Mødedato: 05.12.2007, kl. 08:15

Modersmålsundervisning

Se alle bilag

Modersmålsundervisning

Børne- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 5. december 2007

 

 

5.      Modersmålsundervisning  J.nr. 2007-94124

 

 

 

Udvalget skal tage stilling til, hvorvidt forslag til modeller for modersmålsundervisningen på baggrund af budgettet for 2008 skal sendes til høring.

 

INDSTILLING OG Beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

1.                  at forslag til modeller for omlægning af modersmålsundervisningen sendes til høring hos samtlige skoler, Fællesrådet for Folkeskolen, Det fællespædagogiske Råd, KLF, Københavns Skolelederforening, Foreningen af Modersmålslærere og Tosprogede Lærere, Danske Skoleelever samt Integrationsrådet

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 28. november 2007

Sagen blev udsat.

 

Problemstilling

Der er i forbindelse med budgettet for 2008 sket en reduktion af budgettet til modersmålsundervisning. Forvaltningen fremlægger modeller til en ny ordning af modersmålsundervisningen, som kan  tilbydes inden for den vedtagne budgetramme.

Modersmålsundervisningen tilbydes dels efter folkeskolelovens § 5, stk. 7 og bekendtgørelsen om modersmålsundervisning (den lovpligtige modersmålsundervisning for børn fra EU- og EØS-lande), dels  efter § 3, stk. 3 i folkeskoleloven om tilbud til  eleverne om  undervisning i deres fritid.

Tilpasningen til budgettet vil hovedsagelig kunne ske inden for den undervisning, der finder sted efter § 3, stk. 3.

 

Løsning

Forvaltningen har inddraget flg. elementer i nyordningen

·        Målgruppe

·        Timetal og holdstørrelse

·        Kvalitetsudvikling og tilsyn

·        Læseplan

·        Brugerbetaling

 

Målgruppen

Målgruppen for modersmålsundervisningen er børn, som har et andet modersmål end dansk, og i hvis hjem undervisningssproget benyttes som talesprog. Har eleven mere end et modersmål, vælger eleven og forældrene, hvilket sprog eleven skal modtage undervisning i.

P.t. er der indskrevet 2.630 elever i modersmålsundervisningen. Det er et fald på 400 elever i forhold til sidste år. Det er forvaltningens vurdering, at dette fald skyldes den megen usikkerhed hos lærere, forældre og børn om modersmålsundervisningens fremtid. Tilbuddet dimensioneres til skønnet 3000 elever.

For elever, der kommer fra hjem, hvor mindst den ene forældre er statsborger i et EU- eller EØS-land, er kommunen forpligtet til at lade tilbuddet omfatte alle undervisningspligtige børn fra 1.-9. klasse.

Forslag til nye modeller for modersmålsundervisningen

Forvaltningen skitserer to forskellige modeller for, hvordan besparelsen på 4,9 mio. kr. i budget 2008 kan udmøntes:

a)      Tilbuddet til elever fra andre lande end EU, EØS-lande begrænses til elever i 1.-7. klasse. Den gennemsnitlige holdstørrelse øges til 16 elever mod nuværende 15.

b)     Tilbuddet fra andre lande end EU, EØS-lande begrænses til elever i 1.-5. klasse. Den gennemsnitlige holdstørrelse fastholdes på 15 elever.   

For at alle klassetrin fortsat kan få tilbud om modersmålsundervisning foreslår forvaltningen, at der tilbydes modersmålsundervisning med fuld brugerbetaling i 8.-9. klasse i model a og i 6.-9. klasse i model b.

Timetal

Det foreslås, at timetallet i modersmålsundervisningen følger minimumskravene til den lovpligtige modersmålsundervisning. Eleverne tilbydes 3 lektioner pr uge. På hold med højst 8 elever fra højst 3 forskellige klassetrin kan lektionstallet være 2 pr. uge.

Brugerbetaling

Fuld brugerbetaling vil medføre en forældreudgift på 4.000-4.600 kr. pr. barn pr. år afhængig af holdstørrelsen. Forvaltningen foreslår, at brugerbetalingen gradueres efter forældreindtægten og at der indføres søskenderabat, for at alle tosprogede elever har tilbud om modersmålsundervisning frem til 9. klasse. Erfaringer fra Ishøj Kommune med indførelse af en brugerbetaling på 1.600 kr. pr. elev pr. år medførte, a t kun 10 % af tidligere deltagende elever blev tilmeldt. 

Efter høringsperioden vil forvaltningen i indstillingen til BUU fremlægge forslag til takster, indtægtsregulering samt søskenderabat.

Kvalitetsudvikling og tilsyn.

Forvaltningen sikrer, at der sker en kvalitetsudvikling inden for faget. Tilsynet med kvaliteten af modersmålsundervisningen varetages som for alle andre fag af skolelederen.

I bilag 1 beskrives forvaltningens overvejelser om kvalitetsudvikling af modersmålsundervisningen.

Ny læseplan for modersmålsundervisning

Der udarbejdes forslag til en ny læseplan for modersmålsundervisningen med særlig fokus på udvikling af læse- skrivekompetence på modersmålet. Indholdsmæssigt vil modersmålsundervisningen fokusere på barnets liv i Danmark. Herudover udarbejder modersmålslæreren en årlig udtalelse, der indgår i den lovpligtige elevplan. Forslag til ny læseplan forelægges for Børne- og Ungdomsudvalget i foråret 2008.

 

Økonomi

Der er i budget 2008 vedtaget en besparelse på 4,9 mio. kr. i forhold til budget 2007, således at budgettet i 2008 udgør 11 mio. kr. på funktion 3.01 (folkeskoler).

Som følge af gældende opsigelsesvarsler vil den foreslåede besparelse i 2008 kun udgøre 3,3 mio. kr. og vil først i 2009 udgøre 4,9 mio. kr. Såfremt der skal opnås den fulde besparelse i 2008, vil det i praksis svare til en besparelse på 20-25 årsværk (8-10 mio. kr.) i de sidste 5 måneder af 2008. Der vil så skulle genansættes 8-10 lærere pr 1. januar 2009.

Den mindre besparelse på modersmålsundervisningen i 2008 foreslås kompenseret ved et tilsvarende mindreforbrug på fase 3 af Københavnermodellen, der først går i drift fra august 2008.

 

Videre proces

Sagen sendes i høring med 6 ugers høringsfrist hos samtlige skoler, Fællesrådet for Folkeskolen, Det fællespædagogiske Råd, KLF og Københavns Skolelederforening, Foreningen af Modersmålslærere og Tosprogede Lærere, Danske Skolelever samt Integrationsrådet. Efter høringen forventes sagen behandlet sagen i BUU den 30. januar 2008. Sagen skal herefter behandles i ØU og BR.

 

BILAG

1. Kvalitetsudvikling af modersmålsundervisningen

        

                                              Else Sommer                     Søren Hegnby

 

 

 

 



 

Til top