Forsøg med foreningsdrevet svømmeundervisning - FÆLLESINDSTILLING BUF, KFF
Indstilling og beslutning
- at udvalgene godkender forslag til forsøg med foreningsdrevet svømmeundervisning
Problemstilling
Løsning
I forslagets motivation refereres til et samarbejde mellem skole og forening, hvor ”svømmeklubben står for svømmeundervisning i eftermiddagstimerne, mens børnene er i SFO”. Forvaltningerne foreslår imidlertid, at forsøget omhandler svømning på mellemtrinnet i skoletiden i stedet for indskolingen i fritidsordningen. Det er begrundet med følgende.
- Med den længere skoledag, vil det betyde, at svømmeundervisningen vil komme til at ligge i eftermiddagstimerne, hvor der i forvejen er stort pres på svømmehallerne, og hvor svømmeklubberne traditionelt har tider til deres børne- og ungehold. Det kan betyde, at svømmeklubberne må afgive tid til skolesvømningen med et ringere fritidstilbud og længere ventetider til svømmeklubberne til følge.
- Der er elever, der ikke går i fritidstilbud. Hvis svømmeundervisningen ligger i fritidstilbuddet, vil disse elever derfor ikke modtage svømmeundervisning.
- De fleste fritidstilbud til denne målgruppe er fritidshjem og ikke KKFO, og der er flere fritidshjem tilknyttet den samme skole. Det vil derfor fordyre kørslen i forbindelse med svømmeundervisningen og komplicere logistikken.
- Der pågår allerede andre forsøg på området. Gennem de seneste par år er der etableret andre modeller med svømmeundervisning. Dels forsøg med undervisning på et tidligere klassetrin, dels foreningsdrevet svømmeundervisning, dels svømning som en del af den understøttende undervisning (i indeværende skoleår).
- Ved at gennemføre forvaltningens forslag vil det blive muligt at sammenligne med den eksisterende svømmeundervisning.
Svømmeundervisningen i de københavnske skoler
I København er folkeskolerne i henhold til styrelsesvedtægten forpligtiget til at tilbyde svømmeundervisning. I de nye Fælles Mål for idræt er der efter 5. klassetrin opstillet færdigheds- og vidensmål for vandaktiviteter, hvor det bl.a. hedder, at eleverne skal kunne sikre sig selv i vand, og i læseplanen står der, at eleverne i undervisningen skal introduceres til forskellige svømmeteknikker, herunder brystsvømning, rygcrawl, crawl og svømning under vand.
Svømmeundervisningen i København varetages af 12 centralt ansatte, uddannede svømmelærere, i samarbejde med idrætslærere fra skolerne, der har taget svømmelæreruddannelsen. Alle elever får svømmeundervisning i et ugentligt modul på mellemtrinnet. Skolerne vælger selv klassetrin ud fra årgangens elevsammensætning og på baggrund af pædagogiske/didaktiske overvejelser. Mellemtrinnet er valgt ud fra en vurdering af, at eleverne på dette alderstrin får mest tid i vandet, fordi der går mindre tid til omklædning, end tilfældet ville være i indskolingen. Der er dog delte meninger om, på hvilket alderstrin det er mest optimalt at påbegynde svømmeundervisningen, og nogle svømmeforeninger og svømmeskoler anbefaler, at undervisningen startes tidligere.
Forsøg med alternativ svømning
Parallelt med den obligatoriske svømmeundervisning, er der som nævnt gennemført forsøg med svømmeundervisning på tidligere klassetrin og med andre samarbejdspartnere.
- På Skolen i Sydhavnen har man siden skoleåret 2013/2014 forsøgt sig med svømmeundervisning i et ugentligt modul på 2. klassetrin. Skolen ønsker, at eleverne lærer at svømme tidligt, da skolen ligger ved havnen og har en maritim profil, og tanken er, at skolen fremover lægger den obligatoriske svømmeundervisning tidligere. Svømmeundervisningen varetages af kommunens centralt ansatte svømmelærere i samarbejde med skolens idrætslærere.
- På Tingbjerg Heldagsskole har man siden skoleåret 2013/2014 i samarbejde med Hovedstadens Svømmeklub haft et fritidstilbud, hvor skolen, som et led i en række tilbud til eleverne om idræt efter skoletid, også har tilbudt svømning i samarbejde med Hovedstadens Svømmeklub. Tilbuddet finansieres af Udviklingspuljen for Børn og Unge og Danmarks Idræts-Forbund. Tilbuddet fortsætter i indeværende skoleår med flere hold. Tilbuddet er et supplement til den obligatoriske svømmeundervisning.
- På Lundehusskolen gennemføres i indeværende skoleår et forsøg, hvor skolen som led i den understøttende undervisning har vandtilvænning/svømning på 2. klassetrin. Undervisningen varetages af instruktører fra Hovedstadens Svømmeklub i samarbejde med skolens pædagoger. Forsøget finansieres af midler afsat til pilotforsøg med skole-foreningssamarbejde. Forsøget er et ekstra tilbud og supplerer den obligatoriske svømmeundervisning.
Forsøg med foreningsdrevet svømmeundervisning
Formålet med det nye forsøg bliver at undersøge, om den obligatoriske svømmeundervisning på mellemtrinnet kan styrkes ved at trække på de erfaringer og kvaliteter, som findes i f.eks. svømmeforeninger eller svømmeskoler. Forsøget gennemføres som et samarbejde mellem en skole og en svømmeforening/svømmeskole. Forvaltningen har opstillet nogle overordnede rammer for forsøget, som beskriver ansvarsfordelingen mellem hhv. den deltagende skole, svømmeklub/svømmeskole og Børne- og Ungdomsforvaltningen. Forslag til de overordnede rammer fremgår af bilag 2. Ud fra de overordnede rammer udarbejder skole og forening/skole en specifik samarbejdsaftale, der både kan indeholde aftaler i f. t. det konkrete forsøg og til samarbejdet mellem skole og forening generelt, herunder perspektiverne i åben skole. De deltagende svømmeinstruktører og idrætslærere gennemgår et kort fælles introduktionsforløb, der arrangeres af forvaltningerne, som udgangspunkt for samarbejdet.
For at kunne vurdere forsøgets mål, indhold og kvalitet designes forsøget, så mulighederne for sammenligning med det eksisterende svømmetilbud er så gode som muligt. Det betyder, at:
- Svømmeundervisning skal ligge på mellemtrinnet
- Svømmeundervisning skal foregå i en hal med 25 m bassin
- Tidsrammen fastsættes til et modul for eleverne på 90 minutter ugentligt, hvilket vil betyde en effektiv undervisningstid i vandet på 40 – 50 minutter (afhængig af den deltagende skoles lektionsordning og geografiske placering).
- Undervisningen foregår over et helt skoleår (40 uger).
Evaluering af forsøget
Undervisningen skal tage udgangspunkt i Undervisningsministeriets nye færdigheds- og vidensmål for idræt og svømning samt mål for svømmeundervisningen i Københavns Kommune. Foreningens særlige ønsker til undervisningens indhold og undervisningsprincipper skal tillige tilgodeses. Ved forsøgets start vurderes hver enkelt elevs svømmefærdigheder (baseline), og der registreres løbende faglige fremskridt for hver elev. Ved forsøgets afslutning vurderes elevernes svømmefærdigheder på ny. Herudover vil samarbejdet mellem skole og forening og elevernes oplevelse af undervisningen blive evalueret. Der udarbejdes en kort evalueringsrapport om forsøgets resultater og mulighederne for en evt. udbredelse af forsøget.
Aftalen skal være på plads inden den 1. februar 2015, hvor fordelingen af tider i svømmehallerne og planlægningen af skolernes svømmeundervisning finder sted.
Økonomi
Budgettet skal dække alle svømmeforeningens udgifter. Øvrige udgifter til buskørsel og entré til svømmehaller dækkes af Børne- og Ungdomsforvaltningen som hidtil.
Forsøget vil ikke få betydning for svømmelærerernes ansættelser.
Videre proces
Udvalgene vil få forelagt evalueringen af forsøget i efteråret 2015.
Else Sommer Carsten Haurum
Beslutning
For stemte 2 medlemmer: F og V.
Imod stemte 8 medlemmer: A, B, O og Ø.
Ingen medlemmer undlod at stemme.