Beslutning: Projekt - Grønne og åbne fællesskaber i Remiseparken Byhave
Indstilling
Forpersonen for Amager Vest Lokaludvalg indstiller,
- at lokaludvalget drøfter og vedtager sit svar vedr. den interne ansøgning om 95.000kr til ’Grønne og åbne fællesskaber i Remiseparkens byhave`, på baggrund af arbejdsgruppen Ældre, social, sundhed og integration indstilling, som fremgår nedenfor.
Problemstilling
Grønne og åbne fællesskaber i Remiseparkens Byhave
I december sidste år afholdt arbejdsgruppen bestående af Jan Oster, Jann Kuusisaari og Uffe Meulengracht eventet ’Åben Have’ i samarbejde med kvindegruppen omkring plantekasser i Remiseparkens byhave. Det var et vellykket event på trods af udfordringer med december vejret. Derfor vil arbejdsgruppen arbejde videre med Remisparkens byhaver samt præsentere nye visioner.
Formålet med projektet
Arbejdsgruppen ønsker at arrangere flere åben have-events, etablere flere plantekasser samt muligheder for udendørs madlavning og aktivere flere deltagende grupper. Beboerne omkring Remiseparken skal kende hinanden bedre på tværs af etniske skel og have et ejerskabsforhold til parken. Projektet handler også om intern læring om samfundsdeltagelse, nærdemokrati, netværk og foreningsdannelse og hvordan man søger penge og indgår aftaler med myndigheder.
I nærheden af Remiseparkens to legepladserne er et lille område med plantekasser, som passes af en gruppe på 25-30 kvinder af anden etnisk herkomst end dansk. Gruppen dyrker primært krydderurter til madlavning og laver ofte mad over åben ild på stedet. Gruppen er udadvendt og arrangerer gerne bespisning til forskellige sammenkomster i parken, herunder rundvisning for besøgende udefra.
Lokaludvalget håber, at projekt ’Grønne og åbne fællesskaber i Remiseparkens byhave’ både vil styrke kvindegruppens initiativ samt medføre, at flere af de lokale skal inspireres af kvindegruppens havearbejde og aktiviteter og selv få lyst til en plantekasse - og det fællesskab der følger med.
Tilgængelighed for alle, er en vigtig del af drømmen om flere plantekasser og fællesskab. Derfor er arbejdsgruppen også i dette projekt opmærksom på, at udvidelsen skal planlægges og udføres så at personer med handicap har mulighed for at deltage aktivt.
Remiseparken i dag
Remiseparken er en af Københavns største parker på 36.500 m2 og er temmelig ukendt. Den ligger indelukket i det almennyttige boligområde Urbanplanen og anvendes primært af de lokale beboere. I Urbanplanen er omkring 50% af de ca. 6.000 beboere på overførselsindkomst og en tredjedel er af anden etnisk herkomst end dansk.
Remiseparken er opbygget af landskabstyper: kulturlandskabet, bevægelseslandskabet og naturlandskabet for at blive et sted med plads til fællesskab, fysisk aktivitet og naturoplevelser i et ellers tæt bebygget område. Naturlandskabet skal ikke bare give de besøgende en bedre naturoplevelse og booste biodiversiteten, men er også en del af Københavns Kommunes klimatilpasningsstrategi.
Budget
8 arrangementer med spisning og oplægsholder 24.000,-
8-12 nye havekasser (bygges af FRAK) i Remiseparken 40.000,-
Havekasser og jord 10.000,-
Stenovn 10.000,-
Plantemuld, småplanter/frø, etc materialer 5.000,-
eventuelt 6.000,-
i alt 95.000,-
Løsning
At lokaludvalget drøfter og vedtager sit svar vedr. den interne ansøgning.
Økonomi
Projektet vil belaste bydelspuljen med 95.000kr.
Beslutning
Indstillingen blev godkendt under afstemning.
Følgende stemte for bevilling af de 95.000 kr.:
Helga Mark, Erhardt Franzen, Mark Gray, Uffe Meulengracht, Jan Schumann, Jan Kuusisaari, Ib Ferdinandsen, Hanne Schmidt, Erik Vittrup, Jan Oster, Christian Eggert, Anne-Sofie Thomsen, Kresten Thomsen
Imod: Morten Riel, Lasse Mandal, Peter Hjorth, Henning Christiansen, Chris Hvid Hansen, Arne Bjørn Nielsen, Lars Magnus Christensen
Undlod: Christine Bang Andersen, Marianne Borch Hansen,