Beslutning: Intern høring om hovedelement i ny Sikker By strategi
Indstilling
Formanden for Amager Vest Lokaludvalg indstiller,
- at lokaludvalget drøfter og godkender forslag til høringssvar vedr. input til fagprincipperne i den nye Sikker By strategi, på baggrund af indstillingen fra arbejdsgruppen for Ældre, sundhed, social og integration
Problemstilling
Økonomiforvaltningen Team Sikker By sender forvaltningens udkast til fire fagprincipper til den nye Sikker By strategi i intern høring hos alle lokaludvalg. Forvaltningen beder lokaludvalgene at forholde sig til, om de fire principper rummer de kriminalitets- og tryghedsudfordringer som lokaludvalgene oplever i deres område.
Høringsperioden er 25. april – 3. juni 2022.
Baggrund
Sikker By strategien udgør den overordnede ramme for samarbejdet mellem forvaltningerne, SSP (= skole, forvaltning og politi) og den strategiske udvikling af det kriminalpræventive og tryghedsskabende arbejde i kommunen. Strategien indeholder overordnede mål og principper som forvaltningerne, SSP og politiet ser som vigtige i Sikker By samarbejdet. Sikker By strategien indeholder derimod ikke beslutninger om konkrete kriminalpræventive og tryghedsskabende indsatser, fordi beslutningerne om de enkelte indsatser træffes i fagudvalgene. Lokaludvalgene bedes være opmærksomme på dette i forbindelse med deres høringssvar.
Ifølge forvaltningen er der et behov for at opdatere den eksisterende strategi, så den afspejler forandringer i kriminalitets- og tryghedsbilledet de sidste fire år. Den eksisterende strategi består blandt andet af fire fagprincipper, som beskriver det tværgående samarbejde indenfor fire fagområder, der dækker Sikker By’s fokusområder. Der er i Sikker By styregruppen enighed om, at principperne bør videreføres i en ny strategi, da de omfatter det trygheds- og kriminalpræventive arbejde, der er i forvaltningerne. Desuden sikrer en videreførelse af strategiens overordnede ramme kontinuitet i kommunens arbejde.
Københavnerinddragelse
De tidligere Sikker By programmer og strategier har ikke været i høring i lokaludvalgene. I processen for arbejdet med en ny strategi er der besluttet en model med inddragelse af lokaludvalgene for at få deres lokale input til arbejdet.
Der er blevet afholdt fire workshops i februar, hvor de fire fagprincipper er blevet drøftet på tværs af forvaltningerne, SSP og politiet, så principperne afspejler de aktuelle udfordringer. På baggrund af de fire workshops har Sikker By i Økonomiforvaltningen udarbejdet de vedlagte udkast til de fire fagprincipper.
Forvaltningens udkast til fire fagprincipper til den nye sikker By strategi
- Fokus på kriminalitetstruede børn og unge
Princip:
Vi samarbejder systematisk og koordineret med børn, unge og deres forældre for, at
alle børn vokser op i et børne- og ungdomsliv uden kriminalitet og er en del af et
positivt fællesskab.
- Fokus på lokalområder med tryghedsudfordringer
Princip:
Alle københavnere skal føle sig trygge på alle tider af døgnet. Vi samarbejder bredt
på tværs af forvaltninger, med andre offentlige aktører og civilsamfundsaktører med
fokus på lokale udfordringer og løsninger på tværs af København.
- Fokus på rocker- og bandekriminalitet
Princip
Vi arbejder for, at det er uattraktivt at være rocker- og bandemedlem og vi
samarbejder om at undgå, at unge finder vejen ind i rocker- og bandemiljøet, samt at der altid er mulighed for at forlade de kriminelle miljøer.
- Fokus på forebyggelse af ekstremisme
Princip:
Vi forebygger ekstremisme gennem et tværfagligt samarbejde. Dette skal ske ved at opbygge stærke fællesskaber, medborgerskab og modstandskraft. Ved konkrete bekymringer for ekstremisme skal borgeren tilbydes målrettede støttetilbud tilpasset den enkeltes behov, risici og ressourcer som hjælp til at frigøre sig fra ekstremisme.
Forslag til høringssvar
Amager Vest Lokaludvalg takker for muligheden for at give input til fagprincipperne i den nye Sikker By strategi.
Fornuftig tilgang baseret på en realistisk bedømmelse
Overordnet set, virker Sikker By strategien og de fire fagprincipper som en fornuftig tilgang baseret på en realistisk bedømmelse af situationen og kompleksiteten i den udfordring, der skal løses. Netop kompleksiteten tages der hånd om med et bredt tværfagligt samarbejde og tiltag, der adresserer hele lokalsamfundet og de fællesskaber, der skaber tilhørsforhold.
Fagprincipperne definerer udfordringerne som deltagerne i Sikker By samarbejdet ser dem lige nu. Vi ser ingen grund til at afvise denne bedømmelse. I den forstand har vi ingen bemærkninger til fagprincipperne som sådan. Problemstilling og metodetilgang ser fornuftig ud. Personalet der har arbejdet med strategien de forløbne år må antages at have gjort deres bedste på grundlag af deres faglighed og vil fortsætte på samme måde.
Svært at give input da konkret indhold mangler
På den anden side mangler oplægget det konkrete indhold, som overhovedet gør det muligt for os at give input og kritik. Der henvises til at egentlige, praktiske tiltag skal vedtages i fagudvalgene. Men det betyder også, at vi på dette tidlige tidspunkt ikke kan blive en medspiller på, hvordan Sikker By strategien implementeres. Høringen kan i den forstand virke noget overflødig.
Objektiv versus subjektiv tryghed
Omvendt, synes vi oplægget og den gældende strategi mangler en dimension som ikke er inkluderet i fagprincipperne. Fagprincipperne virker meget fokuseret på kriminalitet og steder der forbindes med kriminalitet som årsager til utryghed. Imidlertid henviser Det Kriminalpræventive Råd, på sin hjemmeside, både til objektiv og subjektiv tryghed, hvilket svarer meget godt til de oplevelser vi har i vores hverdag.
Nogle af os kan føle os utrygge i selskab med Sundholms klienter, især fordi nogle af dem er stofpåvirkede. Men det har ikke noget at gøre med erfaringer eller faktiske forhold omkring den gruppe mennesker. Ingen konkrete episoder understøtter den følelse. Det er altså et forhold der kan rettes op med erfaring og et bedre personligt kendskab. Hvilket i dette tilfælde kunne understøttes ved at åbne Sundholm området mere op.
Et andet eksempel er Havneparken, Islands Brygge. Der er mange, der har oplevet utryghed pga. høj musik, larmende grupper og enkelte voldelige episoder. Nu er der sket en positiv forandring efter Københavns Politi begyndte en regelmæssig patruljering i sommerhalvåret. Men det er vel at mærke de lokales erfaring og synspunkt. Andre mennesker ser instinktivt tilstedeværelsen af politi som udtryk for en underliggende fare. Simpelthen fordi Danmark i almindelig er så fredeligt, at politiets tilstedeværelse ses som et tegn på problemer.
Forskellene i Amager Vest er også så store, at bevæger man sig fra Islands Brygge til Hørgården og Urbanplan, vil lige præcis politiet skabe utryghed af de forkerte grunde. Eftersom mange danskere af anden etnisk oprindelse, oplever politiet som diskriminerende og fordomsfulde over for dem i hverdagen.
Vi mener Sikker By samarbejdet må holde sig dette subjektive element for øje og ikke kun arbejde for at sænke kriminalitet eller muligheden for kriminalitet. Når kriminaliteten ikke findes, men kun frygten for kriminalitet, vil den rigtige tilgang være, at formidle viden og skabe dialog for at opnå den tillid der mangler mellem forskellige grupper.
Løsning
At lokaludvalget drøfter og godkender forslag til høringssvar vedr. input til fagprincipperne i den nye Sikker By strategi, på baggrund af indstillingen fra arbejdsgruppen for Ældre, sundhed, social og integration
Videre proces
Udkastet til de fire fagprincipper er i høring i lokaludvalgene fra den 25. april til 3. juni 2022. De indkomne høringssvar vil indgå i forvaltningens videre arbejde med strategien. Den videre proces vil også indeholde en indledende borgmesterdrøftelse af udkastet til principper. Når det endelige forslag til en ny Sikker By strategi foreligger, vil den blive forelagt Økonomiudvalget til behandling over to møder, forventeligt i august og ØKF Team Sikker By (2396) oktober. Den endelige politiske godkendelse af den nye Sikker By strategisker i Borgerrepræsentationen, forventeligt i november.