Mødedato: 05.12.2007, kl. 08:15

Skolernes maksimale kapacitet

Se alle bilag

Skolernes maksimale kapacitet

Børne- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 5. december 2007

 

 

12.      Skolernes maksimale kapacitet  J.nr. 2007-104506

 

 

 

Udvalget skal tage stilling til om forslag til distriktsskolernes maksimale kapacitet for børnehaveklasser og 1. klasser skal sendes til høring.

INDSTILLING OG BESLUTNING

Børne- og Ungdomsforvaltningen(BUF) indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget (BUU),

1. at forslag om distriktsskolernes kapacitet for skoleåret 2008/09 sendes i høring på skolerne, Fællesrådet for folkeskolen og Det fælles pædagogiske Råd

PROBLEMSTILLING

Kapaciteten for skoleåret 2008/09 skal fastlægges inden klassedannelsen, som finder sted i februar 2008. Forslaget til kapacitetsfastsættelsen for børnehaveklasser og 1. klasser tager udgangspunkt i skolernes bygningsmæssige kapacitet. Forslaget til kapacitetsfastsættelsen er udarbejdet under hensyntagen til søgemønsteret og klassedannelsen for skoleåret 2007/08 og den forventede udvikling i elev- og klassetal ifølge den seneste befolkningsprognose.

 

Forslaget er endvidere udarbejdet efter Borgerrepræsentationens endelige godkendelse af Børne- og Ungdomsudvalgets indstilling om ændringer i skolestrukturen, herunder lukning af Voldparkens Skole og Frederikssundsvejens Skole, samt skolesammenlægninger på Amager, Nørrebro, Vesterbro/Kgs. Enghave og i Bispebjerg, samt flytning af specialklasserækken fra Jagtvejens Skole til Kildevældskolen på Østerbro. Det bemærkes endvidere, at forvaltningen gennemfører en dialog med Blågårdskolen og Hellig Kors Skole i høringsperioden og herefter fremlægger en analyse af den sammenlagte skoles behov for antal spor med den endelige indstilling om maksi mal kapacitet efter høringen. Endelig forudsætter forslagene Borgerrepræsentationens endelige godkendelse af grunddistriktsinddelingen 12. december 2007

 

LØSNING

Forslaget til kapacitetsfastsættelse for skoleåret 2008/09 fremgår af vedlagte oversigt. Oversigten er opdelt i tre dele for den enkelte distriktsskole:

 

Status for skoleåret 2007/08

-         bygningsmæssig kapacitet (antal basislokaler)

-         samlet antal klasser

-         antal børnehaveklasser og 1. klasser

Prognose for skoleåret 2008/09

-         forventet elevtal i børnehaveklasser og 1. klasser

-         forventet antal børnehaveklasser og 1. klasser

Forslag til maksimal kapacitet i skoleåret 2008/09

-         forslag til maksimalt antal børnehaveklasser og 1. klasser

 

Af oversigten fremgår, at flere skoler har flere klasser end basislokaler. For nogle skolers vedkommende afhjælpes det i de kommende år ved allerede iværksatte udbygningsplaner, mens der for øvrige skoler ikke på nuværende tidspunkt foreligger godkendte planer for udbygning.

Kapacitetsfastsættelsen indebærer således, at hjemklasseprincippet (fortsat) ikke kan opretholdes på en række skoler. Blandt andet på den baggrund, er der i forslaget anført en række noter med bemærkninger.

I forhold til kapacitetsfastsættelsen for indeværende skoleår 2007/08 er der med det for eliggende forslag for skoleåret 2008/09 foretaget en række ændringer, som omhandler nedenstående skoledistrikter og distriktsskoler (idet evt. ændringer af kapaciteten for 1. klasserne, er afledt af antallet af børnehaveklasser, omtales disse ikke).

 

Oversigt over ændringer i antallet af børnehaveklasser fra 2007/08 til 2008/09.

Distrikt

Skole

Ændring i børnehaveklasse

1. Indre By

-

-

2. Østerbro

Kildevældskolen

Nedskrives fra 4 til 3 spor.

3. Nørrebro

Blågård/Hellig Kors Skole

Havremarken/Jagtvejens Skole

Skolen danner 3 spor

Skolen danner 3 spor

4. Vesterbro/Kgs. Enghave

Matthæusgade/Enghave Plads Skole

Oehlenschlægersgades Skole

Gasværksvejens Skole

Vesterbro ny Skole

Bavnehøj Skole

Ellebjerg Skole

Skolen danner 3 spor

Nedskrives fra 3 til 2 spor

Nedskrives fra 3 til 2 spor

Opskrives fra 3 til 4 spor

Opskrives fra 2 til 3 spor

Nedskrives fra 3 til 2 spor

5. Valby

Ålholm Skole

Lykkebo Skole

Opskrives fra 2 til 3 spor

Opskrives fra 2 til 3 spor

6. Vanløse-Brønshøj/Husum

Voldparkens Skole

Skolen opretter ingen spor

7. Bispebjerg

Frederikssundsvejens Skole

Bispebjerg/Grundtvig Skolen

Skolen opretter ingen spor

Skolen danner 3 spor

8. Amager

Østrigsgades/Sundpark Skole

Skolen på Islands Brygge (Ørestad)

Skolen danner 3 spor

Skolen danner 4 spor og 2 Ørestadsklasser.

 

Det stigende elev- og klassetal indebærer, at sporkapaciteten må udvides på skolerne. I nogle tilfælde vil det forudsætte en udbygning af skolerne for at fastholde hjemklasseprincippet. Anlægsudgifterne hertil vil, som hidtil, fremgå af en Helhedsplan for den enkelte skoles udbygning hvis gennemførelse afstemmes med de årlige anlægsbudgetter, jf. i øvrigt "Børneplan II 2007 – 2011".

 

Søskendehensyn

Særligt angående søskende bemærkes, at søskendehensynet kan medføre behov for oprettelse af en ekstra børnehaveklasse på enkelte skoler. I den forbindelse fremhæves, at skolerne jævnfør udvalgsbeslutning om søskendehensynet er pålagt at være opmærksomme på evt. søskendeforhold ved indskrivning af elever b osat uden for skolens grunddistrikt.

Opstår der behov for at oprette en ekstra klasse på en skole, kan BUU fastsætte et gennemsnitligt maksimum for antallet af elever i disse klasser gældende for elever bosat uden for grunddistriktet. Såfremt der må oprettes ekstra børnehaveklasser som følge af søskendehensynet, fremlægges forslag til maksimalt elevtal i disse klasser for BUU. Forslaget fremsættes i foråret 2008 på baggrund af det faktiske antal elever og søskende, der søger skolerne.

 

ØKONOMI

Forslagene har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

 

VIDERE PROCES

Forslagene sendes i høring hos skolerne, Fællesrådet for folkeskolen og Det fælles pædagogiske Råd med frist den 18. januar 2008. Efter høringen forventes BUU at behandle forslaget den 30. januar 2008, forud for klassedannelsen den 20. februar 2008. Forslaget vil få virkning fra indskrivningen til kommende skoleår 2008/09.

BILAG

1.      Forslag til fastsættelse af distriktsskolernes kapacitet for skoleåret 2008/09

 

          Else Sommer                                     Henriette Bjørn Nielsen

 

 

 

 



 

Til top