Mødedato: 04.10.2006, kl. 08:15

Børneplan 1 skole- og fritidsområdet

Børneplan 1 skole- og fritidsområdet

Børne- og Ungdomsudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde onsdag den 4. oktober 2006

 

 

3.      Børneplan 1 skole- og fritidsområdet

  J.nr. 298757

 

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

 

at      den reviderede Børneplan I for skole- og fritidsområdet 2004-07 tiltrædes inden for den samlede ramme på 1.464,9 mio. kr.

         

at      tidsforskydningerne for en række nærmere anførte projekter tages til efterretning, samt at der udarbejdes forslag til helhedsplan for Vibenshus Skole som 3-sporet skole

 

at      der i 2007 afsættes sammenlagt 3 mio. kr. til planlægning og projektering af Klostervængets Skoles, Hillerødgades Skoles og Tingbjerg Skoles omdannelse til heldagsskoler, samt at der igangsættes udarbejdelse af helhedsplan i 2006 for skoler på Nørrebro i overensstemmelse med den ændrede struktur 

 

at      der afsættes 16 mio. kr. til forventede merudgifter ved licitationer som følge af udviklingen i de københavnske byggepriser, samt at der afsættes 4 mio. kr. som led i gennemførelsen af den decentrale struktur i Børne- og Ungdomsdistrikterne

 

at     der på specialområdet afsættes 4 mio. kr. til ombygning i forbindelse med en familieorienteret indsats for udsatte børn

 

at      forslag til Børneplan I for skoler og fritidsinstitutioner sendes i høring hos samtlige skoler og institutioner, Fællesrådet for Folkeskolen, Fællesrådet for Fritidsinstitutioner og Klubber, Det fællespædagogiske Råd samt Det Sociale Brugerråd

 

 

 

 

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 4. oktober 2006

Indstillingens sjette "at" blev tiltrådt, idet indstillingens tredje "at" blev tiltrådt efter afstemning med følgende resultat:

 

 

For

Imod

Undlod

Jan Andreasen, A

X

 

 

Jette Bergenholz Bautrup, A

 

 

 

Jesper Christensen, A

X

 

 

Lars Rasmussen, A

 

 

 

Kasper Johansen, B

 

X

 

 

Majbritt  Mamsen, C

X

 

 

Bo Asmus Kjeldgaard, F

X

 

 

Ninna Thomsen, F

 

 

 

Louise Frevert, O

X

 

 

Pia Allerslev, V

X

 

 

Khaled Mustapha, Ø

 

X

 

RESULTAT

7

1

 

 

 

 

 

 

 

 

Khaled Mustapha (Ø) havde følgende protokolbemærkning: "Enhedslisten er imod oprettelse af heldagsskoler; derfor stemmer vi imod dette forslag".

 

 

RESUME

Børneplan I er den tredje årlige revision af Børneplan I for skole- og fritidsområdet 2004-07. Børneplan I for skole- og fritidsområdet blev i sin oprindelige udgave forelagt Uddannelses- og Ungdomsudvalget den 13. august 2003, under betegnelsen Udbygningsoversigt 2004-07. Planen gennemgår prognoser og anlægsbehov på folkeskole og fritidsområdet. Driftsudgifter er ikke omfattet af Børneplan I på skole- og fritidsområdet. Forslag til Børneplan I på skole- og fritidsområdet 2004-07 forventes desuden at indgå som en del af grundlaget for forvaltningens eventuelt kommende forslag til Børneplan II.

 

Børneplan I for skole- og fritidsområdet er udarbejdet i overensstemmelse med de gældende principper på skole- og fritidsområdet. Hver klasse skal sikres en hjemklasse, pladsgarantien skal overholdes, og specialelever skal tilbydes et relevant undervisnings- og fritidstilbud.

 

Samlet set er elevtallet i 2006 på 30.443, hvilket er 1.157 elever færre end i 2005-prognosen. I 2011 er prognosen på 34.037 elever, hvilket er 869 elever færre end i 2005-prognosen. Elevtallet er dog fortsat stigende i perioden 2004-11. Stigningen i elevtallet fra 2004 til 2011 forventes at blive på over 4.000 elever.

 

For de nye byområder viser den nye prognose generelt en stigning i forhold til tidligere prognoser. Den første skole i Ørestad foreslås derfor færdigetableret i 2009.  Forslaget forventes indeholdt i senere forslag til Børneplan II på skole- og fritidsområdet.

 

I den øvrige del af København viser den ny prognose generelt en mindre stigning end hidtil. Den lavere elevtalsvækst i 2006 har bl.a. betydet, at der er dannet 9 færre spor (1. klasser) end i 2005-prognosen. Børne- og Ungdomsforvaltningen har derfor udskudt eller helt frafaldet en række udbygningsforslag. Sammenlagt udskydes eller frafaldes den planlagte udbygning af 6-7 skoler med hver 1 spor. Det omfatter følgende skoler: Ellebjerg Skole, Tingbjerg/Voldparkens Skole, Bispebjerg Skole, Sundpark Skole, Sønderbro Skole og Peder Lykke Skolen. De resterende 3 færre spor i 2006 er på skoler, der ikke er planlagt udbygget.

 

De økonomiske konsekvenser af den ny prognoses mindre stigning vil primært påvirke udgifterne i en kommende Børneplan II.

 

Børneplanens samlede rådighedsbeløb er på 1.464,9 mio. kr. Heraf er 930,9 mio. kr. til folkeskoler, 194,4 mio. kr. til øvrige folkeskolebehov, 201,1 mio. kr. til fritidstilbud og 138,5 mio. kr. til specialskoler. I budgettet for de enkelte skoler er indeholdt nødvendige justeringer af projekternes forventede mer- og mindreudgifter samt politiske vedtagelser siden 2005-udgaven. 

 < ![endif]>

Af det samlede beløb på 1.464,9 mio. kr. er 1.153 mio. kr. allerede bevilget af Borgerrepræsentationen, 196 mio. kr. omhandler iværksatte projekter, hvor der endnu ikke er givet anlægsbevilling på projekter eller dele af projekter, og 116 mio.kr. omhandler øvrige projekter, som endnu ikke er igangsatte.

 

Ud fra de nyeste prognoser forventes det, at der i et senere forslag til Børneplan II på skole- og fritidsområdet vil være behov for projekter svarende til 1,6 mia. kr. - stort set svarende til Børneplan I. Heraf er der p.t. givet bevillinger på 3 mio. kr. (Nyboder Skole). Der er p.t. iværksat projekter for omkring 590 mio. kr., hvoraf langt størstedelen -omkring 510 mio. kr. – vedrører nye byområder (skolerne i Ørestad, Sydhavn og Islands Brygge), mens 80 mio. kr. vedrører det øvrige København (Sølvgades Skole, Oehlenschlægersgades Skole, Gasværksvejens Skole, Guldberg Skole og strukturændringer på Nørrebro). Det øvrige beløb på ca. 1,0 mia. kr. omhandler øvrige projekter, der endnu ikke er igangsat. Forslag til Børneplan II fremlægges senere.

 

Forvaltningen foreslår, at tidsforskydningerne på en række nærmere anførte projekter godkendes, samt at der udarbejdes forslag til helhedsplan for Vibenshus Skole som 3-sporet skole. Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller, at der i 2007 afsættes sammenlagt 3 mio. kr. til planlægning og projektering af Klostervængets Skoles, Hillerødgades Skoles og Tingbjerg Skoles omdannelse til heldagsskoler. Såfremt det viser sig tidsmæssigt muligt at gennemføre ændringer på en eller flere af heldagsskolerne i 2007, vil der blive fremsat forslag om finansiering heraf inden for Børneplan I`s samlede ramme. I 2006 er der på Nørrebro afsat i alt 7,9 mio. kr. til gennemførelse af strukturændringerne.

 

Forvaltningen indstiller, at der igangsættes udarbejdelse af helhedsplan i 2006 for skoler på Nørrebro, i overensstemmelse med den ændrede struktur.

 

Forvaltningen indstiller, at der afsættes 16 mio. kr. til forventede merudgifter ved licitationer, i det omfang det ikke er muligt at reducere projekterne tilsvarende.

 

Forvaltningen indstiller, at der afsættes 4 mio. kr. som led i gennemførelsen af den decentrale struktur i forbindelse med opdelingen af Børne- og Ungdomsforvaltningen i decentrale distrikter.

 

Forvaltningen indstiller, at der på specialområdet afsættes 4 mio. kr. til ombygninger i forbindelse med en familieorienteret indsats for udsatte børn.

 

Børneplan I´s beløb til fritidstilbud blev givet som en samlet ramme over 4 år ud fra de demografiske forudsætninger. I lighed med 2005-udgaven af Børneplan I er det Børne- og Ungdomsforvaltningens fortsatte vurdering, at pladsgarantien overholdes og behovet for fritidstilbud til specialelever kan opfyldes inden for det tildelte rammebeløb på 201,1 mio. kr. 

 

Forvaltningen indstiller, at den reviderede Børneplan I for skole- og fritidsområdet 2004-07 tiltrædes inden for den samlede ramme på 1.464,9 mio. kr., og sendes i høring hos skoler og institutioner mv. Børne- og Ungdomsforvaltningen vil i de kommende måneder fremlægge konkrete forslag og projekter i overensstemmelse med Børneplan I for skole- og fritidsområdet.

 


 

Til top