Mødedato: 05.02.2014, kl. 17:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Medlemsforslag om øget brug af holddannelse og undervisning i mindre grupper på folkeskolerne

Se alle bilag
Udvalget skal tage stilling til medlemsforslag om øget brug af holddannelse og undervisning i mindre grupper på folkeskolerne.

Indstilling og beslutning

Det foreslås,

  1. at Børne- og Ungdomsudvalget pålægger Børne- og Ungdomsforvaltningen at udarbejde et forslag til, hvordan der kan skabes rammer for øget brug af holddannelse og undervisning i mindre grupper på Københavns Kommunes folkeskoler

(Stillet af Socialdemokraterne)

MOTIVERING

I forbindelse med offentliggørelsen af den seneste PISA-undersøgelse slog både professor Niels Egelund og undervisningsministeren til lyd for en øget brug af holddannelse i folkeskolen, bl.a. fordi undersøgelsen viste et fald blandt de elever, der scorer topkarakterer i bl.a. matematik. Undersøgelser har også vist, at undervisning i mindre grupper har god effekt i forhold til lærring.

Forslagsstillerne opfatter holddannelse og undervisning i mindre grupper, hvor eleverne bliver inddelt efter fx læringsstile, interesser, aktuelle udfordringer mv. som et væsentligt redskab i forhold til at sikre en undervisning, der er vedkommende og relevant for den enkelte elev. Dermed er holddannelse et konkret redskab til at sikre en god udvikling af arbejdet med undervisningsdifferentiering.

Samtidig er mulighed for undervisning i mindre grupper særligt relevant i disse år, hvor det stærkt stigende børnetal i København betyder, at der er fyldt godt op i de små klasser, og nogle forældre kan være bekymrede for om også deres barn bliver set og hørt.

Forslagsstillerne er derimod ikke tilhængere af en niveaudelt skole, og mener heller ikke, at holddannelse må blive en kattelem for besparelser.

Holddannelse benyttes allerede i forskellig grad på byens folkeskoler, men der bør arbejdes for, at det udbredes yderligere inden for de rammer som lovgivningen sætter op. Det bør være den enkelte skoles egen vurdering, hvordan og i hvilket omfang holddannelse konkret benyttes, men det er væsentligt at sikre, at skolerne har optimale muligheder for at gøre brug af holddannelse, herunder udnytte at folkeskolereformen betyder, at nye faggrupper i højere grad kan inddrages i undervisningen og skolernes pædagogiske arbejde.

Forvaltningens oplæg kan indeholde forslag til, hvordan barrierer for brug af holddannelse og undervisning i mindre grupper kan reduceres samt tilsvarende forslag til, hvordan fx indretning af fysiske faciliteter, ændring af regler og/eller omprioritering af økonomiske ressourcer holddannelse og undervisning i mindre grupper kan forbedre mulighederne for brug af holddannelse og undervisning i mindre grupper.

Beslutning

Udvalget var enig i forslagets intentioner, hvorfor øget brug af holddannelse og undervisning i mindre grupper drøftes i tilknytning til implementering af folkeskolereformen.
Til top