Orientering: vedr. arbejdsgrupper og projekter
Indstilling
Formanden for Amager Vest Lokaludvalg indstiller, at lokaludvalget tager følgende til orientering:
- om organisering af lokaludvalgets arbejdsgrupper
- om opstart af nye projekter
Problemstilling
På sidste lokaludvalgsmøde besluttede lokaludvalget at fortsætte med de 3 fast arbejdsgrupper samt en puljearbejdsgruppe.
Derudover har lokaludvalget nogle aktive projektgrupper og flere er på vej. Denne indstilling skal orientere lokaludvalget om, hvordan arbejdet er organiseret i dag.
Om de faste arbejdsgrupper
De 4 faste arbejdsgrupper mødes fast én gang om måneden og tager sig af borgerhenvendelser, høringer og henvendelser fra forvaltningen indenfor deres respektive fagområder. De 4 faste arbejdsgrupper er:
Børn, unge, kultur og fritid: tovholder Helga Mark og ca. 9 medlemmer
Bolig, erhverv og miljø: Tovholder Erhardt Franzen og ca. 20 medlemmer
Puljearbejdsgruppen: tovholder Morten Lustrup og ca. 7 medlemmer
Om projektarbejdsgrupper
Derudover har lokaludvalget nogle aktive projektgrupper som arbejder med projektudvikling, sagsoplysning, strategiudvikling, borgerinddragelse og kommunikation omkring et konkret projekt eller tema.
De nedenstående projektgrupper/forslag. tager afsæt i drøftelser i de 3 faste arbejdsgrupper i juni måned, eksisterende lokaludvalgsprojekter og forslag og ideer fra lokaludvalgsmedlemmer og suppleanter.
Alle er velkomne i alle projektgrupper.
Projekt overdækning af Øresundsmotorvejen
Arbejdsgruppen arbejder for en overdækning af Øresundsmotorvejen for blandt andet at mindske de mange støjgener for de omkringboende borgere og for at skabe en mere sammenhængende bymidte i Ørestad. Gruppen er herudover meget optaget af at finde ud af, hvad borgerne ønsker sig der skal være på en overdækning. Gruppen er opdaget at der blandt borgerne er et stort ønske om at etablere grønne rekreative områder på en potentiel overdækning. Det er et omfangsrigt projekt med kontakt til mange interessenter – både politiske og fagtekniske – og med et stort potentiale.
Medlemmer: Mark Gray, Charlotte Nellemann, Christian Thomassen, Lars Magnus Christensen, Marianne Hansen Borch, Kresten Thomsen, Peter Hjort, Safia Ullah, Uffe Meulengracht, Leon Bløndal, Robert Nielsen, Morten Lustrup, Ib Ferdinandsen, Charlotte Nellemann (borger), Christian Thomassen (borger), Leon Bløndal (borger)
Projekt energifællesskaber
Projektgruppen vil arbejde for at etablere lokale energifællesskaber, der er i stand til at levere vedvarende energi til lokalsamfundet, fremme energibesparelser og samtidig udjævne energiforbruget og levere fleksibilitet til det samlede energisystem. Dette vil i de kommende årtier blive et vigtigt supplement til de regionale og internationale forsyningsnetværk, der får deres energi fra store energiproducerende anlæg som vindmølle- og solcelleparker.
Medlemmer: Jan Schumann
Projekt Kigkurren (med underprojektet Hestedroschegrunden)
Arbejdsgruppen ønsker med inddragelse af borgerne i området at udarbejde en grøn vision for Kigkurren på Islands Brygge og det omkringliggende område, hvor der i dag er parkeringspladser. Lokaludvalget har gjort det muligt via økonomisk støtte at udnytte den gamle Hestedroschegrund på Kigkurren de næste to år til et indbydende byrum for afslapning og fællesskabsdannende aktiviteter for borgerne på Islands Brygge. Næste skridt er, at hele Kigkurren på sigt skal blive en grøn korridor, der rækker fra havneparken til Amager Fælled, og mødested for bydelens beboere og besøgende. Lokaludvalget har sendt et ønske om midler til udarbejdelse af en helhedsplan for Kigkurren ind til forhandlingerne om overførselssagen i Borgerrepræsentationen.
Medlemmer: Jan Oster, Ib Ferdinandsen, Lasse Vogel, Jesper Schou, Arne Bjørn Nielsen, Susse Stuhr (borger)
Projekt Folketingsvalg
Projektgruppen vil arbejde for bydelens folketingskandidater og skabe opmærksomhed om deres kandidatur og mærkesager.
Medlemmer: Jan Schumann; Sissel Friisgaard, Peter Hjorth, Helga Mark, Mark Gray
Projekt mobilisering af frivillighed ved lommeparker og uudnyttede byområder
Arbejdsgruppen ønsker at gøre Amager Vest til en grønnere bydel. Lokaludvalget har tidligere lavet en liste over lokaliteter i bydelen, hvor beboerne i området i særlig grad kunne få gavn af etableringen af lommeparker på Islands Brygge og i Ørestad. En større begrønning vil både være godt for klimaet, bryde rækken af de tunge boligkomplekser, og overordnet gøre bydelen til et mere attraktivt boligområde.
Medlemmer: Jan Oster
Projekt biodiversitet
Lokaludvalget vil sikre, at bydelen kan blive både mere grøn og mangfoldig. Arbejdsgruppen vil således arbejde for at skabe og bevare en høj naturkvalitet som kan give bydelens borgere værdifulde oplevelser og fredelige åndehuller. Hensynet til den biologiske mangfoldighed skal i højere grad indarbejdes i byudviklingen gennem bl.a. lokalplaner.
Medlemmer: Marianne Borch, Jan Oster
Projekt planlægning af bydelsplanen
En projektgruppe for planlægning af bydelsplanen skal være med til at prioritere lokaludvalgets visioner og indsatsområder i bydelen og fungere som lokaludvalgets arbejdsplan for bydelen om realisering af indsatsområder. Planen skal laves på baggrund af fakta om bydelens behov og særkender samt den lokale københavnerinddragelse. Således skal planen udarbejdes i en tidlig og tæt dialog med forvaltninger, københavnere og forskellige målgrupper.
Medlemmer: se punkt 5 på denne dagsorden.
Projekt Ørestad
Ørestad rumler og larmer nu mere end den før har gjort, og der er med den nystiftede Borgerforening momentum for, at vi nu endelig får hul igennem til både politikere, By & Havn, samt alle de borgere der er i bydelen. Projektgruppen ønsker, sammen med Borgerforeningen og andre interessenter at have udviklingen af Ørestad Syd som fokus. Vi vil hjælpe og støtte op omkring alle de tiltag der trods alt er herude, snakke med bygherrerne, TMU, TMF, deltager i arbejdet med lokalplanen osv.
Medlemmer: Mette Bugge, Allan Graversen, Peter Hjorth, Sissel Friisgaard
Projekt idrætsanlæg i Ørestad Syd
KFU har bestilt en projekteringsplan for et kommende idrætsanlæg i Ørestad Syd. Fodboldbanerne i projektet er allerede fastlagt, men der skal også etableres et område for udendørs streetfaciliteter, og i forbindelse hermed vil gruppen arbejde for mere borgerinddragelse.
Indtil videre er alle i børn, unge, kultur og fritids arbejdsgruppen med.
Projekt P-plads i Ørestad stilles til rådighed af By & Havn
By & Havn ejer et parkeringsareal i Ørestad, som først skal bruges til bebyggelse om tre år. I mellemtiden vil de stille arealet til rådighed for, at der kan etableres idrætsarealer og andre udendørsaktiviteter. Gruppen vil arbejde for at inddrage borgere i beslutningen om, hvad der kan være på arealet.
Indtil videre er alle i børn, unge, kultur og fritids arbejdsgruppen med.
Projekt Borgerinddragelse
Gruppen skal bl.a. arbejde med at inddrage borgerne mere direkte i kommunens beslutninger. Desuden vil gruppen søge at styrke lokaludvalgenes indflydelse - og dermed borgernes indflydelse.
Gruppen vil arbejde med at udbrede kendskabet til lokaludvalget med en bedre kommunikations- og pressestrategi.
Gruppen kigger på at lave en afstemnings-app, som vil give borgerne direkte beslutningskraft, samt at synliggøre borgernes muligheder for indflydelse bedre. Gruppen vil bl.a. informere via faste sider i aviserne og SoMe og gøre det nemt for alle at give sin mening til kende.
Gruppen skal også arbejde med at lægge flere kommunale opgaver ud til borgerne. Selvfølgelig kun de opgaver, som kun et lokalsamfund bedst kender til.
Medlemmer:
Peter Hjort, Erik Vittrup Christensen, Mark Gray, Christine Bang Andersen, Jesper Olesen
Projekt Stofindtagelsesrum på Sundholm
Amager Vest Lokaludvalg, Kirkens Korshær og Samarbejdsforum Sundholm har gennem længere tid arbejdet for etablering af et stofindtagelsesrum på Sundholm. Et stofindtagelsesrum på Sundholm vil både sikre et mere hygiejnisk miljø for stofindtagelse samt mindske risikoen for smitte og infektioner og mindske dødsfald ved overdosis blandt stofbrugerne. Status i sagen er, at der i forbindelse med overførselssagen er blevet bevilget 200.000kr til en screening af området for at afdække mulige løsninger for ombygning, tilbygning eller nybygning mhp. at etablere et permanent stofindtagelsesrum på Sundholm.
Medlemmer:
Uffe Meulengracht, Kresten Thomsen, Lasse Vogel
Projekt Sundhedsdag
Amager Vest Lokaludvalg og Amager Øst Lokaludvalg indgik i 2019 et samarbejde om en Sundhedsdag. Dagen blev dog aflyst pga. covid. Sundhedsgruppen i øst har inviteret til nyt opstartsmøde d. 5. september 2022, kl. 17. Foreløbig dato for sundhedsdagen er sat til den 13. maj 2023. Hvis lokaludvalget beslutter sig for at indgå et samarbejde, skal mindst to af medlemmerne tilmelde sig en arbejdsgruppe, der sammen med Amager Øst Lokaludvalg, planlægger og afvikler projektet.
Medlemmer: Steen Hoier
Projekt Fokus på tiltag omkring ensomhed for gruppen 35 – 60årige.
De seneste år er opmærksomheden omkring ensomhed, og de sociale og sundhedsskadelige konsekvenser der følger ensomhed, vokset. Ligeledes er antallet af tiltag for at mindske oplevelsen af ensomhed vokset. Da disse tiltag mest har fokus på hhv. børn og unge og ældre, så vil Socialgruppen gerne gøre en indsats for gruppen 35-60årige.
Medlemmer: Christine Bang,
Projekt Metropark
Amager Vest Lokaludvalg har en vision om, at der skal etableres flere grønne områder i bydelen, og at de eksisterende grønne byrum forbedres, så flere får lyst til at bruge dem mere i deres hverdag. Arbejdsgruppen har inviteret kunstforeningen Simian og Grundejerforeningen Ørestad til at samarbejde om ideen. Næste skridt er at præsentere projektet for lokaludvalget.
Medlemmer: Christine Bang Andersen, Jann Kuusisaari, Uffe Meulengracht, Lasse Vogel Andersen
Om opstart af nye projekter
Hvis man som lokaludvalgsmedlem har en god idé til et projekt, som man ønsker at arbejde med opfodres man til at rette henvendelse til sekretariatet og fortælle: hvem der deltager i projektet, hvad projektet skal handle om og hvilke aktiviteter, der i korte træk påtænkes. Sekretariatet udsender en skabelon til formålet inden sommerferien, som man skal udfylde og indsende med sit forslag til projekt.
De indsendte projektforslag vil blive forelagt på lokaludvalgets dagsorden i august sammen med en vurdering af ressourcetrækket.
Løsning
At lokaludvalget tager sagen til orientering.
Beslutning
Jan Schumann forlader mødet fra behandlingen af dette punkt.
Sagen blev taget til orientering.
Projektoversigten, der blev lavet på mødet sendes ud til alle medlemmer i juli måned.
Der blev orienteret om, at en gruppe minimum bør bestå af 3 personer for at få sekretariatsbistand.
Projekter starter op på medlemmernes eget initiativ. Ved opstart af projekt er man velkommen til at kontakte sekretariatet for at få sat projektet i gang og hjælp til overblik og planlægning. Nye projekter kan startes op, når som helst der er interesse og energi blandt medlemmerne.
Sekretariatet vil forsøge at dele ressourcerne lige mellem grupperne efter behov og initiativ.