grøndalsvængets Skole, 2. at planerne for Københavnermodellens implementering på Amager (Fase 3) sendes til høring hos de berørte parter 3. at forslag om at den sammenlagte Jagtvejen/Havremarken Skole fra indskrivningen til skoleåret 2009/10 reserverer 15-20 pladser til tosprogede skolestartere fra andre skoledistrikter på Nørrebro (Skoletype 1) sendes til høring hos de berørte parter. |
Problemstilling
Københavnermodellen for integration har til formål at fremme en mere ligelig fordeling af et- og tosprogede elever på de københavnske folkeskoler.
Fase 1 og fase 2 blev vedtaget af Uddannelses- og Ungdomsudvalget hhv. 15. november 2004 og 9. november 2005. Fase 3 (Amager) blev udskudt til indskrivningen ultimo 2008, ved beslutning i BUU den 28. februar 2007 (J. nr. 1101-327271).
Strukturtilpasningen, herunder lukningen af Voldparken Skole og Frederikssundsvejens skole, tilfører Korsager, Husum og Grøndalsvængets skoler væsentligt flere tosprogede elever end tidligere.
På Nørrebro/Østerbro har Københavnermodellen reserveret pladser til tosprogede skolestartede fra hhv. Blågårdsskolen, Hellig Kors Skole og Rådmandsgade Skole og på Vibenshus Skole, Øster Farimagsgades Skole samt Sortedamskolen. Den store afstand til specielt Vibenshus Skole har givet rekrutteringsarbejdet svære vilkår.
Løsning
Københavnermodellen arbejder med 3 typer af tiltag:
Skoletype 1:Skoler hvor der reserveres pladser til tosprogede skolestartere fra andre skoledistrikter: Vibenshus Skole, Sortedamskolen, Brønshøj Skole, Øster Farimagsgades Skole, Guldberg Skole, Rødkilde Skole, Jagtvejen /Havremarken, Hyltebjerg Skole, Christianshavns Skole, Gerbrandskolen, Højdevangens Skole, Sundbyøster Skole og Skolen ved Sundet.. Her ansættes/er ansat integrationsmedarbejdere, iværksættes efteruddannelse og afsættes ressourcer til opsøgende arbejde.
Skoletype 2: Skoler med mange tosprogede elever, som støttes i arbejdet med at fastholde etnisk danske familier og/ etniske familier, som de hidtil har haft svært ved at tiltrække: Ålholm Skole, Grundtvig/Bispebjerg Skole, Rådmandsgade Skole, Hellig Kors Skole/Blågårdsskolen, Grøndalsvængets Skole, Amager Fælled Skole, Peder Lykke Skolen, Dyvekeskolen og Sønderbro Skole. Her støttes skolen med ressourcer til projektledere, opsøgende arbejde og pr-initiativer i øvrigt.
Skoletype 3:Skoler som på grund af strukturelle ændringer, distriktsændringer og Københavnermodellen har indskrevet et stigende antal tosprogede elever: Hansted Skole, Holbergskolen, Korsager Skole og Husum Skole. Disse skoler vil stadigvæk have integrationsmedarbejdere og deltage i efteruddannelsessatsningen for fritidshjemspersonale, skolens medarbejdere og ledelse, men der reserveres ikke pladser til tosprogede elever fra andre skoledistrikter.
Forslag til ændringer:
Det forslås, at Husum Skole og
Det foreslås, at
Guldberg Skole og Havremarken Skole/Jagtvejen Skole har begge en tosprogsandel som ligger under distriktets gennemsnit. Det foreslås, at Guldberg Skole ved indskrivningen til skoleåret 2008/09 reserverer 15 pladser til tosprogede skolestartere fra hhv. Rådmandsgades Skole og at Havremarken/Jagtvejens Skole ved indskrivningen til skoleåret 2009/10 reserverer pladser til tosprogede skolestartere fra Blågårdsskolen/Hellig Kors Skole.
Indskrivningen på Vesterbro Ny Skole er forløbet positivt og det er forvaltningens opfattelse, at der ikke længere er behov til at tilbyde tosprogede skolestartere fra Vesterbro Ny Skole plads på Enghave Plads Skole.
I henhold til tidligere BUU beslutning iværksættes 3. fase af Københavnermodellen (Amager) ved indskrivningen til skoleåret 2009/10. Planen fremgår af bilag 4.
Transportordningen skal optimeres og forvaltningen vil i det kommende år vurdere om det offentlige transportsystem helt eller delvist kan løse transportbehovet for Københavnermodellens børn og forældre. Af hensyn til de allerede afgivne løfter om transport, vil transportordningen kun blive ændret for de nuværende børn i Københavnermodellen, under forudsætning af accept fra forældrene.
Økonomi
Det anslås at opstarten omkring Københavnermodellen på Amager vil medføre samlede udgifter på 3,4 mill. kr. for 2008, som afholdes inden for det afsatte budget.
Budgettet for Københavnermodellens fase 1 og 2 (incl. justeringer) afholdes inden for det udmeldte budget på funktion 3.01.1 Folkeskoler.
VIDERE PROCES
Forslaget om Københavnermodellen på Amager (incl.
Christianshavns Skole) samt inddragelse af Jagtvejen/Havremarken Skole sendes
til høring hos Fællesrådet for Folkeskolen, Det fællespædagogiske Råd, KLF, Københavns Skolelederforening, LFS, BUPL, SBBU,
Brug folkeskolen, Integrationsrådet, samtlige folkeskoler og fritidsinstitutioner
på Amager og omkring Christianshavns Skole og på Nørrebro.
Høringsfristen fastsættes til den 9. februar 2008. Sagen forventes herefter behandlet på BUU-møde den 27. februar 2008 med henblik på endelig beslutning.
Det foreslås, at ændringerne for
Guldberg Skole, Grøndalsvængets Skole, Korsager Skole og Husum Skole ikke
sendes i høring. Dels har de 4 skoler og bestyrelser over for BUF skriftligt
tilkendegivet stor tilfredshed med forslaget, og dels vil en høringsfase
bevirke at forslagene ikke kan få virkning fra indskrivningen i januar 2008 til
skoleåret 2008/09, hvorved tosprogsandelen for de tre sidstnævnte skoler vil
stige markant.
BILAG
1. Oversigt over samtlige skoler i Københavnermodellen
2. Anslået fri kapacitet på skoler, der skal modtage tosprogede elever fra andre distrikter
3. Tosprogede elever på 0.-2. klassetrin på samtlige skoler i Københavnermodellen
4. Københavnermodellen på Amager