Mødedato: 31.10.2023, kl. 18:00
Mødested: Sundholmsvej 8

Beslutning: AVLU officiel udtalelse vedr. SOF sparekatalog 2024

Se alle bilag

Indstilling

Forpersonen for Amager Vest Lokaludvalg indstiller,

at Lokaludvalget bemyndiger ÆSSI-gruppen til at formulere en officiel udtalelse vedr. socialforvaltningens besparelsesforslag for 2024.

Problemstilling

På Socialudvalgets møde d. 11.oktober blev årets budget udmøntet. Her blev politikerne gjort opmærksomme på, at Socialforvaltningen manglede penge i kassen pga. stigende udgifter, som ikke var dækket via årets budget.

Udfordringen er i dag vokset til, at der mangler 85 mio. kr. til at dække udgifter.

Forvaltningen vil fremlægge en indstilling med et besparelseskatalog på mellem 85 og 100 millioner. Den fulde indstilling er vedlagt som bilag.

De berørte indsatser og tilbud er blevet varskoet om besparelseskataloget, og socialudvalget skal tage stilling til, hvilke indsatser der skal bestå, og hvilke der skal beskæres. Socialudvalget har endnu ikke set materialet, men skal første gang behandle forslaget om besparelser den 15. november, og de forventer at træffe en endelig beslutning på deres møde den 27. november.

Amager Vest Lokaludvalg har mulighed for at komme med en officiel udtalelse, evt. med input fra de indsatser og tilbud i Amager Vest, som er berørte af besparelserne.

Berørte tilbud i Amager Vest

Alle besparelserne gælder på tværs af København, men herunder ses en oversigt over besparelser, der specifikt vedrører Amager Vest.

TILTAG

FORSLAG

UDMØNTNING/KONSEKVENSER

Servicereduktioner

Afvikling af gadeplansindsatsen på Amager og Nørrebro-Bispebjerg

Med forslaget afvikles gadeplansindsatserne på Amager og Nørrebro Bispebjerg. Gadeplansindsatserne dækker over medarbejdere, som arbejder opsøgende med at forebygge, at unge får en kriminel løbebane. Forslaget vil medføre, at forvaltningens tilstedeværelse på gaden vil blive

reduceret. Dog har forvaltningen fortsat bydækkende gadeplansindsats i regi af Københavnerteamet.

Forslaget vil medføre serviceforringelse for målgruppen og vil desuden betyde omplacering eller opsigelse af medarbejdere.

Servicereduktioner

Afvikling af Familie- og ungerådgivning på Amager og Nørrebro Bispebjerg

Med forslaget afvikles familierådgivningen på Amager og ungerådgivningen på Nørrebro-Bispebjerg, som begge tilbyder unge og familier rådgivning og vejledning efter Serviceloven §11,2. I 2018 afviklede forvaltningen unge- og familierådgivning i de resterende områder.

Forslaget vil medføre serviceforringelse for målgruppen og vil desuden betyde omplacering eller opsigelse af medarbejdere.

 

Besparelse af 1/3 af budgettet til Aktivitetscenteret på Sundholm

Med forslaget reduceres budgettet til Aktivitetscenteret på Sundholm, som tilbyder en række forskellige aktiviteter og støttetilbud til borgere, der har brug for særlig støtte på grund af fysiske, psykiske eller sociale udfordringer. Aktivitetscenteret har i dag et samlet budget på ca. 10,1 mio. kr. Ved fuld indfasning reduceres budgettet med 1/3.

Borgerne vil opleve et mindre udbud af aktiviteter fra aktivitetscenteret enten i form af begrænset åbningstider eller færre aktiviteter. Enkelte

aktiviteter vil ikke længere blive tilbudt. Borgerne vil formodentlig søge hen til andre tilbud på Sundholm. Det kan betyde, at der vil være afledte økonomiske konsekvenser. 4-6 medarbejdere vil skulle omplaceres eller afskediges.

Servicereduktioner

Spydspidsens budget reduceres og tilbuddet lægges ind under Den Korte Snor

Med forslaget reduceres budgettet til Spydspidsen, der tilbyder praktikophold til kriminalitetstruede unge mellem 15-18 år. Grundet målgruppeoverlap lægges Spydspidsen desuden organisatorisk ind under Den Korte snor, der tilbyder en intensiv kriminalitetsforebyggende familierådgiver- og kontaktpersonindsats. Spydspidsen har et varigt budget på 6,6 mio. kr. årligt.

Forslaget vil medføre serviceforringelse for målgruppen og vil desuden betyde omplacering eller opsigelse af medarbejdere.

Tilbudslukning /ophør af tilskud

Lukning af Vækstpunktet

Med forslaget lukkes Vækstpunktet, som er et klub-/netværkstilbud i regi af forvaltningens tilbud, Væksthuset. Tilbuddet anvendes af ca. 300 borgere årligt. Tilbuddet faciliterer netværk og aktiviteter og er med til at tilbyde café/fællesspisning. Caféen er desuden arbejdsplads for cafémedarbejdere med handicap.

Der er risiko for at en lukning vil medføre øget søgning til forvaltningens andet tilbud Pulsen, selvom målgrupperne for de to tilbud er forskellige.

Tilbudslukning /ophør af tilskud

Opsige aftale med Drys Ind

Med forslaget opsiges aftalen med Drys Ind, som er et værested for ensomme voksne. Værestedet har åbent det meste af året og drives af 2 lønnede medarbejdere samt frivillige.

Konsekvensen af forslaget vil være en servicereduktion for brugerne af tilbuddet, hvis Drys Ind ikke har mulighed for at finde finansiering andet sted fra. Dette kan f.eks. medføre, at Drys Ind må reducere deres åbningstider eller aktivitet mv. eller i yderste tilfælde lukke.

Tilbudslukning /ophør af tilskud

Omlægning af produktionskøkkener på de tre botilbud i København, der fortsat har produktionskøkkener

Med forslaget omlægges produktionskøkkener på botilbuddene Hornemanns Vænge, Thorupgården og Sundbygårdsvej. Køkkenerne vil fremover skulle fungere som modtagekøkkener, som vil kræve færre personalemæssige ressourcer. Produktionskøkkener udgør ligeledes en ekstra ledelsesopgave, der ligger langt fra indholdet i den øvrige tilbudsledelse. Nedlukning vil således frigøre ledelsesrum til den centrale ledelsesmæssige opgave ift. det socialfaglige personale mv.

Nedlukning af produktionskøkkener har begrænset effekt på borgerne. Der må dog forventes, at borgerne vil opleve tiltaget som en reduktion i kvalitet, idet maden ikke er frisklavet. Medarbejderne skal omplaceres eller afskediges.

Løsning

At Lokaludvalget bemyndiger ÆSSI-gruppen til at formulere en officiel udtalelse ved. Sparekataloget, som kan udsendes inden den endelige beslutning træffes.

Videre proces

ÆSSI-gruppen formulerer på deres møde den 9. november en officiel udtalelse, hvorefter den godkendes af Forretningsudvalget.

Beslutning

Det blev besluttet at indsende følgende tekst til Københavns Kommunes Socialudvalg:

Vi vil på kraftigste advare mod at gennemføre besparelser på de lokale indsatser, der vedrører Amager Vest, da besparelserne forventeligt risikerer at øge andelen af ensomme mennesker, utilpassede, kriminelle unge, udsatte børn og trivslen blandt bydelens absolut mest sårbare borgere på Sundholm vil falde. Gadeplanindsatsen, Spydspidsen og familierådgivningen på Amager, er meget vigtige indsatser især set i lyset af, at Amager Vest har flere udsatte boligområder som Hørgården, Urbanplanen og Gyldenrisparken, hvor udsatte børn og unge vokser op og risikerer at blive rekrutteret til kriminelle aktiviteter. Aktivitetscenteret på Sundholm bidrager til en bedre trivsel blandt vores bydels absolut mest sårbare borgere - brugerne af Sundholm. Opsigelsen af aftalen med værestederne Drys Ind og Vækstpunktet kan lokaludvalget på ingen måde bakke op om, da begge institutioner yder en stor indsats for at mindske ensomheden blandt borgerne i Amager Vest. Dette set i lyset af, at Amager Vest er det område, hvor andelen af borgere, der er ensomme, er størst nemlig 17% sammenlignet med de andre kommuner og bydele i Region Hovedstadens Sundhedsprofil fra 2021. Ensomhed i Region H. er steget fra 2017 til 2021. Den største stigning ses i bydelen Amager Vest.

Til top