Mødedato: 03.10.2007, kl. 15:00

Nulpunktsanalyse på dagtilbudsområdet

Nulpunktsanalyse på dagtilbudsområdet

Børne- og Ungdomsudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde onsdag den 3. oktober 2007

 

 

4.      Nulpunktsanalyse på dagtilbudsområdet   J.nr. 2007-73640

 

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Udvalget skal drøfte nulpunktsanalysen på dagtilbudsområdet, hvad angår forældretilfredshed, børnenes trivsel, integration, faglighed og socialt udsatte børn.

 

INDSTILLING OG Beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget (BUU),

1.      at udvalget tager resultaterne af nulpunktsanalysen på dagtilbudsområdet til efterretning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 3. oktober 2007

Sagen blev taget til efterretnin g.

 

Problemstilling

Børne- og Ungdomsudvalget vedtog på sit møde den 13. december 2006, at der skulle laves en nulpunktsanalyse i forbindelse med Faglighed for Alle. Udvalget har efterfølgende besluttet, at nulpunktsanalysen, hvad angår skoleområdet, skal indtænkes i den årlige kvalitetsrapport for folkeskolen, som kommunen er forpligtet til at udarbejde, og som blev præsenteret for udvalget på BUU-mødet d. 12. september d.å.

 

I denne indstilling fremlægges nulpunktsanalyse på dagtilbudsområdet.

 

Løsning

Formålet med nulpunktsanalysen er at beskrive den nuværende status i Københavns Kommune i forhold til målsætningerne i Faglighed for Alle. Nulpunktsanalysen skal fungere som udgangspunkt for fremtidige vurderinger af effekterne af FFA.

 

På dagtilbudsområdet vil nulpunktsanalysen omhandle:

·        Forældretilfredshed i forhold til dagtilbud og børnenes trivsel

·        Integration

·        Faglighed

·        Socialt udsatte børn.

 

Forældretilfredshed i forhold til dagtilbud og børnenes trivsel

Det er målet for den styrkede indsats i dagtilbud at forbedre kvaliteten i dagtilbudenes forebyggende indsats og styrke arbejdet med pædagogisk læring. Da forældrenes oplevelse af kvaliteten bidrager som parameter til at måle kvaliteten i arbejde med pædagogisk læring, indgår i nulpunktsanalysen spørgeskemaundersøgelsen "Brugertilfredsheden med Dagpasningen i Københavns Kommune 2007". Den fulde rapport vil blive fremlagt for BUU på et af de førstkommende udvalgsmøder.

 

I spørgeskemaundersøgelsen er forældre til børn i dagtilbud blevet bedt om at angive deres tilfredshed med en række af de pædagogiske tiltag, der gennemføres i dagtilbuddene, og som har betydning for målsætningerne i Faglighed for Alle. Der er bl.a. taget udgangspunkt i temaerne fra de pædagogiske læreplaner.

 

Som det fremgår af vedlagte bilag 1, viser undersøgelsen stor tilfredshed med kommunens dagtilbud blandt forældrene. Således udtrykker 87 pct. af forældrene til børn i daginstitution, at de er enten tilfredse eller meget tilfredse med institutionerne. Omvendt er det kun 5 pct. som er enten utilfredse eller meget utilfredse.

 

Forældrene til børn i dagplejen er endnu mere tilfredse. Således udtrykker hele 89 pct. af forældrene, at de er tilfredse eller meget tilfredse, mens kun 3 pct. giver udtryk for, at de er utilfredse med tilbudet. Ingen angiver, at de er meget utilfredse.

 

Et vigtigt element i Faglighed for Alle er børnenes trivsel. Det er derfor værd at bemærke, at blandt forældre til børn i daginstitutioner udtrykker 83 pct., at de er tilfredse eller meget tilfredse med daginstitutionernes evne til at skabe trivsel for børnene. Fem pct. udtrykker, at de er utilfredse eller meget utilfredse. Blandt forældre til børn i dagpleje er de tilsvarende tal henholdsvis 89 pct. og 3 pct., hvor ingen er meget utilfredse. Herudover er Københavns Kommune sammen med 3 andre kommuner i gang med et metodeudviklingsprojekt om livsglæde. Projektet skal bl.a. afdække hvorledes livsglæde kan operationaliseres og måles. Når dette arbejde er på plads kan et nulpunkt fastslås.

 

Integration

Det er målet for integrationsindsatsen i Faglighed for Alle, at der skal gøres op med etnisk og social opdeling. Tosprogede børn skal på sigt klare sig ligeså godt som etnisk danske børn og unge. Et af midlerne er projektet omkring Mangfoldighed i Dagtilbud, der har til formål at skabe en bedre fordeling af børn i kommunens institutioner.

 

Oplysningerne om fordeling af etniske minoritetsbørn og majoritetsbørn i dagtilbud stammer fra status på området, som blev fremlagt for BUU (via aflæggerbordet) på udvalgets møde d. 15. august d.å. Udgangspunktet for nulpunktsanalysen er juli måned 2006. Som indikator for nulpunktet er valgt andelen af institutioner, der afspejler bydelsgennemsnittet for indvandrere og efterkommere i dagtilbud.

 

Som det fremgår af bilaget, så var der i juli måned 2006 36 pct. af daginstitutionerne i de berørte bydele (Bispebjerg, Brønshøj/ Husum, Indre Nørrebro, Sundby Nord, Valby og Ydre Nørrebro), som afspejlede bydelsgennemsnittet for indvandrere og efterkommere i dagtilbudene. Siden juli 2006 er der ikke sket nævneværdige ændringer. Den seneste måling fra juni 2007 viser, at andelen er steget marginalt til 39 pct. Forvaltningen fremlægger inden udgangen af 2007 en indstilling om strukturtilpasningens indflydelse på Mangfoldighed i Dagtilbud. I denne indstilling vil der være forslag til instrumenter, der kan øge fordelingseffekten.

 

Andelen af institutioner, der afspejler bydelsgennemsnittet for indvandrere og efterkommere i dagtilbud er også opdelt efter berørte bydele. Som det fremgår af statusrapporten er der stor spredning. I juli 2006 var andelen af institutioner som svarede til bydelsgennemsnittet 47 pct. i Brønshøj/Husum mens den tilsvarende andel på ydre Nørrebro var 20 pct. De øvrige bydele ligger der imellem. Fra juli 2006 til juni 2007 er der sket en positiv udvikling i bydelene Sundby Nord og Ydre Nørrebro, mens bydelene Bispebjerg og Brønshøj/Husum er gået lidt tilbage.

 

 

 

Faglighed

Som nævnt ovenfor er målet for den styrkede indsats i dagtilbud blandt andet at styrke arbejdet med pædagogisk læring. Undersøgelsen "Brugertilfredsheden med Dagpasnin-gen i Københavns Kommune 2007" belyser som nævnt tidligere dette spørgsmål fra forældrenes synsvinkel. I "Undersøgelse af daginstitutionernes årsplaner for 2006", som bliver fremlagt for BUU i løbet af efteråret, er der en status over institutionernes arbejde med årsplanerne for 2006. I forhold til nulpunktsanalysen er følgende data herfra relevante:

 

·        86 pct. af alle institutioner i de 8 distrikter har udarbejdet årsplan for 2006

·        I 100 pct. af årsplanerne indgår der også læreplaner

·        81 pct. af alle læreplaner beskriver aktiviteter og metoder omkring børns læring

·        79 pct. af læreplanerne beskriver, hvilke kompetencer og færdigheder, institutionen ønsker, børnene skal have mulighed for at tilegne sig

·        51 pct. af årsplanerne beskriver sprogstimulering for tosprogede børn

·        50 pct. af årsplanerne beskriver læring for udsatte børn

·        37 pct. af evalueringerne er systematiske.

 

I bilaget er en uddybning af de nævnte data.

 

Socialt udsatte børn

Som nævnt ovenfor er målet for den styrkede indsats i dagtilbud bl.a. at forbedre kvaliteten i dagtilbudenes forebyggende indsats. Nulpunktet vedrørende socialt udsatte børn vil blive lavet på baggrund af en undersøgelse af effekter af indsatser i projekt "Udsatte børn i dagtilbud – familiepladser og basispladser". Undersøgelsen, der gennemføres af lektor Bente Jensen fra DPU, vil vurdere om henholdsvis basis- og familiepladser fremmer børns trivsel og læring samt forældreomsorg, tilknytning og opdragelse. Der vil blive lavet en nulpunktsmåling i 4. kvartal d.å. og en slutmåling i 2. kvartal 2009. Udvalget vil få forelagt begge målinger, når de er gennemført.

 

Det skal desuden nævnes, at Børne- og Ungdomsudvalget vil få fremlagt data vedrørende de kommende 5- års sprogtest primo 2008. Disse data vil blive inddraget i forbindelse med midtvejsevalueringen af FFA i 2008 (så vidt muligt), og i forbindelse med den afsluttende evaluering i 2010.

 

 

Økonomi

-

 

Videre proces

Børne- og Ungdomsudvalget vil i september måned 2008 få fremlagt en midtvejsevaluering af Faglighed for Alle. I midtvejsevalueringen vil der være sammenligninger med indikatorerne i nulpunktsanalysen. Formålet er at afdække, om resultaterne af Faglighed for Alle bevæger sig i den ønskede retning.

 

 

Bilag

1.      Nulpunktsanalyse på dagtilbudsområdet

 

 

 

 

                                          Else Sommer                 Jan Dehn

 


 

Til top