Indsatser som opfølgning på undersøgelsen af vold i børns hjem
Udvalget skal tage stilling til yderligere tiltag som opfølgning på undersøgelsen af vold i børns hjem.
Indstilling og beslutning
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,
- at Børne- og Ungdomsforvaltningen i samarbejde med Socialforvaltningen udarbejder og formidler en oversigt over støttetilbud til voldsramte børn og unge;
- at der sker en løbende kortlægning af forekomsten af vold i elevernes hjem ved hjælp af Københavnerbarometeret
Problemstilling
Børne- og Ungdomsudvalget drøftede på sine møder den 13. oktober 2010 og den 3. november 2010, hvordan der kunne følges op på undersøgelsen af vold i børns hjem. Udvalget besluttede, at der dels skulle iværksættes kurser for pædagoger og lærere, og dels skulle etableres bydækkende forældremøder på de tosprogede elevers modersmål med fokus på problemløsning ift. børn. Derudover ønskede udvalget en nøjere afklaring af to mulige indsatser, nemlig mulighederne for
1) at etablere tiltag som ”Åben Skole” i et eller flere områder, idet mulighederne for inddragelse af skolesocialrådgiverne i indsatserne og mulighederne for en tidlig indsats undersøges i denne forbindelse samt for
2) hvordan forekomsten af vold i børns hjem kontinuerligt kan undersøges.
Løsning
BUU har på baggrund af undersøgelsen af vold i børns hjem iværksat kompetenceudvikling og holdningsbearbejdning af pædagoger og lærere i form af kurserne ”Når du er bekymret for et barn” og ”Den nødvendige samtale”. Forvaltningen vil desuden fortsat vurdere, hvordan indsatsen til forebyggelse af vold mod børn kan indgå i arbejdet med en styrkelse af den tidlige, forebyggende indsats for at bryde den negative sociale arv.
Der er fra 1. januar 2011 med Barnets Reform foretaget en præcisering af reglerne om underretningspligt, idet der som noget nyt altid er pligt for fagpersoner omkring barnet til at underrette socialforvaltningen i de tilfælde, hvor der er kendskab til eller grund til at antage, at et barn eller en ung under 18 år er udsat for vold eller andre overgreb. Den tidligere bestemmelse om, at underretningspligten indtræder, ”når der ikke er rimelig mulighed for gennem egen virksomhed i tide at afhjælpe vanskelighederne” er udgået. Barnets Reform giver desuden fagpersoner omkring barnet en øget mulighed for at udveksle oplysninger i det tværfaglige samarbejde.
Forvaltningen vurderer, at disse initiativer samt skolesocialrådgiverens kompetencer på skolerne og udvalgte daginstitutioner vil være med til at sikre, at underretningspligten overholdes, og at institutioner og skoler herudover benytter de hjælpemuligheder, som findes i eget regi, uanset om der er foretaget en underretning. Sundhedsplejersken skal desuden fremover gennemføre individuelle samtaler i børnehaveklassen, 1., 5. og 8. klasse og vil gennem samtalen have fokus på at afdække barnet/den unges trivsel. Sundhedsplejersken tilbyder også fremover åben konsultation til alle elever, hvilket ifølge forskningen især benyttes af elever med særlige behov og skal give større mulighed for kontakt til udsatte børn og unge, herunder også voldsramte børn og unge. Den kommunale sundhedstjeneste indgår i de tværfaglige grupper og anvender handlevejledningen ”Når du er bekymret for et barn”.
Forvaltningen foreslår følgende tiltag iværksat:
a) Oversigt over støttemuligheder til voldsramte børn
Undersøgelsen af vold i børns hjem peger på, at kun få børn med vold i hjemmet søger hjælp i skolen, og at mange heller ikke søger hjælp andre steder, idet de ikke tror, at der eksisterer muligheder for hjælp. Undersøgelsen konkluderer, at der er et behov for at synliggøre støttetilbud til disse børn. Det foreslås derfor, at BUF i samarbejde med SOF udarbejder en oversigt over støttemuligheder til voldsramte børn og unge. Af oversigten til eleverne skal fremgå, hvor barnet/den unge kan henvende sig og få støtte i dagtilbud, skoler og andre eksterne organisationer. Det afgørende er således, at oplysningerne reelt tilgår eleverne, hvilket blandt andet kan ske via klasselærere, AKT-vejlederne, sundhedsplejen og skolesocialrådgiverne.
b) Fremtidig kortlægning af forekomsten af vold i børns hjem
Forvaltningen foreslår, at forekomsten af vold mod børn i hjemmene fremover kortlægges anonymt via tilføjelse af en række spørgsmål til den årlige trivsels- og brugerundersøgelse Københavnerbarometeret. Alle elever i almenskolernes 4.-9. klasse besvarer undersøgelsen. Beslutningen implementeres fra foråret 2012.
Forvaltningen foreslår, at data fra Københavnerbarometeret tilgår sundhedsplejersken, således at hun kan tage en drøftelse med de klasser, hvor data peger på, at der er et behov. Den netop vedtagne nye ydelsesprofil for sundhedsplejen giver således mulighed for ”Sundhedsundervisning i klasser eller grupper”, hvor netop emner som vold eller mobning kan indgå i undervisningen.
Således vil kortlægningen via den anonyme undersøgelse Københavnerbarometeret give mulighed for at lokalisere behovene for styrket forebyggende indsats.
Nedenfor ses en oversigt over de forskellige vedtagne og foreslåede BUF-indsatser vedrørende børn der er udsat for vold i hjemmet.
Indsats |
Ansvarlig |
Målgruppe |
Individuelle samtaler om trivsel i børnehaveklasse, 1., 5. og 8. klasse |
Sundhedsplejersken |
Børn og forældre |
Kortlægning af forekomst via Københavnerbarometeret 4.-9.klasse |
Forvaltningen og elever |
Forvaltning, sundhedsplejerske, lærere, skolesocialrådgivere |
Sundhedsundervisning i klasser 4.- 9. klassetrin, hvor vold i hjem formodes at være problem |
Sundhedsplejersken |
Elever |
Forbedrede kommunikationsmuligheder mellem professionelle i henhold til Barnets reform |
BUF og SOF |
Pædagoger, lærere, socialrådgivere, skolesocialrådgivere, psykologer, sundhedsplejersker |
Oversigt over hjælpemuligheder ved vold |
BUF og SOF |
Elever |
Kurser i ”Når du er bekymret for et barn” |
BUF |
Pædagoger og lærere |
Forældremøder på minoritetssprog om problemløsning i familierne |
Forvaltningen |
Forældre |
Lettere adgang til socialrådgivere på skoler og i daginstitutioner |
SOF og BUF |
Lærere og pædagoger |
Oprettelse af ressourceteams i dagtilbud styrker indsatsen for udsatte børn |
BUF |
Pædagoger |
Åben Skole
Forvaltningen har endvidere som vedtaget på mødet den 13.10.10 undersøgt mulighederne for at indføre Åben Skole på et antal skoler i et eller flere udsatte områder. Forvaltningen har dog ikke fundet mulighed for varig finansiering af dette tiltag på andre skoler og foreslår derfor, at det ikke gennemføres som centralt finansieret indsats.
Økonomi
Udgifterne til udarbejdelse af oversigt over støttemuligheder udgør ca. 6.000 og finansieres via Trygge Børn, funktionsnummer 3. 22.01, pulje under Faglighed for Alle (udløber august 2011).
Udgifterne i forbindelse med ændringer i Københavnerbarometeret varetages som hidtil af forvaltningen inden for den eksisterende økonomiske ramme til københavnerbarometeret.
Videre proces
Forvaltningen fremlægger resultatet af besvarelsen af Københavnerbarometeret 2012, herunder kortlægningen af spørgsmålene om vold i hjemmene for udvalget i september 2012.
Else Sommer
/Camilla Niebuhr
Beslutning
For stemte 10 medlemmer: A, B, C, F, O, V og Ø.
Indstillingens andet at-punkt blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:
For stemte 7 medlemmer: A, C, F og O.
Imod stemte 2 medlemer: V og Ø.
Ét medlem undlod at stemme: B.
Cecilia Lonning (V) og Rikke Lauritzen (Ø) havde følgende protokolbemærkning:
"Vi synes, at det er misforstået at blande spørgsmålet om vold i hjemmet ind i københavnerbarometeret, der er udformet med henblik på elevernes oplevelse af deres skolehverdag".