Mødedato: 04.12.2013, kl. 12:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

DM i Skills

Se alle bilag
Udvalget skal tage stilling til forslag til budget og koncept for DM i Skills i København i januar 2015.

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,
  1. at udvalget godkender budgettet og konceptet for DM i Skills i København januar 2015

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog d. 25. april 2013 at reservere 3 mio. kr. fra Ungepakkemidlerne til gennemførsel af Skills 2015, jf. BR 2012-181308. Det blev i samme indstilling vedtaget, at konceptet og budget for projektet ville blive fremlagt for Børne- og Ungdomsudvalget senere på året, da Københavns Kommune har indgået et partnerskab om afholdelse af Skills med Region Hovedstaden og Skills Danmark. 

Løsning

DM i Skills er danmarksmesterskaber i håndværksfag og afholdes af erhvervsskolerne for deres elever, der dyster i udvalgte fagdiscipliner. Skills Stafetten er en konkurrence, der afholdes for 8. klassetrin med henblik på at vække elevernes interesse for erhvervsuddannelsernes og deres fremtidsmuligheder. Skills Stafetten indgår som led i elevernes introduktion til ungdomsuddannelserne. Konkurrencen er praktisk og udfordrer eleverne på deres erhvervsfaglige kunnen. De bedste hold kvalificerer sig til et regionalt mesterskab og videre til DM i Skills Stafet. Både DM i Skills for håndværkselever og DM i Skills Stafet for 8. klasser afholdes over tre dage i Bella Centret i januar 2015.

Den faglige udfordring, som Skills skal bidrage til at løse, er, at kun 13 % af en ungdomsårgang i Københavns Kommune og i Region Hovedstaden vælger en erhvervsuddannelse direkte efter folkeskolen, hvorimod godt to ud af tre unge starter på en gymnasial uddannelse. På landsplan vælger 19 % en erhvervsuddannelse direkte efter folkeskolen. Skills skal derfor ses i sammenhæng med kommunes Ungestrategi 2013-2015, som blandt andet har som mål at flere unge skal vælge en erhvervsfaglig uddannelse.
Af ungestrategien fremgår endvidere at kommunen vil styrke folkeskolens forberedelse af de unge til ungdomsuddannelser, hvilket også er et centralt mål i folkeskolereformen. 

Desuden anbefaler forvaltningen, at Københavns Kommune øger andelen af grundskoler som deltager i Skills Stafetten i skoleåret 2014/2015. Øget deltage i Skills Stafetten vil sikre at der igangsættes og gennemføres aktiviteter i udskolingen, der bidrager til at flere unge, forældre og lærere får viden om erhvervsuddannelserne og deres fremtidsmuligheder. Dette vil ske ikke kun i København, men i hele hovedstadsregionen. Konkret indebærer det samarbejde med erhvervsuddannelserne, grundskolerne, de 11 centre for Ungdommens Uddannelsesvejledning og alle 29 kommuner i Region Hovedstaden.

Af hensyn til grundskolernes arbejde med indførelse af folkeskolereformen, er der udarbejdet et koncept, som ligger i tråd med reformen og ikke medfører et øget ressourceforbrug på folkeskolerne, som foreslås afholdt i forbindelse med introduktionskurserne til ungdomsuddannelserne i 8. klasse. Dagene har til formål at give de unge en bred og kvalificeret indsigt i ungdomsuddannelser i god tid, før de skal beslutte sig om deres valg.

I skoleåret 2012/13 foregik introduktionskurserne i København på ungdomsuddannelserne alle fem dage for de københavnske 8. klasser. Den femte dag i introduktionskurserne er i indeværende skoleår planlagt til evaluering af kurserne på grundskolerne, mens de øvrige fire dage er fordelt, så eleverne har to dage på en gymnasial uddannelse og to dage på en erhvervsuddannelse.

Op til DM i Skills 2015 foreslås det, at den femte dag foregå på en erhvervsskole, hvor hele klassen sammen med deres lærere orienteres om uddannelsessystemet generelt, om erhvervsskoleuddannelsernes muligheder samt deltager i Skills Stafet konkurrencen.
Fordelene ved modellen er at der gives der maksimal mulighed for 8. klassetrin til at få indblik og viden om forskellige ungdomsuddannelser, hvilket de senere i 9. klasse kan drage nytte af i forhold til at besøge individuelt udvalgte udannelser, som led i den individuelle brobygning.

Samtidig får lærerne med denne dag sammen med deres klasse på en erhvervsskole:

  • mere viden om erhvervsuddannelser til fordel for både elever og forældre, når uddannelsesvalget skal træffes
  • kendskab til den enkelte elevs viden om erhvervsuddannelser og baggrund for at udfordre elevernes uddannelsesvalg

Overblik over aktiviteter frem mod DM i Skills

  • September – november 2014: En skoledag af introduktionskurserne foregå på en erhvervsskole, hvor hele 8. klassen sammen med deres lærer (og vejleder, hvor det er muligt), orienteres om uddannelsessystemet generelt, om erhvervsskoleuddannelsernes muligheder samt deltager i Skills Stafet konkurrencen.
  • November 2014: Der afholdes regionalt Skills Stafet-mesterskab. I København er det på messen Uddannelse i Centrum.
  • December 2014: 8. klasserne vælger introduktionskurser, der afholdes i foråret 2015.
  • Januar 2015: DM i Skills afholdes og Skills Stafet finalen i Bella Centret.

Foråret 2015: De sidste fire dages introduktionskurser afholdes.

Økonomi

Borgerrepræsentationen har vedtaget, at der reserveres 3 mio. kr. af Ungepakkemidlerne til finansiering af Skills 2015. Børne- og Ungdomsforvaltningen har afsat midlerne fra Ungepakkemidlerne i 2013 til betaling af leje af Bella Centret i forbindelse med afholdelsen af DM i Skills 2015. Kontrakten er underskrevet og det første afdrag er betalt. Konkret har forvaltningen indgået lejeaftale med Bella Centret om at afholde DM i Skills d. 8.-10. januar 2015. Aktiviteterne på dagen er i vid udstrækning noget der arrangeres, og finansieres, af Skills Denmark.

Borgerrepræsentationens beslutning om at reservere de 3 mio. kr. forudsætter, at der søges om regnskabsoverførsel på 3 mio.kr. fra 2013 til 2014 og videre til 2015. Ansøgning om overførsel fra år til år vil  indgå i den ordinære, samlede overførselssag, som forelægges ØU og BR i forbindelse med regnskabsafslutningen. Økonomiforvaltningen er orienteret om forventet ansøgning af overførsel.

De øvrige midler, som Københavns Kommune finansierer, er medarbejdertimer i forbindelse med planlægningen af projektet.

I bilag 1 fremgår den samlede projektøkonomi, som indebærer finansieringen fra Region Hovedstaden, Skills Danmark og De Faglige Udvalg.

Videre proces

-


            Else Sommer               /Jacob Zeberg Eberholst

Beslutning

Indstillingen blev godkendt, idet udvalget ønsker at det københavnske erhvervsliv inddrages med henblik på at styrke udbyttet af DM i Skills.
Til top