Beslutning: Høring angående Restaurations- og nattelivsplan 2021
Indstilling
Formanden for Amager Vest Lokaludvalg indstiller,
1) at lokaludvalget drøfter og godkender forslag til høringssvar vedr. Restaurations- og nattelivsplan 2021 baggrund af indstillingen nedenfor
2) at lokaludvalget bemyndiger lokaludvalgsmedlem Bo Jensen at bearbejde borgernes kommentarer (til høringssvaret) fra lokaludvalgets facebookkampagne om høringen
Problemstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen har udarbejdet udkast til Restaurations- og Nattelivsplan 2021.
Visionen er en by i balance, hvor der både er plads til et attraktivt natteliv og et sundt hverdagsliv. Københavns natteliv skal være et mere kulturbåret natteliv. Et natteliv med bl.a. kulturoplevelser og gastronomi, og hvor der er respekt for beboerne en eller to etager over. Restaurations- og nattelivsplanen beskriver denne vision, samt hvordan Københavns Kommune vil arbejde for at realisere den i samarbejde med naboer til og aktører i nattelivet.
Som led i udarbejdelsen af planen har Kultur- og Fritidsudvalget og Teknik og Miljøudvalget nedsat Advisory Board for Natteliv bestående af nattelivsaktørerne, som kom med anbefalinger til udarbejdelsen af planen.
Beretningen om Advisory Boardets arbejde samt dets anbefalinger til det videre arbejde med Restaurations- og Nattelivsplan 2021 er samlet i ’Kommuniké fra Advisory Board for Natteliv’. Restaurations- og Nattelivsplanen er udformet med udgangspunkt i disse anbefalinger fra Advisory Boardet. Planen indeholder desuden en række af konkrete tiltag, der nærmere beskrives i ’Katalog over initiativer i Restaurations- og Nattelivsplan 2021’.
Høringen har svarfrist den 27. juli.
Borgerrepræsentationen vil behandle planen ultimo 2021.
Se høringsmaterialet på Bliv Hørt her:
https://blivhoert.kk.dk/hoering/horing-af-restaurations-og-nattelivsplan-2021
Baggrund
Planen indeholder rekommandationerne udarbejdedt med henblik på at forbedre nattelivet for alle aktører i nattelivet, herunder beboere, gæster, udbydere.
Rekommandationerne er forslag til, hvordan man kan bevare et natteliv med plads til udfoldelser, men samtidig undgå nattelivets negative konsekvenser såsom affald, lugtgener, støjgener, utryghed.
Dertil indeholder planen forslag til, hvordan man kan understøtte et kulturbåret natteliv, i stedt for et natteliv, der er alkoholbåret.
Københavnerinddragelse
Planen er udarbejdet med udgangspunkt i arbejdet i Advisory Board for Natteliv, hvor lokaludvalgene har været repræsenteret ved Indre By Lokaludvalg. Advisory Board for Natteliv blev nedsat sidste år af Kultur- og Fritidsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget med henblik på at komme med anbefalinger til revisionen af Restaurations- og Nattelivsplanen
Indholdet i udkast til Restaurations- og Nattelivsplan 2021
Forvaltningernes forslag til indholdet i planen er skrevet med afsæt i rekommandationer fra Advisory Boardet. Planen indeholder tre dele:
En vision, som sætter en retning for Københavns natteliv
En miljødel til begrænsning af gener fra nattelivet
En Restaurationsplan, der regulerer tildeling af bevillinger
Lokaludvalgets borgerinddragelsen sker via Facebook, med følgende opslag:
Københavns Kommune har en høring angående Restaurations- og nattelivsplan, der beskriver Kommunens vision om en by i balance, med plads til både et attraktivt natteliv og et sundt hverdagsliv: Blandt andet skal nattelivet være mere kulturbåret, med bl.a. kulturoplevelser og gastronomi, med respekt for beboerne en eller to etager over. Planen indeholder også forslag til, hvordan Kommunen vil arbejde for at realisere visionen i samarbejde med naboer og aktører i nattelivet.
I Amager Vest er det især Islands Brygge, der har fået ry som feststed: Hvordan finder vi balancen mellem Bryggen som et område for hhv. hjemme- og udeliv?
Bemærkning fra sekretariatet: Forslag til høringssvar (nedenfor) er udarbejdet af suppleant Bo Jensen og sekretariatet. Lokaludvalgets repræsentanter for nattelivet var forhindrede.
Forslag til høringssvar:
Generelt finder lokaludvalget, at nattelivsplanen er fornuftig og konstruktiv med mange gode ideer. Vi er samtidig bevidste om, at løsningsforslagene skal prioriteres, dels på grund af finansiering.
I Amager Vest har Islands Brygge de senere år fået et ry som et feststed. Lokaludvalgets høringssvar tager derfor udgangspunkt i udfordringerne på Bryggen.
Planens fem indsatsområder kommer vidt omkring, men vi vil anbefale, at planen også forholder sig til festen ude i vandet: Sejlads er også relateret til nattelivet
Hasarderet kørsel på gader og på vandet
I planen mangler vi fokus på udfordringerne med hasarderet kørsel med både biler og motorcykler, samt med vild sejlads i havneløbet. Dette e er ikke blot et aftenproblem, det sker også i dagtimerne.
Støj
Planen indeholder forslag om, at høj musik skal begrænses. Lokaludvalget pointerer, at man må leve med en vis støj – men dog ikke hele natten. Derfor er lokaludvalget enig i forslaget om mulighed for høj musik indtil kl. 24:00 fredag og lørdag. Resten af ugen bør høj musik dog ikke forekomme efter kl. 22.
Affald
Udover støjproblemer, så er det også udfordringer med affald. Kommunen må gerne være ambitiøs angående affaldshåndtering: Jo bedre affaldshåndtering, jo mindre udgifter på affaldsindsamling og rengøring på morgentimerne. Det er ikke nødvendigvis vigtigt at kræve affaldssortering. Lokaludvalget anbefaler, at kommunen bruger affaldscontainere, der er nemme at anvende for brugerne, samt at de er lette at finde. Dette ville sikre, at folk kan komme af med både pizzabakker og dåser.
Begrænsninger
Lokaludvalgets holdning til udeserveringer er liberal. Vi vurderer, at en udeservering med opsyn kan være med til at dæmpe støj, da den vil bidrage til at holde øvrige aktiviteter lidt mindre løsslupne.
Detailhandelens salg af alkohol
Muligheden at købe alkohol hele døgnet er en udfordring. Lokaludvalget ser gerne en restriktion: Hvis muligt, så detailhandelens alkoholsalg stoppes kl. 24.
Vold og narkotika
For at få et natteliv frit for vold og narkotika, så er det vigtigt med et samarbejde mellem hhv. de sociale myndigheder og frivillige grupper. Lokaludvalget anbefaler, at kommunen bruger ressourcer på at facilitere de frivillige grupper, samt at kommunens socialarbejdere inddrages. Dertil er det nødvendigt med en dialog med Politiet om deres tilstedeværelse. Vi er bevidste om, at dette er en dyr løsning, men vi frygter, at det er dyrere at lade være.
Løsning
At lokaludvalget drøfter og godkender forslag høringssvar vedr. Restaurations- og nattelivsplan 2021
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Sekretariatet vil tilpasse høringssvaret efter lokaludvalgets beslutning. Høringssvaret vil herefter blive sendt til forvaltningen/BlivHørt.
Borgerrepræsentationen vil behandle planen ultimo 2021.
Beslutning
Arne Bjørn Nielsen deltager fra behandlingen af dette punkt.
Indstillingen blev godkendt med den tilføjelse, at det endelige høringssvar godkendes af forretningsudvalget samt følgende ændringer til forslag til høringssvar:
Afsnit 2 i høringssvaret ændres til:
“I Amager Vest har Islands Brygge de senere år fået karakter af feststed uden tilstrækkelig regulering og håndhævelse af de regler, der gælder. Nattelivsplanen vedrører desværre ikke private områder med offentlig adgang og giver derfor ikke nogen løsning på de problemer, naboerne oplever.”
Afsnittet om Støj ændres til:
Lokaludvalget bifalder, at Restaurations- og Nattelivsplan 2021 har "Respektér din nabo" som vision for Københavns natteliv. Samt at planen fremhæver, at støj i stigende grad er blevet bredt anerkendt som en kilde til forurening og sundhedsproblemer, og at Københavns Kommune derfor vil mindske de gener, der opstår, når byen både skal rumme fest, kultur og borgernes hverdagsliv.
Planen har fokus på det organiserede natteliv, som følger af udskænkningssteder, men planen angiver også, at en del af generne fra nattelivet stammer fra den ikke-organiserede fest, som følger med mobile lydanlæg. Det fremgår af planen, at I den forbindelse vil Københavns Kommune, i samarbejde med naboer til særligt havnearealer og parker samt politiet, arbejde for at begrænse gener og øge trygheden ved blandt andet at udarbejde skærpede ordensregler.
Lokaludvalget deltager i Dialogforum Islands Brygge, og vil anerkende, at der nu er lavet skærpede ordensregler for dele af de støjplagede områder på Islands Brygge, selv om reglerne ikke blev så skærpede som ønsket af naboerne til havnearealerne og lokaludvalget.
Lokaludvalget er enige i, at en kampagne for adfærdsændring skal gå hånd i hånd med øvrige adfærdsregulerende tiltag.
Lokaludvalget bifalder planen om, at der skal være en større tilstedeværelse af myndighedspersoner, det være sig natteværter (også til søs), støjvagter og ordenskorps.
Under afsnittet om Affald slettes følgende:
"Det er ikke nødvendigvis vigtigt at kræve affaldssortering. Lokaludvalget anbefaler, at kommunen bruger affaldscontainere, der er nemme at anvende for brugerne, samt at de er lette at finde. Dette ville sikre, at folk kan komme af med både pizzabakker og dåser."
Afsnittet om vold og narkotika slettes helt.
Tilføjelse: at øget fokus på toiletforhold er meget positivt.