Mødedato: 02.11.2011, kl. 13:15
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Særlig indsats omkring Kulbanevej

Se alle bilag

Børne- Ungdomsudvalget skal tage stilling til ansøgning om midler fra den tværgående integrationspulje under Beskæftigelses- og Integrationsudvalget til projektet ”Særlig indsats omkring Kulbanevej” samt overførsel af midler fra Lokaludvalget i Valby.

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,
1. at udvalget ansøger om 600.000 kr. fra den tværgående integrationspulje i BIU til projekt ”En særlig Indsats omkring Kulbanevej” for en tre-årig periode mhp. muliggørelse af ansættelse af aktivitetsmedarbejder i fuldtidsstilling
2. at der overføres 900.000 kr. fra Valby Lokaludvalg/Økonomiudvalget drift funktion 6.45.51.1 til Børne- og Ungdomsudvalget, bevillingsramme Dagtilbud, funktion 05.25.14 til ansættelse af den i BR vedtagne aktivitetsmedarbejder i perioden 2012-2014

 

Problemstilling

Valby Lokaludvalg og Børne- og Ungdomsforvaltningen, Område Valby, Vesterbro og Kgs. Enghave har indgået en samarbejdsaftale omkring udmøntningen af en særlig indsats omkring Kulbanevej i Valby i årene 2012-2014.  

Samarbejdet bygger på BR-beslutning d. 14.4.2011, hvor Borgerrepræsentationen har besluttede at give Valby Lokaludvalg bemyndigelse til at udmønte 2,5 mio. i årene 2012—2016) fordelt som en årlig bevilling til ansættelse af en aktivitetsmedarbejder (300.000 årligt), samt oprette en aktivitetspulje (200.000 årligt) med henblik på at sikre fritidsaktiviteter til børn og unge i området omkring Kulbanevej i den periode hvor byggeriet af jernbanen pågår.

Børne- og Ungdomsforvaltningen vurderer i samarbejde med Kultur og Fritidsforvaltningen, Valby Lokaludvalg og de øvrige lokale aktører i området, at den allerede besluttede indsats bør udvides til i højere grad at omfatte tryghedsskabende og integrerende indsats.

Løsning

På ovenstående baggrund er der behov for at søge medfinansiering fra den tværgående integrationspulje til en udvidet indsats omkring Kulbanevej. Det foreslås, at det er Børne- og Ungdomsudvalget, der som fagudvalg ansøger Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets tværgående integrationspulje for bedst muligt at sikre den ønskede samlede forankring af projektet omkring Kulbanevej i regi af BUF. Puljen kan kun søges af fagudvalg og Økonomiudvalget og ikke lokaludvalg. Ansøgningen fremgår af bilag 1. 

Det er i Borgerrepræsentationens beslutning af 14.4.2011 beskrevet, at der skal ansættes en aktivitetsmedarbejder, som har til formål at ”igangsætte samarbejde mellem lokalområdets skoler, institutioner, kultur- og idrætsforeninger, beboerforeninger, projekter og relevante lokale ressourceinstitutioner, der gør det nemmere for børn og unge at påbegynde og fastholde en aktiv fritid”.

 

Mere specifikt har aktivitetsmedarbejderen til formål at

  • skabe relationer til børn og unge i området og deres forældre med henblik på at styrke deres deltagelse i fritidsaktiviteter
  • styrke børn og unges tilknytning til eksisterende kommunale og frivillige klub- og fritidstilbud lokalt og i resten af Valby/København
  • styrke det lokale foreningsliv i området eksempelvis ved at tiltrække og etablere nye foreninger, der fremadrettet kan tilbyde børn og unge et aktivt fritidsliv
  • sikre et styrket samarbejde mellem boligsociale indsatser, skoler, foreninger og institutioner i henhold til at sikre børn og unges deltagelse i foreningslivet.

.

I de to boligområder bor der i alt 219 børn og unge mellem 7-17 år. Af disse er 50% indvandrere/ flygtninge eller efterkommere af indvandrere/flygtninge. Hertil kommer et større antal børn i de omkringliggende boligområder, der til dagligt færdes i området og eksempelvis benytter sig af de eksisterende fodboldbaner, der bortfalder i forbindelse med anlæggelsen af jernbanen. I alt skønnes det at op imod 500 børn i alderen 7-17 år bliver direkte eller indirekte berørt af jernbanens anlæggelse og som følge heraf vil være i projektets målgruppe.

 

Den udvidede indsats har specifikt til formål

 

  •  at styrke den kriminalpræventive indsats gennem samarbejde med områdets klubber, SSP og foreninger og dermed forebygge opblomstring af uro og utryghed, som i perioder kendetegner området

 

  • at inkludere børn og unge i planerne for områdets fremtidige udvikling og derved bevare børn og unges fremadrettede ansvarsfølelse, ejerskab og følelse af tilhørsforhold til lokalområdet, når området er blevet reetableret efter jernbanens anlæggelse.

 

  • at understøtte indsatsen via et tæt samarbejde med Børne- og Ungdomsforvaltningens aktører i lokalområdet og i Valby generelt således, at der skabes et koordineret samarbejde omkring områdets børn og unge med henblik på at integrere børn og unge i de kommunale klubaktiviteter.

 

  •  at tiltrække etablerede foreninger fra resten af Valby/København til området ved at understøtte børn- og unges adgang til at deltage i aktiviteter uden for området.

 

Der er desuden tilknyttet en aktivitetspulje til projektet, som administreres af Valby Lokaludvalgs sekretariat. Aktivitetspuljen kan søges af frivillige folkeoplysende foreninger og organisationer samt af institutioner, boligforeninger og ungdomsklubber, der samarbejder med foreninger. Det er således muligt at tilbyde udsatte børn og unge gratis aktivitetsmuligheder via støtte fra aktivitetspuljen.

 

De primære samarbejdspartnere vil løbende monitorere og evaluere projektet som beskrevet i projektplanen.

Økonomi

Valby Lokaludvalg har i forbindelse med det kommende jernbanebyggeri omkring Kulbanevej fået tilført i alt 2.500.000 kr. fordelt på 5 år i perioden 2012- 2016. Årligt er der afsat 300.000 til ansættelse af medarbejder samt 200.000 kr. til en aktivitetspulje. I årene 2012-2014 flyttes i alt 900.000 (300.000) pr år til BUF med henblik på at forankre aktivitetsmedarbejder hos BUF og med henblik på at opgradere indsatsen med den foreslåede finansiering fra den tværgående integrationspulje, hvortil der ansøges om 600.000 kr. til den udvidede indsats i perioden 2012-2014,  således at medarbejderen kan ansættes i en fuldstidstilling.

Under forudsætning af godkendelsen af indstillingen (2. at-punkt) flyttes budgettet i 1. fejebakkesag 2012 fra bevillingsramme drift funktion 6.45.51.1 under Lokaludvalget/Økonomiudvalget til bevillingsramme Dagtilbud, funktion 05.25.14 under BUU.

Videre proces

Ansøgning til tværgående integrationspulje behandles i Beskæftigelses og Integrationsudvalget d. 5. december 2011. 

Såfremt ansøgningen imødekommes kan indsatsen igangsættes pr. 1.1.2012.


                           Else Sommer                                  /Kate Obeid

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top