Orientering: proces for udvælgelse af projekter fra bylivsgadepuljen
Indstilling
Forpersonen indstiller, at lokaludvalget tager orienteringen vedr. proces for udvælgelse til bylivsgadepuljen til efterretning på baggrund af indstilling fra biodiversitetsarbejdsgruppen.
Problemstilling
Københavns Kommune har oprettet en Bylivsgadepulje, hvor borgerne kan søge midler til hjælp til at gøre vejen grønnere, og til at lave tiltag, der dæmper trafikken og giver mere plads til ophold.
Baggrund - nyt administrationsgrundlag
Som noget nyt har man forsøgt sig med et nyt administrationsgrundlag, hvor lokaludvalgene får mulighed for at udvælge op til fem idéer inden for egen bydel til videre bedømmelse på baggrund af en proces, som lokaludvalgene selv faciliterer. Det er altså lokaludvalgenes rolle at kvalificere den lokale opbakning til den indsendte idé, og hvert lokaludvalg kan selv bestemme, hvilken proces det ønsker at bruge til sin inddragelse. De ideer som lokaludvalget modtager er på forhånd teknisk kvalificeret af forvaltningen, der sikrer at ideerne lever op til kriterierne.
Efter lokaludvalgets prioritering, vil forvaltningen pba. kvalificering af den lokale efterspørgsel udvælge otte idéer til skitsering. Hvis forvaltningen ikke modtager en prioritering eller kvalificering af den lokale efterspørgsel fra et lokaludvalg, vil forvaltningen selv forestå prioriteringen af idéerne fra den bydel uden stillingtagen til projekternes lokale efterspørgsel.
2 realiserbare ansøgninger i Amager Vest
Fristen for ansøgninger til bydelspuljen var 30. august og der er indsendt 4 kvalificerede ansøgninger, hvor forvaltningen har vurderet 2 ikke realiserbare.
Ideen på Højdevangs Allé:
Højdevangs Allé bruges i dag primært til parkering og gennemkørsel. Vejen adskiller sig fra de omkringliggende veje i kvarteret, der har vejtræer og grønne bede og tiltag til at sænke farten. Paradoksalt nok er Højdevangs Allé en af de veje med mest samlende skoletrafik, da mange skolebørn og voksne hver eneste dag dag krydser den grønne plads, som forbinder Ulrik Birchs Allé og Højdevangs Allé. Strækningen fra nr. 7/12 samt strækningen nr. 24 til 26, som løber langs en grøn plads, udgør et særligt potentiale for omdannelse til et mere sikkert og trygt område, der understøtter både de lege- og opholdsaktiviteter, der foregår på pladsen, men vigtigst af alt sikrer en mere trygskoletrafik for de mange skolebørn, der hver eneste dag bruger vejen som skolevej. Vi ønsker med projektet at gøre Højdevangs Allé til en grøn og sikker bylivsgade, så der skabes et mere sammenhængende og attraktivt bymiljø, hvor det vigtigste mål er at forbedrer trafiksikkerheden for områdets børn.
Ideen på Hilmar Baunsgaard Allé:
Hilmar Baunsgaards Boulevard er en bred og central boulevard på Islands Brygge Syd, som i dag primært er et område med få træer og græs. Området fungerer som en vigtig indfalds- og udfaldsvej til Islands Brygge og en cykelrute mellem København, Øst Amager og Ørestad. Vi ønsker at øge biodiversiteten i området markant ved at plante flere træer og buske, inspireret af Amager Fælleds naturrige landskab. Vores vision er at skabe en indbydende "port" fra Amager Fælled ved indkørsel til byen og en grøn "port" til København ved udkørsel. Dette vil også harmonere med lignende grønne projekter i området, såsom den planlagte grønne korridor ved Sturlasgade.
De to ikke-realiserbare projekter er på Vejlands Allé 109-123, som er fordelingsgade og derfor kræver større trafikplan og anlægsbudget og Drechselsgade 12-18, hvor vejen allerede er trafikdæmpet og derfor usandsynligt, at projektet kan gennemføres pga. manglende hjemmel i privatvejsloven.
Arbejdsgruppens indstilling til inddragelsesproces
Da projektet på Hilmar Baunsgaard Allé er indstiller af Grundejerforeningen Artillerivej Syds bestyrelse anbefaler arbejdsgruppen, at lokaludvalget søger dokumentation for de underliggende grundejerforeningers holdning til ideen.
Projektet på Højdevangs Allé er indsendt med opbakning fra beboerne, så der anbefaler arbejdsgruppen, at lokaludvalget søger dokumentation for opbakning fra Ulrik Birchs Allé Vejlaug, Højdevang S/V, G/F Dyveke og G/F Gimle.
Løsning
At lokaludvalget tager orienteringen vedr. proces for udvælgelse til bylivsgadepuljen til efterretning på baggrund af indstilling fra biodiversitetsarbejdsgruppen.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser
Videre proces
Lokaludvalgets endelig beslutning vedr. de to projektet skal træffes på lokaludvalgets møde d.29.oktober p.b.a. indstilling fra arbejdsgruppen.