Mødedato: 01.11.2006, kl. 08:15

Skolestrukturen på Nørrebro (Jagtvejens Skole og Havremarkens Skole)

Se alle bilag

Skolestrukturen på Nørrebro (Jagtvejens Skole og Havremarkens Skole)

Børne- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 1. november 2006

 

 

9.      Skolestrukturen på Nørrebro (Jagtvejens Skole og Havremarkens Skole)

  J.nr. 328956

 

 

INDSTILLING

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, at udvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen indstiller,

at      forslag om nedlæggelse af Havremarkens Skole og Jagtvejens Skole bortfalder

at      der etableres forsøg med fælles skoledistrikt for Havremarkens Skole og Jagtvejens Skole begyndende ved indskrivningen til det kommende skoleår 2007/08, idet fordelingen af eleverne og klassedannelsen hviler på fælles principper fastsat af skolebestyrelserne

at      modeller for et udvidet samarbejde mellem Havremarkens Skole og Jagtvejens Skole forelægges for Børne- og Ungdomsudvalget primo 2007, idet dette samarbejde for­ankres hos en pædagogisk fagligt koordinerende leder 

 

 

RESUME

På baggrund af det daværende Uddannelses- og Ungdomsudvalgs beslutning den 5. oktober 2005 om "Evaluering af skoleforsøget på Ydre Nørrebro" er der iværksat en proces omkring forslag for fremtidig skolestruktur på Ydre Nørrebro.

Borgerrepræsentationen besluttede den 1. juni 2006 (BR 344/06) at sende et samlet forslag om skolestrukturen på Ydre Nørrebro i høring. Forslaget indebærer sko­lelukninger og har derfor været sendt i høring både hos de berørte skoler og institutioner og i of­fentlig høring.

Høringens forslag om at nedlægge Havremarken Skole og Jagtvejens Skole og samle disse skoler til en skoleenhed gav anledning til indgående overvejelser på skolerne og i forvaltningen. Forvaltningen har derfor den 15. september 2006 søgt Undervis­ningsministeriet om dispensa tion fra folkeskolelovens bestemmelser om skoledistrikter og holddan­nelse.

Ministeriet godkender ansøgningen med fælles skoledistrikt for de to skoler under forudsætning af at forsøget omfatter fem skoleår, at fordelingen af elever mellem de to skoler vil ske på baggrund af sædvanlige kriterier, herunder blandt andet elevernes dansksproglige forudsætninger og at hensynet til forældrenes ønske om skole også indgår i fordelingen, samt at der foretages en evaluering af for­søget.

På baggrund heraf indstiller Børne- og Ungdomsforvaltningen, at forslaget om at nedlægge skolerne og samle dem til en skoleenhed bortfalder, idet det i stedet indstilles, at der etableres forsøg med fælles skoledistrikt og udvikling af samarbejde mellem skolerne.

Endvidere indstilles, at der tilknyttes en pædagog-faglig koordinerende leder med kompetence i forhold til indskrivning på skolerne og udvikling af modeller for udvidet samarbejde mellem skolerne. 

 


SAGSBESKRIVELSE

På baggrund af beslutning i Uddannelses- og Ungdomsudvalget den 5. oktober 2005 er der iværksat en proces hvori forældreorganisationer, forældre og skolebestyrelser har udarbejdet forskellige for­slag til den fremtidige skolestruktur på Ydre Nørrebro.

På baggrund af disse forslag besluttede Borgerrepræsentationen den 1. juni 2006 (BR 344/06)  at udsende et samlet forslag til skolestruktur i høring. Formålet er at få en samlet plan for skole­strukturen på Ydre Nørrebro, der omfatter Heimdalsgades Overbygningsskole, Rådmandsgades Skole, Hillerødsgades Skole, Jagtvejens Skole og Havremarkens Skole.

Høringen vedrørende forslaget om samling af Havremarkens Skole og Jagtvejens Skole har imidlertid givet anledning til at søge Undervisningsministeriet om dispensation fra folkesko­lelovens bestemmelser om skoledistrikter og holddannelser. Da forslaget om ny skolestruktur på de to skoler forudsatte et svar fra Undervisningsministeriet, blev behandlingen af forslaget om skolestruktur på Havremarkens Skole og Jagtvejens Skole udsat.

De indkomne høringssvar er således alene relateret til det udsendte forslag om nedlæggelse og sam­ling af de to skoler til en skoleenhed. Høringssvarene er refereret nedenfor:

 

Høring

Nedenstående afsnit fremdrager hovedlinierne i høringssvarene til forslaget om at nedlægge Jagt­vejens Skole og Havremarkens Skole og etablere en samlet skoleenhed.

Høringen viser, at der er delte meninger om forslaget om at nedlægge de to skoler og samle dem til en enhed. Forældreforeningen; Brug folkeskolen på Nørrebro og et mindretal i bestyrelsen for Hav­remarkens Skole støtter forslaget, mens de øvrige høringssvar er imod forslaget.

Forældreorganisationen; Brug Folkeskolen på Nørrebro, har afgivet et svar hvori forældrene i for­eningen tilkendegiver, at de er positive overfor de foreslåede strukturændringer:

"I Forældreorganisationen Brug Folkeskolen på Nørrebro er vi overordnet set positive overfor de foreslåede strukturændringer på Ydre Nørrebro (SYN), under forudsætning af, at de sikrer stabile folkeskoletilbud i bydelen som bidrager til at løse integrationsopgaven for Nørrebro. Tiltaget skal fremtidssikre de kommunale skoletilbud på Nørrebro. Dette indebærer bl.a. at man dyrker de styr­ker, som de enkelte skoler allerede har."

Forældreorganisationen har endvidere knyttet specifikke bemærkninger til forslaget om Havremar­kens og Jagtvejens Skole jf. nedenstående:

"Det er vigtigt for fastholdelse af kammerater, et bæredygtigt ungdomsmiljø og en bred faglighed med valgmuligheder, at skolerne ikke bliver for "tynde i toppen". Større skoler giver bedre mulig­heder for at sikre dette".

Ligeledes støtter et mindretal i skolebestyrelsen for Havremarkens Skole forslaget om en samling af skolerne:

"Under overskriften "Det små i det store" ser vi mange positive muligheder i en sammenlægning af de to skoler".

Endvidere at "forældrene til eleverne i de små klasser, er glade for en fysisk deling af eleverne i en enhed med små elever og en enhed med store elever. Det giver et trygt og overskueligt skolemiljø for børnene i de første skoleår.

Samtidig giver det mulighed for at udvikle et ungdomsmiljø for de store elever, som Havremarkens Skole og Jagtvejens Skole hver for sig ikke vil være i stand til".

Heroverfor står svarene fra flertallet i skolebestyrelsen på Havremarkens Skole og skolebestyrelsen på Jagtvejens Skole, samt seks forældre til elever på Jagtvejens Skole, det pædagogiske personale på Havremarkens Skole og forældrebestyrelserne på fritidsinstitutionerne henholdsvis Humlebien og Sct. Stefan fritidscenter. Alle svarene vender sig imod forslaget om nedlægning af skolerne og samling til en skoleenhed.

 

Skolebestyrelsen på Havremarkens Skole

Flertallet i skolebestyrelsen tager afstand til forslaget om en sammenlægning af de to skoler. Besty­relsen er:

"overbevist om, at forvaltningens forslag vil medføre endnu mere utryghed blandt forældrene og skabe yderligere grobund for, at de flytter deres børn i private skoler, frem for at styrke folkesko­len".

Derimod mener flertallet i bestyrelsen; "det er bedre at satse på, at Havremarkens Skole bliver ud­videt til at rumme to spor på 8. og 9. klassetrin, som det var tilfældet før eksperimentet i Heimdals­gade".

Flertallet i bestyrelsen fortsætter;

"Og så er der ikke tvivl om, at størstedelen af børnene på Havremarkens Skole er glade for deres skole.

Derfor er vi mere end skeptiske overfor en sammenlægning af de to skoler. Men vi er selvfølgelig altid indstillet på at samarbejde med Jagtvejens Skole og andre skoler i området i et fælles forsøg på at øge integrationen på Nørrebro".

Det pædagogiske personale på Havremarkens Skole

Personalet på Havremarkens Skole har afgivet et høringssvar hvoraf det fremgår; "Det er især sam­menlægningen af Havremarkens Skole og Jagtvejens Skole, som lærerne tager afstand fra".

Sct. Stefans fritidscenter

Forældrebestyrelsen i fritidscenteret "anbefaler at man beslutter ikke at nedlægge Havremarken og Jagtvejens Skole, men at lade begge skoler fortsætte, dog med den fornyelse, at Havremarkens Skole i lig­hed med Jagtvejens Skole igen får 8. og 9. klasse på skolen".

Forældre til elever på Jagtvejens Skole

Forældrene til elever på Jagtvejens Skole har afgivet lange fyldige høringssvar, der berører en bred vifte af emner. Eksempelvis kan nævnes debatten om skolestrukturen i medierne, tryghed og socialt miljø på skolerne, specialklasserækken på Jagtvejens Skole, skolegårdene på Jagtvejen og Havre­marken, integration af tosprogede, udsivning og ungdomsmiljø, fritidshjemmene, lærerstaben og ledelsen, hjælpekorps osv. Svarene er vedlagt denne indstilling.

Fælles for forældresvarene er, at de alle fremhæver risikoen ved at nedlægge Jagtvejens Skole og foretage en sammenlægning af Jagtvejens Skole og Havremarkens Skole.

Således fremkommer følgende udsagn fra forældrene:

Ved en samlig af skolerne: 

"risikerer at ødelægge to skoler, der i dag er fagligt velfunderede, socialt velfungerende og med stort optag i lokalområdet"

"Vi er meget glade for skolen (red: Jagtvejens Skole) og ønsker at den gode skole kan fortsætte … men med de planlagte ændringer, ser vi os nødt til igen at overveje en privatskole…"

Ved nedlæggelsen af Jagtvejens Skole "risikerer man at ødelægge det der har været et frugtbart og velfungerende tiltag ifht. problemet med flugten fra folkeskolen. Og hvis de danske forældre tager deres børn ud af folkeskolen pga. de skrivebordsudtænkte strukturer, så er vi jo lige vidt eller værre hvad angår integration"

Forslaget er "et integrationseksperiment … hvor ingen kender udfaldet!"

"Jeg valgte Jagtvejens Skole frem for privatskolerne. Jeg er bange for, at der vil komme skoleflugt og fravalg af skolen igen. Jeg ved bare med mig selv, jeg er begyndt, at overveje en pri­vatskole igen, hvis man vil lukke de to skoler."

"Hvis fundamentet skrider er de ressoursestærke børn/forældre de næste, der vælger at forlade skolen og tilbage har vi et meget sørgeligt fundament".

Humlebien

Forældrebestyrelsen for fritidsinstitutionen Humlebien tilknyttet Jagtvejens Skole skriver i deres høringssvar, at institutionen ønsker at fortsætte uændret, ikke mindst af hensyn til specialklassele­verne på skolen og i fritidsinstitutionen.

Skolebestyrelsen på Jagtvejens Skole

Skolebestyrelsen er absolut imod forslaget om at samle skolerne. Hovedpunkterne i svaret er som anført i de ovenfor indkomne høringssvar, at en samling af skolerne medfører;

        risiko for elevflugt ved sammenlægning

        har godt samarbejde omkring specialklasserækken som ødelægges

        forældremodstand imod at lægge skolerne sammen

Skolebestyrelsen er imidlertid indstillet på, at skolen indgår i et nærmere samarbejde med Havremar­kens Skole omkring en underbygning af integrationsindsatsen. Der opstilles således en række for­slag til tættere samarbejde mellem skolerne herunder:

"At der opnås dispensation fra distriktsinddelingen, således at Jagtvejens Skole og Havremarkens Skole ud fra helt konkrete fastsatte principper får fælles indskrivning inklusiv roden fra Lundtofte­gade. Med fælles indskrivning kan vi sikre en mere bæredygtig fordeling af etnisk danske børn og børn med anden etnisk baggrund".

Endvidere foreslås omkring ungdomsmiljø i udskolingen:

"At der iværksættes et tæt samarbejde mellem skolerne på Nørrebro blandt andet med henblik på at udvikle attraktive udskolingstilbud for de ældste elever. Vi forestiller os en model, hvor udskolings­eleverne kan få større valgmuligheder med hensyn til at læse valgfagslektioner på andre af bydelens skoler end deres hjemskole".

 

Undervisningsministeriet godkender forsøg med etablering af fælles skoledistrikt

Som nævnt har forslaget om at nedlægge Havremarkens Skole og Jagtvejens Skole og samle disse skoler til en skoleenhed givet anledning til indgående overvejelser på skolerne og i forvaltningen. Børne- og Ungdomsforvaltningen har derfor den 15. september 2006 søgt Undervisningsministeriet om dispensation fra folkeskolelovens bestemmelser om skoledistrikter og holddannelse.

Ministeriet godkender ansøgningen med fælles skoledistrikt for de to skoler under forudsætning af at forsøget omfatter fem skoleår, at fordelingen af elever mellem de to skoler vil ske på baggrund af sædvanlige kriterier, herunder blandt andet elevernes dansksproglige forudsætninger og at hensynet til forældrenes ønske om skole også indgår i fordelingen, samt at der foretages en evaluering af for­søget.

Det er hensigten, at samarbejdet forankres omkring en pædagog-faglig koordinerende leder. Dels vedrørende fordelingen af eleverne ved indskrivningen på baggrund af de af skolebestyrelserne opstillede principper, og dels til sammen med bestyrelser og skoleledelser at forestå udviklingen af samarbejdet mellem skolerne gennem etable­ring af bæredygtige faglige undervisningsteams og udvikling af modeller for samarbejde ved an­vendelse af holddannelsesmuligheder mv. Disse modeller vil blive forelagt Børne- og Ungdomsud­valget primo 2007, og i den udstrækning modellerne måtte forudsætte en dispensation fra folkesko­lelovens bestemmelser, vil ansøgning herom blive forelagt Undervisningsministeriet.  

 

Økonomi

Udgifterne til den koordinerende lederfunktion udgør indtil videre 150.000 kr. Der anvises dækning for udgiften på konto 3.01.1 driftsudgifter på folkeskoleområdet.

 

Miljøvurdering

Sagstypen er ikke omfattet af Børne- og Ungdomsudvalgets positivliste over sager, der skal miljø­vurderes.

 

Høring

Ingen yderligere bemærkninger

 

 

BILAG VEDLAGT

·        Bilag 1: Svar fra Undervisningsministeriet af 24. oktober 2006

·        Bilag 2: Høringssvarene forelagt for Børne- og Ungdomsudvalget den 20. september 2006

http://www2.kk.dk/of/Dagsorden.nsf/d397f517a3db228ec125685e002ebe06/bc721da4126b5889c12570f200415c66?OpenDocument&Start=1&Count=300&Expand=3

 

 

                                            Else Sommer

                                                                                       Knud Langberg

 

 

 


 

Til top