Mødedato: 01.09.2022, kl. 09:00
Mødested: SKRIFTLIG VOTERING

BUU's bidrag til ØU vedr. frisættelse i København

Børne- og Ungdomsudvalget skal tage stilling til mulig frisættelse på udvalgets område som følge af Økonomiudvalgets beslutning den 16. august 2022 i sagen "Velfærdsaftale i Københavns Kommune - udpegning af område".

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

1. at folkeskoleområdet udpeges som område for frisættelse fra lovgivningen, herunder at frisættelsesområdet kvalificeres, når der er indgået national aftale om rammerne for velfærdsaftaler på folkeskoleområdet - og når der således foreligger kendskab til hvilken lovgivning frisættelsen omfatter, herunder hvilke "hegnspæle", der fortsat vil gælde.

Problemstilling

I økonomiaftalen for 2023 for kommunerne fremgår det, at alle kommuner kan indgå én velfærdsaftale med regeringen og dermed blive frisat fra lovgivningen på enten folkeskole-, dagtilbuds- eller ældreområdet. Københavns Kommune har modtaget breve fra Kommunernes Landsforening om udvælgelsesproces for velfærdsaftaler og opfordres til at tilkendegive over for Kommunernes Landsforening, hvilket område kommunen ønsker at indgå velfærdsaftale på.

På den baggrund har ØU - på sit møde den 16. august 2022 i sagen "Velfærdsaftale i Københavns Kommune - udpegning af område" - igangsat processen i Københavns Kommune med at pege på et område, og i den forbindelse er der lagt op til at indhente bidrag fra de relevante udvalg,  herunder BUU, forud for BR's endelige godkendelse.

Med velfærdsaftalerne er det ambitionen, at der skal sikres større frihed til at tilrettelægge velfærden i kommunerne. Regeringen og Kommunernes Landsforening (KL) vil med velfærdsaftalerne give mulighed for at gentænke hele styringskæden ud til den enkelte institution.

Der er indgået national aftale om rammerne for velfærdsaftaler på andre områder end på dagtilbuds- og folkeskoleområdet, bl.a. på ældreområdet. 
 
Der er igangværende forhandlinger om rammerne for velfærdsaftale på dagtilbuds- og folkeskoleområdet, som dog endnu ikke er afsluttet, og på nuværende tidspunkt vides det ikke, hvornår der vil blive indgået en aftale. 
 
Det vides derfor ikke i skrivende stund, hvilken lovgivning frisættelsen tænkes at omfatte på skoleområdet, og hvilke "hegnspæle", der vil gælde.

Københavns Kommunes svarfrist til KL er den 30. september 2022. Herefter vil KL på baggrund af kommunens tilkendegivelse gå i dialog med regeringen om fordelingen af frisættelsesforsøg mellem kommunerne.

Som følge af kommunernes tilbagemeldingsfrist den 30. september 2022 forelægges ØU og BR en sag med bl.a. BUU's tilbagemelding mhp. at beslutte på hvilket område i kommunen der ønskes at indgå en velfærdsaftale. Den samlede indstilling forventes forelagt for ØU den 13. september 2022 og for BR den 22. september 2022.

Givet disse kortsigtede frister sendes denne indstilling i skriftlig votering blandt medlemmerne af BUU.

Løsning

BUU er tidligere blevet præsenteret for - og har drøftet - forvaltningens arbejde med forenkling og afbureaukratisering (bl.a. BUU-mødet den 25. maj 2022), herunder kommende forenklingsforslag, styringsvalg ved forenkling og eksempler på faglige dokumentationskrav.

Udvalgets drøftelser kan ses i sammenhæng med det nationale fokus på forenkling og afbureaukratisering, som er kommet til udtryk ved en oprindelig indførsel af velfærdsaftaler i 2021, der frisætter syv forsøgskommuner fra mest muligt statslig og kommunal regulering og dokumentationskrav i en treårig periode.

Forsøgene skal løfte kvaliteten af velfærden og arbejdsglæden hos medarbejderne.

Frisættelsesforsøg på dagtilbudsområdet i Helsingør og Rebild

På dagtilbudsområdet er det Helsingør Kommune og Rebild Kommune, der er frisat fra 2021-2024.

Udgangspunktet er frihed fra dagtilbudsloven og tilhørende bekendtgørelser. Frisættelsen indebærer bl.a., at kommuner og dagtilbud i de to kommuner ikke er forpligtede til at følge de proces- og formkrav, som ligger i den pædagogiske læreplan. De er ligeledes ikke forpligtede til at gennemføre sprog-vurdering og sprogstimulering eller til at fastsætte og offentliggøre retningslinjer for optagelse, udmeldelse mv. Kommuner og dagtilbud er endvidere ikke forpligtede til at tilbyde et sundt frokostmåltid til alle børn i daginstitutioner, optage børn i obligatorisk læringstilbud eller fordele børn fra udsatte boligområder.

Enkelte "hegnspæle" fastholdes dog, idet der fortsat gælder pasningsgaranti og formålsbestemmelsen for dagtilbud, nødvendig støtte til børn med behov, tilsyn, pladsanvisning, opkrævning af forældrebetaling, fastholdelse af forældrebestyrelser, mulighed for valg af selvejende eller private dagtilbud, indhentning af børneattester på medarbejdere, dansk skal anvendes som hovedsprog mv.

Frisættelsesforsøg på folkeskoleområdet i Esbjerg og Holbæk

På skoleområdet er det Esbjerg Kommune og Holbæk Kommune, der er frisat fra 2021-2024.

Udgangspunktet for disse frisættelser er frihed fra folkeskoleloven og tilhørende bekendtgørelser samt reglerne om uddannelsesparathedsvurdering (UPV).

Frisættelsen indebærer bl.a., at kommuner og folkeskoler i de to kommuner ikke vil være forpligtede til at følge reglerne om undervisningens indhold og omfang, herunder Fælles Mål, krav om bestemte elementer (fx understøttende undervisning, lektiehjælp og faglig fordybelse samt bevægelse), bestemte fag på bestemte klassetrin osv., nationale test og trivselsmålinger, underretning om ulovligt fravær, kvalifikationskrav til det undervisende personale, frit valg af folkeskole og skoledistrikter, klasse og holddannelsesregler mv.

Forsøget ændrer ikke ved folkeskoleforliget ligesom følgende "hegnspæle" stadig fastholdes: Folkeskolelovens formålsbestemmelse, kommunernes tilsynsforpligtelse, vederlagsfri undervisning, støtte til børn med behov, UPV (men dog lokal beslutning at vælge formen), der skal afholdes afgangsprøve (men dog mulighed for at veksle op til tre fag), elevråd og skolebestyrelser fastholdes, Undervisningsmiljøloven skal overholdes og der skal indhentes børneattester på medarbejdere.

Frisættelsesforsøg på folkeskoleområdet i København

Det er tænkeligt, at en national aftale om rammerne for velfærdsaftaler på folkeskoleområdet kan indeholde hele eller dele af ovenstående elementer.

På den baggrund - og med udgangspunkt i udvalgets drøftelser og tilkendegivelser bl.a. på budgetseminaret i tilknytning til oplægget vedr. "rammer og frihedsgrader" - så foreslås frisættelse på folkeskoleområdet frem for på dagtilbudsområdet. 

Dermed anbefaler forvaltningen, at folkeskoleområdet i Københavns Kommune udpeges som område for frisættelse fra lovgivningen, men at frisættelsesområdet kvalificeres når der foreligger kendskab til hvilken lovgivning frisættelsen omfatter, herunder hvilke "hegnspæle", der fortsat vil gælde.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

ØU og BR forelægges en sag med bl.a. BUU's tilbagemelding mhp. at beslutte, hvilket område der ønskes at indgå en velfærdsaftale på i kommunen. Den samlede indstilling forventes forelagt ØU den 13. september 2022 og BR den 22. september 2022.

Det forventes på nuværende tidspunkt, at lovgivningen træder i kraft 1. januar 2023.

 

Tobias Børner Stax                                                    Ellen Marie Vestager Riis

 

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning den 1. september 2022 via skriftlig votering:

Indstillingen blev godkendt.
Til top