Beslutning: lokaludvalgets erfaringer med korte høringer
Indstilling
Formanden for Amager Vest Lokaludvalg indstiller, at lokaludvalget godkender svar på spørgsmål om kortere høringsperioder på baggrund af indstilling fra fysisk planlægning.
Problemstilling
TMF er igang med en evaluering af betydningen af kortere høringsperioder og har sendt en række spørgsmål til lokaludvalget vedr. kategori 1 sager.
Baggrund
Siden 2017 er alle indkomne lokalplansager blevet visiteret i forvaltningen og tildelet en kategori. Der er 4 kategorier. Sagskategorierne afspejler sagens kompleksitet, og det ressourcetræk lokalplanen forventes at have. Der bruges mindst tid på kategori 1 sagerne og mest tid på kategori 4 sagerne.
Kategorier
Kategori 1: Enkel lokalplan
Kategori 2: Ukompleks lokalplan
Kategori 3: Kompleks lokalplan
Kategori 4: Meget kompleks lokalplan
Kategori 1 – Enkel lokalplan
Kategori 1 er de mest enkle sager. Der er ofte tale om tillæg til en gældende lokalplan fx enkle anvendelsesændringer. Der udarbejdes ikke startredegørelse, og kategori 1 sager er som regel omfattet af delegation, så det er TMU, der sender lokalplanforslaget i offentlig høring. Der er, også i kategori 1 sager, behov for indsamling af materiale og diverse afklaringer. Der er ikke den samme tidlige inddragelse af lokaludvalget for kategori 1 sager. Den tidlige inddragelse sker alene ved en mail til lokaludvalgets sekretariat. Mailen sendes så tidligt i processen som muligt, så lokaludvalgene har mulighed for at reagere. Der foretages intern høring på sædvanlig måde, dvs. i afklaringsfasen. Der holdes ikke borgermøde. Der udarbejdes et notat til Teknik- og Miljøudvalget om, at lokalplanarbejdet påbegyndes, herunder at forvaltningen kontakter lokaludvalget, og det oplyses, at sagen er delegeret. Hvis der er en bygherre, indgås samarbejdsaftale, men i en mere enkel form.
Indstilling til svar på spørgsmål
Arbejdsgruppen for fysisk plan har behandlet sagen og formuleret følgende svar:
- Hvilken proces er der, når lokaludvalget drøfter og formulerer høringssvar?
Udvalgets svar:
Normalt behandles høringer i arbejdsgruppen for fysisk planlægning, som formulerer et svar, som indstilles til beslutning på lokaludvalgsmødet. Det tager ialt 3 uger.
-
Har lokaludvalget konkret erfaring med høringer på to uger?
Udvalgets svar:
Ja, vi har interne høringer, naboorienteringer og vi har haft én kategori 1 sag.
-
Oplever lokaludvalget udfordringer i sager med to ugers høringsfrist?
Udvalgets svar:
Generelt er det problematisk med kun to ugers frist, da vi ikke kan nå at høre borgerne. Hvis vi er heldige kan vi nå at stikke en finger i jorden i vores bagland og ringe lidt rundt, men en bredere høring af borgerne er umulig. Det er dog ikke altid relevant med en bredere høring. Eksemplevis var vores kategori 1 høring uproblematisk og krævede derfor ikke borgerinddragelse. Tilgengæld har vi haft en naboorientering vedr. etablering af en dagligvarebutik på Kongelundsvej. Den var kontroversiel. Her havde borgerinddragelse været en god idé for at kvalificere den politiske beslutning i lokaludvalget og i TMU.
-
Svarer lokaludvalget både i den faglige høring (tidligere kaldet intern høring) og i den offentlige høring? Er der i givet fald forskel på de to svar lokaludvalget udarbejder? Hvis ja, hvad skyldes forskellen?
Udvalgets svar:
Ja, vi svarer altid både de interne høringer og de offentlige. Svarerne ligner ofte hinanden, men hvis der er forskel skyldes det ofte, at informationsmaterialet kan være meget begrænset i den interne høring. Tilgengæld sætter vi pris på dialogmøder med bygherre, arkitekter og forvaltningen ifm. den interne høring, fordi de i høj grad klæder både bygherre, forvaltning og LU bedre på.
Løsning
At lokaludvalget godkender svar på spørgsmål om kortere høringsperioder på baggrund af indstilling fra fysisk planlægning.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Svarerne sende til TMF.