Mødedato: 05.02.2014, kl. 17:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Overførselssag 2013-2014 - ønsker

Se alle bilag
Udvalget skal drøfte foreløbige forslag på Børne- og Ungdomsudvalgets område til de kommende forhandlinger om overførselssagen 2013-2014.

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,
  1. at udvalget drøfter oversigt over forslag til prioriteringer i de kommende forhandlinger om anvendelsen af mindreforbruget på kommunens budget for 2013 (overførselssagen 2013-2014), jf. bilag 1

Problemstilling

Hvert år kan de enkelte udvalg i forbindelse med regnskabet anmode Borgerrepræsentationen (BR) om at få overført uforbrugte midler fra et år til det næste. Kommunens regnskabsresultat kan således ved overførsel af uforbrugte midler give mulighed for at prioritere midler til fortsættelse af igangværende aktiviteter samt at prioritere midler til nye aktiviteter med henblik på fortsat at investere i de kommunale kerneområder.

Overførsel af uforbrugte midler håndteres i den såkaldte overførselssag. Den kommende overførselssag vedrører overførsel af uforbrugte midler fra 2013 til 2014 og forventes behandlet i BR d. 8. maj 2014. Hvis muligt indgår også eventuelle midler fra kommunens reelle kasse, der således kan bidrage til at øge råderummet til enten igangværende eller nye aktiviteter.

Forud for behandlingen i BR forløber processen reelt i to spor alt afhængigt af, om der ønskes servicemidler eller anlægsmidler overført. Forslagene i denne sag vedrører udelukkende anlægsområdet.

På anlægssiden er der mulighed for at overføre midler i forbindelse med ”sagen om de tidlige overførsler”, som typisk forelægges for Borgerrepræsentationen i efteråret. Derudover kan der overføres anlægsmidler i forbindelse med regnskabsaflæggelsen. Det er denne del, der danner baggrund for de kommende forhandlinger, som er fastsat til den 24.-28. marts 2014.

For så vidt angår anmodning om overførsel af servicemidler håndteres det i en samlet sag med planlagt BUU-behandling d. 19. marts. Regeringens loft over serviceudgifterne sætter nogle begrænsninger for de reelle overførselsmuligheder. På den baggrund er der opstillet en række principper for hvilke mer-/mindreforbrug, der kan forventes overført. Det drejer sig om følgende: 1) Decentrale institutioners opsparing (hvor institutionernes opsparing op til 4 pct. kan anmodes overført, mens opsparing herudover vil kunne overføres til anlægsområdet), 2) eksternt finansierede projekter og tilskudsmidler, 3) lov- eller kontraktmæssigt bundne midler samt 4) øvrige overførsler på serviceområdet, som kan annulleres (fx mindreforbrug på BR besluttede aktiviteter ol.).

Disse dele beskrives nærmere i den kommende BUU-sag.

Med denne indstilling fremlægges Børne- og Ungdomsforvaltningens foreløbige status på forslag til prioriteringer i de kommende forhandlinger om anvendelsen af mindreforbruget på kommunens budget for 2013. Der er tale om en foreløbig oversigt, som kvalificeres yderligere og udvides med øvrige ønsker frem mod udvalgets budgetseminar d. 26. og 27. februar 2014.

Løsning

København er i vækst, og der er derfor igangsat en mængde anlægsprojekter på børne- og ungdomsområdet, som udvider kapaciteten i byens skoler og på daginstitutionerne og fritidstilbuddene. Ligeledes er der igangsat en række projekter med tilpasning af skoler m.v. til folkeskolereformen.

Det basale behov for mere kapacitet til byens børn og unge fremlægges af forvaltningen til kommende forhandlinger om budget 2015 og i efterfølgende budgetter.

I løbet af en 10-årig periode skal skolernes kapacitet og fritidstilbud udvides med 18 spor, mens der på dagtilbudsområdet vurderes at være behov for 265 nye børnegrupper. Ligeledes vil Børne- og Ungdomsforvaltningen indstille forslag til finansiering af medarbejderarbejdspladser, eventuelt tilpasning af strukturen for fritidstilbud og eventuelt behov for flere fritidsidrætsfaciliteter til kommende budget 2015.

I forhold til mindreforbruget på Københavns Budget 2013, indstiller Børne- og Ungdomsforvaltningen med overførselssagen en række forslag til forbedringer, optimeringer og afhjælpning af problemer på de igangsatte projekter på skoler, dagtilbud og fritidstilbud, hvor ændringer i forudsætningerne for projekterne medfører behov for finansiering af ekstra udgifter.

Forslagene er opdelt i 6 kategorier og udgør et foreløbigt overblik over potentielle emner til overførselssagen på Børne- og Ungdomsudvalgets område. De 6 emner er: 1) Pasningsgaranti og undervisningspligt, 2) Ønsker om ekstra bevillinger pga. forkerte priser på vedtagne projekter, 3) Manglende færdiggørelse på igangsatte projekter, 4) Folkeskolereformen, 5) Optimering af klubfællesskaber 6) øvrige, jf. bilag 2.

De enkelte forslag gennemgås nærmere i bilag 1.

Økonomi

Der er pt. et forventet samlet økonomisk råderum i overførelsesforhandlingerne på ca. 530 mio. kr. Ca. 132 mio. kr. af disse er dog forventeligt reserveret til idrætsanlæg mv. Herudover kan beløbet ændre sig frem mod selve forhandlingerne og afhænger bl.a. af det endelige regnskabsresultat, og om det besluttes at udskyde en del af midlerne til budgetforhandlingerne i efteråret.

Økonomien i de vedlagte konkrete forslag er nogle steder under fortsat kvalificering. Derfor kan der pt. ikke opstilles et endelig skøn over økonomien i forslagene. Økonomien i de enkelte forslag kvalificeres yderligere frem mod budgetseminaret d. 26. og 27. februar 2014.  

Det skal desuden bemærkes, at økonomien i de enkelte anlægsprojekter ikke endnu er kvalificeret i KEjd. Børne- og Ungdomsforvaltningen forventer at sende budgetnotaterne til overførselssagen til KEjd med henblik på kvalifikation af anlægsøkonomien. Dette kan også rykke lidt på det samlede billede.

Videre proces

Den vedlagte liste over potentielle forslag til forhandlingerne om overførsler fra 2013-2014 bliver præsenteret og gennemgået igen på BUU's budgetseminar d. 26. og 27. februar. Op til forhandlingerne d. 24.-28. marts 2014 vil de partier, der har ønske om det, desuden få lejlighed til at mødes med forvaltningen og få uddybet konkrete ønsker, drøfte nye eller alternative bud på budgetnotater mv.

Efter forhandlingerne behandler ØU sagen d. 29. april og BR d. 8. maj 2014.

For så vidt angår overførsler på serviceområdet vil udvalget får forelagt en sag herom til godkendelse på mødet d. 19. marts 2014.



            Else Sommer                     /Henriette Bjørn Nielsen, Knud Langberg

Beslutning

Sagen blev drøftet.
Til top