Høring: VVM-redegørelse Enghave Brygge
Indstilling og beslutning
Formanden for Amager Vest Lokaludvalg indstiller:
1) at Lokaludvalget drøfter og vedtager sit svar vedr. høringen om "VVM-redegørelse for Enghave Brygge" på baggrund af udkastet fra arbejdsgruppen for fysisk planlægning.
Problemstilling
VVM-redegørelsen omfatter etablering af bebyggelse inklusiv ti boligøer og udgravning af kanaler ved Enghave Brygge.
Enghave Brygge-projektet forventes udbygget i flere etaper af tre forskellige bygherrer over en periode pa 5-10 ar. Tre af de ti boligøer dannes udelukkende ved kanaludgravning af eksisterende land, mens de resterende syv boligøer dels etableres ved kanaludgravning og dels ved landindvinding.
De potentielle miljøpåvirkninger anses i redegørelsen for at have en lav kompleksitet, da påvirkningerne hovedsageligt er begrænset til selve projektområdet, og ikke berører miljøet i resten af Københavns Havn eller andre væsentlige beskyttelsesinteresser.
De væsentligste miljøpåvirkninger anses i redegørelsen for at forekomme under anlægsfasen, men forventes begrænset til selve projektområdet og den sydlige del af Københavns Havn. Effekterne af støj, vibrationer, udledning af vand og spredning af sediment vil være af kortere varighed og begrænset til anlægsfasen. Derimod vil etablering af kanaler og boligøer have en varig og irreversibel påvirkning på miljøet.
På baggrund af metodevalg som f.eks. tætnede spunslåse, jordpuder, jorddæmninger og cellefangedæmninger samt tidligere undersøgelser af udsivning gennem spuns vurderes det i redegørelsen, at udsivningen fra boligøerne ikke vil have betydning for det omgivende havnemiljø.
Desuden vurderes det i redegørelsen, at etablering af boligøer vil have en positiv påvirkning, idet en del forurenet havnesediment immobiliseres under boligøerne, og derved ikke kan ophvirvles i vandfasen og spredes med strømmen.
Samlet set vurderes det, at de som følge af boligøerne opfyldte arealer vil medføre en ubetydelig påvirkning af blomsterplantebestandene (med tilhørende faunasamfund) i Københavns Havn.
Høringsfristen går til den 16. september 2014.
Løsning
VVM-rapporten er så omfattende, at gruppen skal bruge mere tid til at sætte sig ordentlig ind i konklusioner for at kunne udarbejde et fyldestgørende høringssvar.