Mødedato: 05.04.2006, kl. 15:00

Forslag til idrætsskole

Se alle bilag

Forslag til idrætsskole

Børne- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 5. april 2006

 

 

2.      Forslag til idrætsskole

  J.nr. 298204

 

 

INDSTILLING

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

 

at     udvalget beslutter, om Frederikssundsvejens Skole eller Bellahøj Skole skal fungere som idrætsskole fra skoleåret 2007/2008 under forudsætning af, at der i budgettet for 2007 og frem afsættes de fornødne midler

 

 

 

RESUME

I forbindelse med budgettet for 2006 blev der afsat 1 mio. kr. til projektering af arbejdet med en idrætsskole på enten Frederikssundsvejens Skole eller Bellahøj Skole. Der er herefter igangsat en proces, hvor de to skoler arbejder med at beskrive et scenario for en idrætsskole i samarbejde med Børne- og Ungdomsforvaltningen.

 

Overordnet set forestiller Frederikssundsvejens Skole sig at være en idrætssk ole med breddespor samt et idrætsspor med optagelse fra hele kommunen fra 5. klasse. Frederikssundsvejens Skole vil i princippet tilbyde specialisering i alle idrætsgrene. Formålet er, at idrætssporet skal være en "kuvøse" for talenter på et højt sportsligt niveau, hvilket vil sige, at eleven enten deltager eller spiller i den bedste række inden for en årgang eller tilhører den nationale elite. Elevernes primæridræt støttes og udbygges ved ansættelse af en træner på timebasis i skolens regi, men i et for idrætsudøveren mest optimalt miljø. Den øvrige skole vil ligeledes have en idrætsprofil. Alle klasser har en daglig bevægelseslektion.

 

Bellahøj Skole beskriver den idémæssige baggrund for en idrætsskole på Bellahøj Skole således: "Idræt, motion, leg, bevægeglæde, sundhed og socialt samvær skal gennemsyre hele Bellahøj Skoles liv." Alle elever på skolen skal have idræt hver dag, og den kropslige/motoriske dimension indarbejdes i dagens og årets planlægning i de enkelte fag. På alle klassetrin arbejdes der med tværfaglige temaer, hvor idræt, sundhed og den kropslige dimension indgår som væsentlige elementer. Eleverne på de ældste klassetrin får mulighed for at specialisere sig i udvalgte idrætsgrene på højt niveau i samarbejde med eksisterende idrætsklubber. Der optages elever fra hele kommunen (fra 7. klasse) svarende til et ekstra spor med henblik på specifik uddannelse/træning i bestemte idrætsgrene. Eleverne på det særlige idrætsspor skal i forvejen dyrke en af de tilbudte idrætsgrene på et seriøst niveau.

 

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller, at udvalget beslutter, hvilken af skolerne Frederikssundsvejens Skole eller Bellahøj Skole, der skal fungere som idrætsskole fra skoleåret 2007/2008 under forudsætning af, at der i budgettet for 2007 og frem afsættes de fornødne midler.

 

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

I forbindelse med Borgerrepræsentationens behandling af forslag til budget 2005 blev der vedtaget følgende hensigtserklæring: "Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen anmodes om i samarbejde med Kultur- og Fritidsforvaltningen at udarbejde en analyse og et beslutningsgrundlag om at skabe en idrætsskole efter samme model som sang- og musikskolen på Sankt Annæ – med både mulighed for at dyrke elite og breddeidræt i tilknytning til f.eks. Grøndalscenteret med Genforeningspladsen og den kommende ny svømmehal på Bellahøj."

 

Efterfølgende  blev der udarbejdet og senere opdateret en redegørelse om idrætsskoleprojektet i samarbejde med Kultur- og Fritidsforvaltningen, som blev behandlet på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets møder den 1. september 2004 (U148/04) og den 16. marts 2005 (U40/05). På udvalgsmøde den 17. august 2005 besluttede udvalget, at der iværksættes et planlægnings- og udviklingsarbejde med henblik på udarbejdelse af et konkret forslag til idrætsskoleprojekt inden sommeren 2006 (U40/05).

 

I forbindelse med budgettet for 2006 blev der afsat 1 mio. kr. til projektering af arbejdet med en idrætsskole på enten Frederikssundsvejens Skole eller Bellahøj Skole. Efter budgettet 2006 er der igangsat en proces, hvor de to skoler arbejder med at beskrive et scenario for en idrætsskole i samarbejde med Børne- og Ungdomsforvaltningen.

 

De to skolers forslag til idrætsskole er vedlagt som bilag. De overordnede principper i de to forslag gennemgås desuden i det nedenstående.

 

Frederikssundsvejens Skoles scenario

Overordnet set forestiller Frederikssundsvejens Skole sig at være en idrætsskole med breddespor samt et idrætsspor med optagelse fra hele kommunen fra 5. klasse. Frederikssundsvejens Skole vil tilbyde specialisering i alle idrætsgrene. Formålet er, at idrætssporet skal være en "kuvøse" for talenter på et højt sportsligt niveau (hvilket vil sige, at eleven enten deltager eller spiller i den bedste række inden for en årgang eller tilhører den nationale elite). Elevernes primæridræt støttes og udbygges ved ansættelse af en træner på timebasis i skolens regi, men i et for idrætsudøveren mest optimalt miljø. Træningspas indpasses i elevskemaet ved at ligge om morgenen: For elever i 5.-6. klasse er det tanken, at der er 2 x 2 lektioner i primæridrætten og teorimoduler på 2 x 2 lektioner. For elever i 7.-9. klasse er der træning i primæridrætten i moduler på 2 x 3 lektioner og 1 teorimodul på 2 lektioner.

 

Idrætsklassen tilbydes de samme obligatoriske fag som andre folkeskoleelever. Der lægges vægt på, at lærerteamet på skolen er sammensat af lærere, der forstår eliteidrætsudøveres specielle krav og psyke, men samtidig kan fastholde et højt fagligt niveau til gavn for klassen og den enkelte elev. I idrætsklassen bliver eleverne støttet og vejledt ekstraordinært gennem et samarbejde mellem specialforbund, kreds, klub og træner samt skole.

 

Inden afgangsprøven skal alle elever på idrætslinien have erhvervet sig en grundtræneruddannelse inden for minimum deres egen sportsgren, subsidiært et grundtrænerku rsus inden for boldspil, ketsjersport, atletik eller gymnastik.  Alle elever skal have en grundlæggende viden om kroppen, bevægeapparatet, kostens betydning, styrketræning og mentaltræning. I teorimodulerne indlægges også lektioner til introduktion af andre idrætter, således at hele viften af idrætter er blevet præsenteret for eleverne, inden de forlader skolen.

 

Optagelse på elitesporet foregår ved, at forældrene søger om optagelse i slutningen af 4. klasse. Eleven skal anbefales til optagelse af klubtræner. En samtale mellem elev, forældre, træner og skolen danner grundlag for indstilling til skoleforløbet. En passende kønsmæssig og idrætslig elevsammensætning kan have indflydelse på elevoptaget. Skolens leder har kompetence til at optage eleverne. Elevernes fortsættelse på sporet evalueres efter 7. klasse. Endvidere evalueres elevernes indsats løbende ved halvårlige samtaler med tilhørende handleplaner.

 

Den øvrige skole vil ligeledes have en idrætsprofil. Alle klasser har en daglig bevægelseslektion.


Bellahøj Skoles scenario

Bellahøj Skole beskriver den idémæssige baggrund for en idrætsskole på Bellahøj Skole på følgende vis: "Idræt, motion, leg, bevægeglæde, sundhed og socialt samvær skal gennemsyre hele Bellahøj Skoles liv." Skolen ser idræt som en central del af dannelsesprocessen, og lægger vægt på idrættens karakterdannende og socialiserende funktion. Idrætten bidrager til personlig udvikling, og man skaber læring ved at drage kropserfaringer ind i fagene. Der vil blive lagt vægt på sundhedsfremme og livsstil samt skabe mulighed for, at særligt interesserede elever får mulighed for at dyrke specifikke idrætsgrene på højt niveau.

 

Ambitionen er, at eleverne skal erfare en mangfoldighed af oplevelser – fra den individuelle præstation til holdets fælles indsats over det legende element. Eleverne skal have mulighed for at fordybe sig i idrætsgrene med forskellige kvaliteter. Undervisningen skal organiseres, så eleverne på de yngste årgange sikres mangfoldige idrætsoplevelser. Først på de ældste trin specialiserer eleverne sig i selvvalgte idrætsdiscipliner.

 

Alle elever på skolen skal have idræt hver dag, og den kropslige/motoriske dimension indarbejdes i dagens og årets planlægning i de enkelte fag. På alle klassetrin arbejdes der med tværfaglige temaer, hvor idræt, sundhed og den kropslige dimension indgår som væsentlige elementer. Eleverne på de ældste klassetrin får mulighed for at specialisere sig i udvalgte idrætsgrene på højt niveau i samarbejde med eksisterende idrætsklubber. Der optages elever fra hele kommunen (fra 7. klasse) svarende til et ekstra spor med henblik på specifik uddannelse/træning i bestemte idrætsgrene. Eleverne på det særlige idrætsspor skal i forvejen dyrke en af de tilbudte idrætsgrene på et seriøst niveau. Eleverne optages efter skriftlig ansøgning og på basis af en samtale med Bellahøj Skole. Den enkelte elevs idrætsfaglige standpunkt evalueres hvert halve år af træneren.

 

Bellahøj Skole opererer med en opdeling af idrætsskolen i 2 hovedgrupper:

På de yngste klassetrin (0.-2. klasse og 3.-6. klasse) er der hovedvægt på den almene udvikling: Der er aldersrelateret træning i traditionelle idrætsdiscipliner, drama og andre ekspressive elementer, afspænding og meditative øvelser, lege og alsidige bevægelsesformer. diverse motoriske, musiske og sansemæssige aktiviteter. Friluftsliv indgår i årsplanen.

På de ældste klassetrin (7.-9. klasse) er der mulighed for tilvalg af specifikke idrætsgrene på højt niveau (svarende til en klasse pr. årgang). Derudover fortsætter den almene idrætslinje som beskrevet for de yngste klassetrin. Eleverne kan slutte forløbet med trænerkvalifikationer.

 

Børne- og Ungdomsforvaltningens bemærkninger til de to forslag

Børne- og Ungdomsforvaltningen har undervejs i processen haft en dialog med bl.a. Dansk Idrætsforbund (DIF), Team Copenhagen og Kultur- og Fritidsforvaltningen, som alle anbefaler, at man først optager børn til en idrætslinje fra 7. klasse. På tidligere klassetrin er børnene er ikke modne nok til, at man kan vurdere deres niveau, ligesom de oftest endnu ikke har specialiseret sig i en enkelt idrætsgren. Et tidligt optag til en specifik idræt fra 5. klasse kunne muligvis resultere i, at man optager børn, som senere viser sig ikke at have hverken et højt idrætsfagligt niveau eller interesse for idræt. På den baggrund nærer forvaltningen betænkeligheder ved, om Frederikssundsvejens Skoles forslag til idrætsskole bør gennemføres i sin nuværende form, hvor der optages fra 5. klasse til specifikke idrætsgrene.

 

Etablering af idrætsskole ved skolestart 2007-2008 forudsætter, at der iværksættes en række tiltag:

- der skal ansættes en afdelingsleder for idræt
- der skal igangsættes en informationskampagne
- der skal udarbejdes læseplaner og lærerne skal efteruddannes
- der skal igangsættes forhandlinger med de frivillige idrætsklubber i området om et samarbejde
- de fysiske rammer skal vurderes (både skolens, herunder udearealerne, og idrætsklubbernes

faciliteter)
- behovet for indkøb af diverse special-rekvisitter skal vurderes.

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller, at udvalget beslutter, hvilken af skolerne Frederikssundsvejens Skole eller Bellahøj Skole, der skal fungere som idrætsskole fra skoleåret 2007/2008 under forudsætning af, at der i budgettet for 2007 og frem afsættes de fornødne midler.

 

Økonomi

I det nedenstående fremgår udgifter til faciliteter, instruktører mv. samt udgifter til ekstra lærertimer til de to modeller pr. år. De årlige udgifter er beregnet under forudsætning af, at idrætsskolen er fuldt implementeret. Det vil imidlertid tage en årrække, før der er etableret en idrætsskole for alle klassetrin. Der vil i disse år være en række implementeringsudgifter. De nedenstående beregninger af det årlige økonomiske behov i forbindelse med etablering af idrætsskole vil derfor skulle afsættes fra og med 2007 (ved etablering af idrætsskole fra skoleåret 2007/2008).

 

Bygningsmæssige ændringer vil blive afholdt inden for idrætsskoleprojektets økonomiske ramme eller vil blive indarbejdet i en revidering af udbygningsoversigten.

 

Udgifter til faciliteter, instruktører m.v.:

Udgifter

Mio. kr.

Special-instruktører*

0,3

Inventar

0,2

Special-rekvisitter

0,5

Efteruddannelse

0,5

Forskning/konsulenter

0,5

Ledelse og administration

0,8

Stævner, rejser m.v.

0,4

Transport

0,5

Subtotal

3,7

Leje af idrætshal

1,0

Leje af andre specialfaciliteter

0,5

I ALT

5,2

 

* Udgiften til specialinstruktører bliver eventuelt højere på Frederikssundsvejens Skole, da skolen som udgangspunkt vil tilbyde alle idrætsgrene – der skal derfor evt. ansættes mange specialinstruktører.

 

Udgift til ekstra lærer-timer

Frederikssundsvejens Skole:

2 spor +

1 idrætsspor (5.-9. klasse)

Almene spor:

3 ekstra timer 1.-9. klasse

Idrætsspor:

3 ekstra timer 5. klasse

6 ekstra timer 6.-7. klasse

4 ekstra timer 8.-9. klasse

1,7 mio. kr.

 

Bellahøj Skole:

3 bredde-spor + 1 idrætsspor (7.-9. klasse)

Almene spor:

4 ekstra timer 1.-4. klasse

3 ekstra timer 5. klasse

4 ekstra timer 6.-7. klasse

2 ekstra timer 8.-9. klasse

Idrætsspor:

6 ekstra timer 7. klasse

4 ekstra timer (8.-9. klasse)

2,3 mio. kr.

 

Udgift i alt pr. år til idrætsskole på Frederikssundsvejens Skole bliver dermed (5,2 + 1,7 mio. kr.) 6,9 mio. kr.

 

Udgift i alt pr. år til idrætsskole på Bellahøj Skole bliver dermed (5,2 + 2,3 mio. kr.) 7,5 mio. kr.

 

De ovenstående beløb skal P/L-fremskrives.

 

Forslaget om en idrætsskole kan gennemføres under forudsætning af, at der i budgettet for 2007 og frem afsættes de fornødne midler.

 

 

 

 

Miljøvurdering

Sagstypen er ikke omfattet af Børne- og Ungdomsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

 

Høring

De to scenarier er et resultat af en demokratisk proces på de to skoler, hvor skolebestyrelserne har været inddraget og er enige i scenariet for en idrætsskole.

 

 

 

BILAG  VEDLAGT

 

  • Bilag 1: Frederikssundsvejens Skole forslag til idrætsskole
  • Bilag 2: Bellahøj Skoles forslag til idrætsskole
  • Bilag 3: Referenceark Frederikssundsvejens Skole
  • Bilag 4: Referenceark Bellahøj Skole

 

 

                                                   Peter Rasmussen   

                                                                                             Michael Hougaard Olsen                                                                                              

 

 


 

Til top