Mødedato: 01.02.2023, kl. 14:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Principper for ændringer af skoledistrikter

Se alle bilag
Børne- og Ungdomsudvalget (BUU) skal træffe beslutning om principperne for ændringer af skoledistrikter. Principperne er grundlaget for forvaltningens forslag til ændringer af kommunens skoledistrikter, som udvalget tager stilling til hvert år. Der er behov for, at udvalget genbehandler de nuværende principper, så der sikres en fortsat overensstemmelse mellem forvaltningens praksis og den politiske intention. Indstillingen fremlægges til godkendelse.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget (BUU),

  1. at de reviderede principper for ændringer af skoledistrikter godkendes.

Problemstilling

Børne- og Ungdomsudvalget besluttede de nuværende principper i 2011. Principperne er forvaltningens grundlag, når der skal udarbejdes forslag til ændringer af kommunens skoledistrikter. De er som følger:

  • Kapacitetsudnyttelse (økonomisk hensyn)
  • Børnenes trafiksikkerhed (sikkerhed)
  • Forældres forventninger (mindste indgreb)
  • Elevsammensætning (ønsket om en balanceret elevsammensætning)

Formålet med principperne er at sikre en systematik i kommunens arbejde med skoledistrikter og bidrage med positive langtidseffekter for kapacitetsudnyttelsen, trafiksikkerheden og fordelingen af elever.

Som det fremgår af bilag 2, så foreslår forvaltningen som udgangspunkt alene ændringer i skolernes grunddistrikter når der er et kapacitetshensyn, der skal tages højde for. Dette gøres af hensyn til den daglige drift af skolerne og princippet om mindste indgreb, som skal sikre, at forældre har sikkerhed om deres distriktsskole. Derfor foreslår forvaltningen kun så få og små distriktsændringer som muligt.  

Af bilag 4 fremgår en historik over de tidligere ændringer efter principperne blev vedtaget. Den overordnede konklusion er, at antallet af distriktsændringer er faldet de seneste år. Hovedårsagen for ændringerne har været kapacitetsudnyttelse samt ændringer af skolestrukturen.

I distriktssagen 2022 anbefalede BUU over for ØU og BR, at to forslag, som ikke lever op til de vedtagne principper, skulle godkendes. Det ene forslag var et lokalt ønske om en ændring mellem Brønshøj Skole og Bellahøj Skole, mens det andet var et politisk ønske om en ændring mellem Skolen på Amagerbro og Amager Fælled Skole. I tilfældet med Brønshøj Skole og Bellahøj Skole kunne det af kapacitetsmæssige årsager have været hensigtsmæssigt at lave ændringen, da Brønshøj Skole er på fuld kapacitet og Bellahøj Skole har et lavt elevoptag, men princippet om mindste indgriben betød, at forvaltningen ikke kunne anbefale løsningen. For ændringen mellem Skolen på Amagerbro og Amager Fælled Skole gik forslaget imod principperne om kapacitetsudnyttelse, mindste indgriben og elevsammensætning.

Der er derfor behov for, at udvalget genbehandler principperne, så der er overensstemmelse mellem forvaltningens praksis og den politiske intention i udvalget.  

Løsning

Det er forvaltningens anbefaling, at de nuværende principper bibeholdes, men at der laves en gennemskrivning af de nuværende principper og principdokumentet mhp. en generel opdatering af formuleringerne.

Forvaltningen foreslår, at principperne er:

  • Kapacitetsudnyttelse
  • Kontinuitet og transparens
  • Sikre skoleveje
  • Bred elevsammensætning

Det betyder, at forvaltningen forsat kun foreslår distriktsændringer, når et kapacitetshensyn gør sig gældende, så forældrene oplever kontinuitet og transparens omkring kommunens skoledistrikter. Hvis der er behov for en distriktsændring, så vil forvaltningen have fokus på sikre skoleveje og den socioøkonomiske sammensætning på skolerne.

Forvaltningen vil derudover fremlægge forslag til distriktsændringer fra skolebestyrelser for udvalget. Når et forslag fremlægges, så vedlægger forvaltningen sin anbefaling på baggrund af de vedtagne principper.    

Forvaltningens anbefaling er baseret på en intern analyse samt tilbagemeldinger fra relevante aktører. For neden gennemgås tilbagemeldingerne. Derudover kan forslag til principdokumentet læses i sin fulde længde i bilag 1.

Administrativ høring

Forvaltningen har i november / december 2022 gennemført en administrativ høring vedr. principperne. Høringen har omfattet lokaludvalg, Ungeråd KBH, Københavns Fælleselevråd, Skole og Forældre, Brug Folkeskolen, Københavns Lærerforening og Skolelederforeningen. Der er modtaget 8 høringssvar, som alle fremgår af bilag 3. 

Overordnet er der tilfredshed med de nuværende principper, og der er ikke kommet forslag til tilføjelse af nye principper. Høringssvarene giver således ikke anledning til, at nye principper skal tilføjes eller at eksisterende skal fjernes. Der er dog enkelte ønsker til ændringer af den prioriterede rækkefølge af principper – f.eks. ønskes der bl.a. en højere vægtning af sikre skoleveje og mindste indgreb. Derudover foreslår Nørrebro Lokaludvalg, at princippet om en balanceret elevsammensætning omformuleres til en bred elevsammensætning i stedet.

I BUF er det de lokale områdeforvaltninger, som er ansvarlige for skoleindskrivningen, håndterer fordelingen af elever og har den lokale dialog med skolerne. De oplever til tider, at der er skoler med et lavt elevoptag, hvilket udfordrer skolernes økonomiske bæredygtighed. Fx er der skoler på Amager og Østerbro, som ikke har et tilstrækkeligt elevoptag i deres grunddistrikter til at fylde deres klasser. Det giver en økonomisk sårbarhed for de berørte skoler, særligt når det er mindre skoler med få spor.

Dette kan dog ikke løses med skoledistriktsændringer, da eventuelle distriktsændringer forventeligt vil blive udlignet via det frie skolevalg. Der er i stedet behov for at styrke skolernes attraktivitet og forældrenes mulighed for at benytte det frie skolevalg, hvis dette skal ændres. Det kan fx være ved nedskrivning af skolernes kapacitet i områder med ledig kapacitet, så populære skoler har mindre mulighed for at optage elever fra skoler med et lavt elevoptag.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser. 

Videre proces

Principperne vil danne baggrund for den årlige skoledistriktssag som forelægges udvalget. Næste gang, forventeligt i april 2023.

 

Tobias Børner Stax                                                 Sti Andreas Garde

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 1. februar 2023:

Emil Sloth (B) stillede forslag om tilføjelse af følgende supplerende at-punkt til indstillingen:

”2. at kriteriet om bred elevsammensætning rykkes op som nr. 2 blandt de fire kriterier og samtidig aktivt prioriteres næsthøjest efter kapacitetsmæssige justeringer”.

Forslaget blev forkastet efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 1 medlem: B.

Imod stemte 7 medlemmer: A, C og Ø.

2 medlemmer undlod at stemme: F.

Emil Sloth (B) stillede forslag om tilføjelse af følgende supplerende at-punkt til indstillingen:

”3. at Børne- og Ungdomsforvaltningen løbende aktivt forelægger forslag til distriktsændringer til politisk stillingtagen for udvalget, der langsigtet kan skabe mere blandende skoledistrikter”.

Forslaget blev forkastet efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 1 medlem: B.

Imod stemte 7 medlemmer: A, C og Ø.

2 medlemmer undlod at stemme: F.

Herefter blev indstillingen godkendt uden afstemning.

Emil Sloth (B) ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: ”Det er dokumenteret, at især tosprogede børn og børn fra de socioøkonomisk mest dårligt stillede familier har gavn af en blandet elevsammensætning. Set i det lys bør det bl.a. have udvalgets fulde opmærksomhed, at der ifølge tal fra 2022, findes 6 skoler i Københavns Kommune med over 50 % tosprogede elever, samt at flere skoler har en skæv socioøkonomisk profil generelt. Bred elevsammensætning bør prioriteres mere aktivt i København, fordi det skaber chancelighed for udsatte børn”.

Til top