Mødedato: 23.05.2017, kl. 18:30
Mødested: Sundholmsvej 8

Beslutning vedr. holdning til implementering af ny planlov

Indstilling

Formanden for Amager Vest Lokaludvalg indstiller, at lokaludvalget drøfter sin holdning til implementering af den ny planlov i Københavns kommune og indsender sine bemærkninger til Teknik- og Miljøudvalget.

Problemstilling

Folketinget forventes at vedtage en ny planlov 1. juni 2017, der skal træde i kraft den 1. juli 2017.

Hvis lovforslaget vedtages forventes Teknik- og Miljøudvalget at træffer beslutning om kommunens brug af de nye regler på mødet d.19. juni.

Høringsfrister i planloven i dag

I dag er der en minimumshøringsperiode for kommuneplaner, kommuneplantillæg og lokalplaner på 8 uger.

Forslag om kortere høringsfrister

 Lovforslaget indfører en differentieret høringsperiodemodel, som giver kommunerne mulighed for at fastsætte kortere høringsperioder - mindst 4 uger for forslag til lokalplaner og forslag til mindre kommuneplantillæg.

For så vidt angår kommuneplaner og mere omfattende kommuneplantillæg fastholdes fristen på mindst 8 uger.

Det foreslås desuden, at høringsperioden for lokalplaner af mindre betydning kan være kortere end 4 uger, dog ikke under 2 uger. dvs.:

- lokalplaner, som alene indebærer mindre ændringer i eksisterende lokalplaner

Kommunens brug af det forenklede lokalplaninstrument forudsætter en vurdering af ændringen i forhold til omgivelserne m.v. Det vil typisk være i tilfælde, hvor der kun er brug for at ændre en eller et par bestemmelser i en eksisterende lokalplan. Det kan f.eks. være, hvis en bygning alene ændres fra offentlige til private kontorformål, opstilling af mobilmaster o.lign.

Beslutningen beror på en konkret vurdering

Det foreslås, at kommunalbestyrelsen i alle tilfælde forpligtes til at sikre, at den frist, som kommunalbestyrelsen konkret fastsætter, tillader rimelig tid til inddragelse af offentligheden. Kommunalbestyrelsen vil således i hvert enkelt tilfælde være forpligtet til at foretage en konkret vurdering af, om omstændighederne tilsiger en længere høringsperiode end den, der følger af minimumsfristen.

Du kan læse hele lovforslaget og bemærkningerne her: (se side32)  http://www.ft.dk/RIpdf/samling/20161/lovforslag/L121/20161_L121_som_fremsat.pdf

Løsning

at lokaludvalget drøfter sin holdning til implementering af den ny planlov i Københavns kommune og indsender sine bemærkninger til Teknik- og Miljøudvalget.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

 

Beslutning

Det blev besluttet, at hvis den ny planlov vedtages , vil lokaludvalget indsende et brev til teknik- og miljøudvalget i Københavns kommune, der indeholder følgende pointer:

Hvis Københavns Kommune implementerer brugen af 4 og 2 ugers høringsfrist i  beslutning og administration af lokalplansager vil betyde, at kommunen bringer lokaldemokratiet ud af spillet. Lokaludvalgene har møde med 4 ugers mellemrum, og det vil være umuligt for lokaludvalget, og de borgere som lokaludvalget er i dialog med, at svare på høringer med 4 ugers frist.

En implementering af lovforslagets mulighed for 2 og 4 ugers høringsfrist vil være i direkte modstrid med kommunens egne vedtagne 5 principper for øget dialog med Københavnerne "Sammen om byen", hvor der står:

Vi går tidligt i dialog med københavnerne for at skabe bedre løsninger. Dialogen med københavnerne skal igangsættes så tidligt så muligt. Inden opstarten af større projekter og beslutninger tager vi stilling til, hvordan vi kan skabe en meningsfuld dialog med københavnerne - fra udvikling til realisering.

Med lovens mulighed for at forkorte høringsfrister for lokalplaner af mindre betydning og mindre ændringer frygter lokaludvalget, at der med tiden vil ske en normalisering af brugen af korte høringsfrister. Præcis som vi oplever ifm. administrative beslutninger om dispensationer i byggesager og lokalplansager - nemlig, at en dispensation snarere er blevet reglen end undtagelsen. 

Derfor vil vi anbefale, at Københavns Kommunes politikere vedtager en fast praksis for korte høringsfrister, der ikke giver mulighed for elastiske fortolkninger af, hvornår høringsfristerne må forkortes.

 

Til top