Mødedato: 01.02.2017, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Medlemsforslag om en temadrøftelse om øget pædagogisk frirum til varieret undervisning

 
Det foreslås,
  1. at Børne- og Ungdomsudvalget pålægger Børne- og Ungdomsforvaltningen at planlægge en temadrøftelse om øget pædagogisk frirum til varieret undervisning

     

(Stillet af Enhedslisten, Radikale og Dansk Folkeparti) 

MOTIVERING

Forslaget går på at drøfte mulighederne for at øge det pædagogiske frirum til at variere undervisningen. Forvaltningen må op til en sådan drøftelse overveje, hvilke muligheder BUU i KBH har for at understøtte en undervisning, som planlægges med afsæt i den enkelte klasses behov i samspil med de generelle mål for folkeskolen.

Lærerne har ikke meget tid til selv at tilrettelægge undervisningen i den enkelte klasse og på den enkelte skole. Det sætter i sig selv variationen i undervisningen under pres. Presset på den varierede undervisning skærpes yderligere, hvis læringsmålsstyring yderligere fjerner muligheder for, at undervisningens planlægning bygger på et kendskab til og en respekt for klassens elever.

Fra den pædagogiske forskning lyder kritiske røster, der peger på, at undervisning ikke længere i samme grad bygger på hensyn til eleverne. Et eksempel er Lejf Moos, der i maj 2016 fremsatte denne vurdering af situationen:

”Vi har fået en ministeriel detailstyring af undervisningen helt ned i det enkelte klasseværelse, og det gør det vanskeligere for de enkelte lærere at lave deres undervisning på en hensigtsmæssig måde i forhold til de børn, de nu engang har foran sig. Det resulterer simpelthen i dårligere undervisning og dårligere trivsel”, siger Lejf Moos om konklusionerne fra sin bog "Pædagogisk ledelse i en læringsmålstyret skole" i et interview offentliggjort på DPUs hjemmeside maj 2016.

Tilsvarende advarsler har lydt fra professor I IT didaktik Jeppe Bundsgaard, der peger på, at et for stærkt fokus på de nationale test fremmer tendenser til "teaching to the test"-undervisning, frem for et fokus på, hvad det egentlig er eleverne i den enkelte klasse bør lære, og hvordan det bedst kan tilrettelægges under hensyntagen til klassens elever.

Drøftelsen bør skabe en klarere fornemmelse af, hvilke muligheder der er for en kommunal strategi, som øger det pædagogiske frirum til at variere undervisningen.

Beslutning

Klaus Mygind (F) stillede ændringsforslag om at "øget" udgår af medlemsforslaget, der herefter lyder således:

"At Børne- og Ungdomsudvalget pålægger Børne- og Ungdomsforvaltningen at planlægge en temadrøftelse om pædagogisk frirum til varieret undervisning".

Ændringsforslaget blev vedtaget efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 5 medlemmer: B, F, O og Ø.

Imod stemte 3 medlemmer: A og V.

Ingen medlemmer undlod at stemme.

En oversigt over hvilke regler og dokumentationskrav mv. skolerne er underlagt når undervisningen skal tilrettelægges, indgår som grundlag for temadrøftelsen.

Socialdemokratiet ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen, hvilket Venstre tilsluttede sig: "Vi bakker fuldt ud op om metodefriheden i den københavnske skole. Vi har indgået en lokalaftale, som sætter rammerne for arbejdet i de københavnske skoler, som både fokuserer på ledelse, teamsamarbejde og individuel forberedelse. I en tid hvor der er stigende krav til opgaven som den enkelte skole og den enkelte lærer skal løfte, ønsker vi at holde fokus og ikke komme med mere som den enkelte skole og den enkelte lærer skal forholde sig til. Vi ønsker ro om lærernes vilkår, så vi sammen kan fokusere på læring for børnene og kompetenceløft for lærere, ledere og administrativt personale. Derfor ser vi, at en diskussion omkring rammerne for arbejdet i skolerne drøftes, når vi har flere erfaringer med lokalaftalen og i lyset af arbejdet med kvalitetsrapporterne".

Til top