Beslutning: Intern høring: kortlægning af musik i Københavns Kommune
Indstilling
Formanden for Amager Vest Lokaludvalg indstiller til, at lokaludvalget godkender høringssvaret til kortlægning af musik i Københavns Kommune på baggrund af indstilling fra arbejdsgruppen for børn- og unge.
Problemstilling
Intern høring: Kortlægning af musik i Københavns Kommune:
Kultur- og Fritidsforvaltningen har - i samarbejde med Københavns Kommunes Musikudvalg - udarbejdet et udkast til ”Kortlægning af musik i Københavns Kommune”.
Udkastet er i høring hos relevante interessenter indtil d. 2. december 2019.
Kultur- og Fritidsudvalget hører gerne, hvis lokaludvalget synes, noget mangler eller ikke er korrekt, men er også meget interesserede i kommentarer og lokaludvalgets syn på, hvad musikken gør for København og hvad lokaludvalget anser som væsentligt for udnyttelsen af potentialerne på musikområdet i København.
Udkastet har været til behandling i Børne- og Ungearbejdsgruppen i Amager Vest Lokaludvalg (se høringssvar længere nede). Kultur- og fritidsarbejdsgruppen har også haft mulighed for bemærkninger.
Sammenfatning af rapporten:
Kortlægningen bygger på data og interviews med en lang række aktører på musikområdet i Københavns Kommune, og der peges på en række problemstillinger, der her kort ridses op.
Kortlægningens først del: Københavns Kommunes Musikskoles relativt beskedne størrelse skaber et stort marked for andre udbydere af musikundervisning. det giver et mere alsidigt udbud af musikundervisning end i andre kommuner. Men det kan være meget uigennemskuelig hvor de billigste/bedste tilbud er, hvilket særligt kan gå ud over ressourcesvage familier, der måske ikke har overskud til at finde det bedste tilbud.
I kortlægningens anden del. Den klassiske musikscene og dens tilbud i København. Eksisterende tilbud til både børn og voksne inden for den klassiske musik vil her blive beskrevet. Fra spillesteder og ungdomsorkestre til byens professionelle aktører og uddannelsesinstitutioner.
Kirker: Udover koncertaktiviteterne, udbyder mange kirker også forskellige musikundervisningstilbud i form af børne- og ungdomskor. Der peges i denne kortlægning bl.a. på det problematiske i, at der af samme årsag ikke er en kontinuerlig dialog mellem Københavns Kommune og så store udbydere af musik og musikundervisning i kommunen, som kirkerne reelt er.
I kortlægningens tredje del findes et overblik over den rytmiske musik. De rytmiske spillesteder i København dækker over et bredt spektrum af steder, nogle er fuldt ud private, andre selvejende med forskellige former for kommunal støtte, nogle støttes af både kommune og staten og endelig rummer de kommunale kulturhuse en lang række – især mindre – spillesteder.
De kommunalt støttede spillesteder peger på vigtigheden af, at støtten bevilges for en længere periode – som nu fra 2017 til 2020 – så der er mulighed for at lægge en mere langsigtet plan både kunstnerisk og økonomisk.
Vækstlag: I mange af Københavns Kommunes kulturinstitutioner findes en række spillesteder, der understøtter vækstlaget. Københavns Kommune støtter desuden vækstlaget gennem tilskud til Musikskolen og øvelokaler, som er med til at skabe rammerne for, at både musikere og den klassiske og rytmiske musik kan udvikle sig. Unge bands har brug for øvelokaler for at udvikle sig.
Børne- og Ungearbejdsgruppens kommentarer til forslaget:
Overordnede kommentarer:
Børne- og Ungearbejdsgruppen i Amager Vest Lokaludvalg takker for tilsendelsen af materialet for Kortlægning af Musik i Københavns Kommune.
Arbejdsgruppen arbejder kontinuerligt med at undersøge børn- og unges ønsker til udbuddet af fritidstilbud i bydelen og forsøget at afdække behovet for flere eller andre former for fritidstilbud og ser derfor kortlægningen som et godt initiativ fra KFU’s side.
Amager Vest Lokaludvalg ønsker at påpege, at der i kortlægningen fremgår en generel tendens til, at alt skal overleve på frivillighed. Hvis musiktilbuddene skal kunne køre bæredygtigt mange år endnu, mangler der ressourcer på området.
Afsnit 8. Københavns Kommunes Musikskole
Jf. tabellen s.11 mangler der muligheder for musikundervisning i Amager Vest. Børn i bydelen skal som minimum til Amager Øst (Skolen på Amagerbro eller Skolen ved Sundet), der dog også kun har 7,8% af den samlede andel af undervisning i Københavns Kommunes Musikskole – hvilket på ingen måde stemmer overens med antallet af børn i bydelene.
Til bilag 3 – Oversigt over spillesteder i Københavns Kommune
Der mangler offentligt støttede spillesteder i Amager Vest. Der er fire spillesteder i Amager Vest: Kulturhuset Islands Brygge(kommunalt), Bryggekælderen (honorarstøttet) og de to private spillesteder Royal Arena og DR Koncerthus.
Løsning
At lokaludvalget godkender høringssvaret til kortlægning af musik i Københavns Kommune på baggrund af indstilling fra arbejdsgruppen for børn- og unge.
Økonomi
Punktet har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Beslutning
Indstillingen blev godkendt med følgende tilføjelser til høringssvaret:
Det lokaludvalgets holdning, at det er direkte pinligt, at Københavns Kommune har så få musikskoletilbud ift. andre kommuner.
Forslag om, at hver skole udpeger en kultur- og idrætskontaktperson, som kan fungere som én indgang for kultur og idrætslivet i København, da det er erfaringen, at det er svært at finde ressourcer til den form for koordinering hos hver enkelt lærer.
Forslag om, at skolerne skal kunne bruges som spillesteder, så vi får bredt musiktilbuddene ud i flere dele af bydelen fremfor, at alle midler går til et sted i byen.