Mødedato: 04.12.2013, kl. 12:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Skolernes maksimale kapacitet 2014/15

Se alle bilag
Udvalget skal efter gennemført høring tage stilling til forslag til fastsættelse af skolernes maksimale kapacitet for børnehaveklasser (spor) på alle skoler og antallet af 7. klasser på henholdsvis Højdevangens Skole og Katrinedals Skole.

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, 

  1. at skolernes maksimale kapacitet for skoleåret 2014/15 (antallet af spor på 0. klassetrin) godkendes
  2. at forslag om maksimalt syv 7. klasser på Højdevangens Skole og fire 7. klasser på Katrinedals Skole godkendes

Problemstilling

Børne- og Ungdomsudvalget besluttede på sit møde den 30.10.2013 at sende forslag til skolernes maksimale kapacitet for det kommende skoleår i høring, dvs. fastlæggelse af den maksimale kapacitet på børnehaveklassetrinnet (antal af spor) og maksimal kapacitet på 7. klassetrin på Katrinedal Skole og på Højdevangens Skole. Forslaget for den enkelte skole fremgår af vedlagte bilag 2.

Ved høringsfristens udløb er der kommet 20 høringssvar fra berørte skolebestyrelser, samt en udtalelse fra Københavns Lærerforening og 5 lokaludvalg. Høringssvar og en opsummerende oversigt over svarene med tilknyttede bemærkninger fra forvaltningen fremgår af bilag 3 og 4.

På baggrund af høringssvarene fremlægger forvaltningen hermed forslag til skolernes kapacitet for skoleåret 2014/15.

Løsning

Forvaltningen fastholder forslaget til maksimal kapacitet, som nu har været i høring. Forslaget for den enkelte skole fremgår af bilag 2.

Nedenfor gennemgås de indkomne høringssvar overordnet med forvaltningens anbefalinger. De indkomne høringssvar og forvaltningens bemærkninger fremgår af bilag 3 og 4.

0. klasser (spor)

Skolebestyrelserne har i deres høringssvar taget forslaget om maksimal kapacitet til efterretning.

Enkelte skoler peger dog på, at de forventer at skulle oprette en eller flere klasser mere end foreslået på grund af antallet af potentielle elever og søgning fra skolens eget grunddistrikt, søskende fra andre grunddistrikter og elever, der er anvist til en plads på skolen som følge af Københavnermodellen 2,0.

Det drejer sig om Nørrebro Park Skole, Oehlenschlægersgades Skole, Bellahøj Skole, Hyltebjerg Skole, Husum Skole og Skolen på Islands Brygge.

Forvaltningen tager det til efterretning, og skal i øvrigt gøre opmærksom på, at det fremgår af indstillingen, som har været i høring, at såfremt indskrivningen (der endnu ikke er gennemført på nuværende tidspunkt) viser, at der er for mange grunddistriktselever, søskende og københavnermodelbørn i de pågældende skoler, skal skolerne oprette en klasse mere end forslået. Det er dog kun netop disse elever, der kan udløse et spor mere end den foreslåede maksimale kapacitet og ikke andre elever. Det forventes, at skolerne og forvaltningen har de nødvendige oplysninger i forhold til endelig fastlægges af klassedannelsen på de enkelte skoler primo februar 2014.

Forvaltningen skal endvidere bemærke, at der pågår undersøgelser af mulighederne for at udvide kapaciteten på byens folkeskoler i de områder af byen, hvor behovet er konstant og stabilt voksende.

Rådmandsgades Skole har foreslået, at skolen venter med at oprette skolens 4. spor til der er indskrevet flere elever fra skolens eget grunddistrikt. Forvaltningen gør opmærksom på, at skolen er bygget til fire spor, og at forvaltningen har foreslået fire spor for dermed at få brugt kapciteten på skolerne på Nørrebro, så godt som muligt og samtidig at imødekomme så mange forældreønsker, som det er muligt. Forslaget om maksimalt fire spor giver plads til at optage flere elever på Rådmandsgades Skole og dermed lettes presset på de øvrige skoler i området, samtidig med at flere forældre kan få deres ønske om optagelse på Rådmandsgades Skole imødekommet på det frie skolevalg.

7. klasser på Katrinedal og Højdevangens Skole

Katrinedal Skole støtter forslaget om maksimalt fire 7. klasser på skolen.

Højdevangens Skole skriver, at syv 7. klasser til kommende skoleår er passende, men også at det fremadrettet ikke er hensigtsmæssigt med kun 7 spor.

Forvaltningen har noteret sig, at Højdevangens Skoles bemærkning til kommende skoleår og kan tilføje, at målet som Højdevangens Skole sigter på i løbet af en kortere årrække er 9 spor, som skolen er under ombygning til.

Øvrige kommentarer

I forbindelse med høringen er der indkommet bemærkninger og svar fra skolerne, som ikke direkte vedrører maksimal kapacitet. Disse bemærkninger kan ses i bilag 3, samt i bilag 4, hvor høringssvarene er resumereret med kommentarer fra forvaltningen.

Enkelte skoler har udtrykt ønske om tilpasninger af deres grunddistrikter idet skolerne ønsker en anden elevsammensætning i distriktet, eller et større, eller mindre grunddistrikt. Forvaltningen forventer at fremlægge forslag til ændringer af grunddistrikterne for skoleåret 2015/16 for udvalget primo 2014. Forvaltningens eventuelle forslag til ændringer af grunddistrikterne udarbejdes på baggrund af behovet for tilpasning af elevunderlag til skolernes fysiske kapacitet, samt hensynet til ønsket om en balanceret elevsammensætning, sikre skoleveje og så få ændringer som muligt. Denne sag forventes behandlet efter gennemført høring inden sommerferien 2014.

Ligeledes skriver mange skoler om de lokalemæssige udfordringer, der følger i kølvandet på folkeskolereformen. Kravene til øget bevægelse og øget lærertilstedeværelse på skolerne forventes at øge behovet for lokaler og bevægelsesmulighder for børnene. I denne forbindelse skal forvaltningen gøre opmærksom på, at der pågår en undersøgelse af, hvordan folkeskolereformen skal implementeres i København, og at der forventes fremlagt forslag i udvalget ud fra en analyse af lokalebehovet medio 2014. Desuden fremlægges primo 2014 forslag om implementering af reformen for så vidt angår medarbejdernes tilstedeværelse på skolerne.

Økonomi

Drift
De foreslåede ændringer er udgiftsneutrale på driftssiden, da budgetmodellen er elevtalsafhængig.

Anlæg
Der er ingen direkte affødte anlægsomkostninger af denne indstilling. En række af forslagene til ændringer af kapaciteten på skolerne er finansieret i igangsatte udbygningsprojekter. De resterende udvidelser skal søges finansieret i kommende budgetter, såfremt det er muligt at udvide skolerne, hvilket nu undersøges. De afhjælpende foranstaltninger, der skal iværksættes generelt i byen på grund af manglende kapacitet, dækkes midlertidigt af en pulje afsat til dette formål i budget 2014.

Videre proces

Forvaltningen udmelder sporkapaciteten til skolerne med henblik på klassedannelsen for det kommende skoleår 2014/15, og skolerne foretager derefter indskrivningen af elever på baggrund af denne beslutning.           


                 Else Sommer           /Henriette Bjørn Nielsen 

Beslutning

Cecilia Lonning-Skovgaard (V) fremsatte følgende ændringsforslag: 

"at den maksimale kapacitet på Skolen på Islands Brygge fastsættes til 5 spor i skoleåret 2014-15".

Ændringsforslaget blev forkastet efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 2 medlemmer: C og V.

Imod stemte 6 medlemmer: A, B, F og Ø.

Ingen medlemmer undlod at stemme.

Indstillingen blev herefter godkendt i sin helhed, idet udvalget understregede det fremtidige behov for at udvide skolekapaciteten på Islands Brygge.
Til top