Mødedato: 05.02.2025, kl. 09:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Opfølgning på medlemsforslag om danmarksmesterskab i at modvirke mobning og social slagside i den københavnske folkeskole: ”Hvad skal der til, for at København kan kalde sig danmarksmester i folkeskole”

Se alle bilag
Børne- og Ungdomsudvalget har bedt forvaltningen om at udarbejde kriterier, som den københavnske folkeskole kan måles på under overskriften: ”Hvad skal der til for, at København kan kalde sig danmarksmester i folkeskole”. Forvaltningen har ikke et bud på, hvad der skal til for at blive ”danmarksmester i folkeskole”, men har peget på kriterier, der bidrager til at beskrive god kvalitet i skolen.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

  1. at forvaltningens udvalgte kriterier tages til efterretning og
  2. at ”Medlemsforslag om danmarksmesterskab i at modvirke mobning og social slagside i den københavnske folkeskole” godkendt i Børne- og Ungdomsudvalget den 13. november 2024 hermed er håndteret.

Problemstilling

Børne- og Ungdomsudvalget godkendte den 13. november 2024 medlemsforslag stillet af Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti og Alternativet. Med medlemsforslaget blev forvaltningen bedt om:

”1. at forvaltningen udarbejder tre-fem kriterier, som den københavnske folkeskole måles på, når forvaltningen selv italesætter bestræbelser på at blive danmarksmester i skole,

2. at blandt de faglige kriterier, der opstilles i forvaltningens forslag, skal færdigheder i dansk og matematik blandt afgangselever fra uddannelsesfremmede hjem stå centralt,

3. at blandt de trivselsmæssige kriterier, der opstilles i forvaltningens forslag, skal frihed fra mobning stå centralt og

4. at forvaltningen vender tilbage med en indstilling til udvalget under overskriften: ”Hvad skal der til, for at København kan kalde sig danmarksmester i folkeskole.”

Forvaltningen har ikke en særskilt målsætning eller fortælling om, at København skal være danmarksmester i børneliv, men følger Børne- og Ungdomsudvalgets strategi ”Vores børn – Københavns fremtid” fra 2022-2025. I strategien har udvalget påpeget, at ”I København skal alle børn trives. Og de skal have de allerbedste bedste betingelser for at udvikle sig og begå sig i deres videre liv”.

Forvaltningen har ikke et bud på, hvad der skal til for at blive Danmarksmestre i børneliv, men forvaltningen har på baggrund af indikatorer, som følges i Børne- og Ungdomsudvalgets strategi og faglighedsdrøftelser, udvalgt fire kriterier for, om børn lærer og trives i skolen.

Løsning

Et godt børneliv med læring og trivsel afhænger af mange faktorer. Blandt andet spiller sundhed og trivsel en stor rolle for børns udvikling, læring og skolegang. Samtidig er det afgørende, at alle børn i kommunen løftes, hvilket særligt arbejdet med udsatte boligområder understøtter. Trods områdets kompleksitet har forvaltningen udvalgt fire kriterier, som samlet set kan indikere, om børnene lærer og trives i skolen.

Forvaltningen har taget udgangspunkt i Børne- og Ungdomsudvalgets strategi, temaerne for faglighedsdrøftelsen 2025 og medlemsforslagets ønsker og udvalgt følgende fire kriterier, der anses som centrale for et godt børneliv i folkeskolen:

  • Elevfravær
  • Fravær af mobning
  • Karaktergennemsnittet i de lovbundne prøver sammenstillet med socioøkonomiske reference.
  • Mindst to i dansk og matematik i folkeskolens afgangseksamen fordelt på forældres højeste uddannelsesniveau.

Forvaltningen vil på den årlige faglighedsdrøftelse den 5. februar 2025 præsentere en bred gennemgang af resultaterne fra skoleåret 2023/24, herunder de fire foreslåede kriterier og hvilke store indsatser, der arbejdes med. Efterfølgende skal udvalget drøfte den faglige kvalitet og udpege temaer for årets skoleudviklingssamtaler.

Politisk handlerum

Sagen er til politisk orientering / efterretning. Udvalget kan beslutte, om orienteringen giver anledning til yderligere politisk drøftelse.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Intet yderligere.

 

Tobias Børner Stax                                       Mette Seneca Kløve

Til top