Beslutning: Initiativer til bredere borgerinddragelse og ny struktur for lokaludvalgene
Indstilling
Formanden for Amager Vest Lokaludvalg indstiller, at lokaludvalget sender et brev til borgerrepræsentationen med følgende pointer:
- at lokaludvalget har god erfaring med en lokalt forankret miljøopgave, fordi miljøpunktet netop formår at inddrage borgerne direkte i miljøprojekterne, og på den måde gør en stor forskel for at oplyse og forbedre civilsamfundets bidrag til den fælles miljøopgave, som pågår på flere politiske niveauer.
- at lokaludvalget finder det meget centralt, at sekretariatet er forankret i det enkelte lokaludvalg, da sekretariatet har vigtig lokal viden som kvalificerer arbejdet i lokaludvalget. Det tætte samarbejde mellem lokaludvalgsmedlemmer og sekretariat er desuden vigtigt, hvis medlemmerne - borgerne - skal finde mening i arbejdet
- Det er ikke lokaludvalgets opfattelse, at lokaludvalget mangler værktøjer til en bedre borgerinddragelse, og lokaludvalget vil da også gerne have svar på hvor man i Københavns Kommunes centrale forvaltning synes at kunne gøre borgerinddragelse bedre end man formår i lokaludvalgene? Lokaludvalget er dog åben overfor at kompetenceudvikle ift. borgerinddragelse.
Problemstilling
Økonomiforvaltningen har sendt forslag til ny struktur for lokaludvalgene til drøftelse på mødet i gruppeformandskredsen d. 22. juni 2018.
Økonomiforvaltningen har til brug for drøftelserne i gruppeformandskredsen udarbejdet et notat med forslag til modeller for en fremtidig struktur for lokaludvalgene.
Den ny struktur indbefatter bl.a. at:
- mere fokus på dokumentation af lokaludvalgenes borgerinddragelse
- at miljøopgaven ikke bør være en selvstændig opgave for lokaludvalgene
- undersøgelse af om der er behov for ændringer i sammensætningen af lokaludvalgene medlemmer
- professionalisering og effektivisering af at arbejdet i lokaludvalgene organiseres på samme måde som arbejdet i områdefornyelserne
- mere fokus på opgaveløsning og lokale intiativer
- professionalisering og effektivisering af sekretaritsbetjeningen
- drøftelse af den geografiske struktur
´Læs mere i notatet ny struktur for lokaludvalgene.
Proces fremadrettet
Økonomiforvaltningen vil efter gruppeformandskredsen arbejde og præsentere konkrete modeller og løsningsforslag for gruppeformandskredsen på dets møde fredag den 2. november 2018.
Efter gruppeformandskredsens møde den 2. november 2018 vil Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen få forelagt en sag til politisk behandling. Arbejdet forventes afsluttet foråret 2019.
Arbejdet forankres i Borgerrepræsentationens Sekretariat med inddragelse af relevante enheder i Økonomiforvaltningen samt fagforvaltningerne. Der nedsættes to arbejdsgrupper, der har til opgave at udarbejde forslag til modeller for henholdsvis bredere borgerinddragelse og ny struktur for lokaludvalgene.
Arbejdsgruppen ”Ny struktur for lokaludvalgene” vil i arbejdet inddrage lokaludvalgene og deres sekretariater.
Løsning
at lokaludvalget har god erfaring med en lokalt forankret miljøopgave, fordi miljøpunktet netop formår at inddrage borgerne direkte i miljøprojekterne, og på den måde gør en stor forskel for at oplyse og forbedre civilsamfundets bidrag til den fælles miljøopgave, som pågår på flere politiske niveauer.
- at lokaludvalget finder det meget centralt, at sekretariatet er forankret i det enkelte lokaludvalg, da sekretariatet har vigtig lokal viden som kvalificerer arbejdet i lokaludvalget. Det tætte samarbejde mellem lokaludvalgsmedlemmer og sekretariat er desuden vigtigt, hvis medlemmerne - borgerne - skal finde mening i arbejdet
- Det er ikke lokaludvalgets opfattelse, at lokaludvalget mangler værktøjer til en bedre borgerinddragelse, og lokaludvalget vil da også gerne have svar på hvor man i Københavns Kommunes centrale forvaltning synes at kunne gøre borgerinddragelse bedre end man formår i lokaludvalgene? Lokaludvalget er dog åben overfor at kompetenceudvikle ift. borgerinddragelse.
Økonomi
indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Beslutning
Lokaludvalget besluttede efter afstemning at sende et brev til gruppeformandskredsen og lokaludvalgsformændene med følgende ordlyd:
Lokaludvalget er uenig i, at Miljøopgaven ikke fremadrettet bør være en selvstændig opgave for lokaludvalgene. Lokaludvalget har rigtig god erfaring med en lokalt forankret miljøopgave, fordi miljøpunktet netop formår at inddrage borgerne direkte i miljøprojekterne, og på den måde gør en stor forskel for at oplyse og forbedre civilsamfundets bidrag til den fælles miljøopgave, som pågår på flere politiske niveauer. Lokaludvalget savner en reel begrundelse for en centralisering af den lokale miljøopgave.
Overvejelsen om at samle administrationen i et eller flere kompetencecentre finder lokaludvalget problematisk. Sekretariatet bør være forankret i det enkelte lokaludvalg, da sekretariatet har vigtig lokal viden som kvalificerer arbejdet i lokaludvalget. Det tætte samarbejde mellem lokaludvalgsmedlemmer og sekretariat er desuden vigtigt, hvis medlemmerne - borgerne - skal finde mening i arbejdet. En centralisering af sekretariatsbetjeningen vil trække kompetencen ud af lokaludvalget og interessen ud af det lokale engagement. Endelig savner lokaludvalget dokumentation for, at sekretariaterne er ineffektive og uprofessionelle i deres arbejde.
I oplægget til gruppeformandskredsen påstås det "at lokaludvalgenes nuværende rolle fortsat er mindre proaktiv og borgerrettet end oprindelig tilsigtet, ligesom graden af borgerinddragelse, f.eks. i forbindelse med afgivelsen af høringssvar, har været mindre end der lægges op til i kommissoriet." Lokaludvalget kan ikke genkende det billede og ønsker svar på, hvilken dokumentation, der ligger til grund for den vurdering. Påstanden flugter heller ikke med Overborgmesterens rosende ord om lokaludvalgets arbejde ifm. bydelsplanerne:
"Jeg vil gerne takke for den store indsats og for de mange borgerinddragende aktiviteter, som udvalgene har stablet på benene, og endeligt for de meget fine resultater ….Lokaludvalgene og byens Side 2 af 2
borgere har vist stor kreativitet og idérighed i drøftelserne af bydelenes fremtid. Bydelsplanerne er et rigtig godt eksempel på, at nærdemokrati og borgerinddragelse er bærende i arbejdet for at gøre København til en endnu skønnere by for alle københavnere…. Lokaludvalgene er en betydningsfuld kilde til at finde løsninger på lokale udfordringer, og københavnernes ønsker og drømme for deres bydele er med til at vise retningen for kommunens arbejde, og på den måde kan vi i fællesskab sikre, at København fortsat er en af verdens bedste byer at bo og leve i."
Det er ikke lokaludvalgets opfattelse, at lokaludvalget mangler værktøjer til en bedre borgerinddragelse, og lokaludvalget vil da også gerne have svar på, hvor man i Københavns Kommunes centrale forvaltning synes at kunne gøre borgerinddragelse bedre end man formår i lokaludvalgene? Amager Vest Lokaludvalg er dog åben overfor at kompetenceudvikle ift. borgerinddragelse.
Med de ord ser vi frem til at blive inddraget i det fremtidige arbejde med udviklingen af en demokratisk struktur for lokaludvalgene.
Afstemingen
Spørgsmålet om, hvorvidt lokaludvalget er enig i, at Miljøopgaven ikke fremadrettet bør være en selvstændig opgave for lokaludvalgene, var til afstemning. Følgende stemte for: Mikkel Krogsholm,
Imod: Nete Skøtt, Kresten Thomsen, Anders Bo Nielsen, Ulla Støvelbæk, Benjamin Lausten, Nick Vikander, Peter Hess-Nielsen, Daniel Wiegell, Niels Balling, Berit Bro, André Just Vedgren, Erhardt Franzen, Ole Bidsted, Andreas Petersen, Lasse Vogel.
Undlod: Vibeke Larsen, Inge Hopps.
Spørgsmålet om, hvorvidt Miljøpunktet bør placeres i én fælles enhed var til afstemning. Følgende stemte for: Nete Skøtt, Poul Cullura,
Imod: Kresten Thomsen, Anders Bo Nielsen, Ulla Støvelbæk, Benjamin Lausten, Nick Vikander, Peter Hess-Nielsen, Daniel Wiegell, Niels Balling, Berit Bro, André Just Vedgren, Erhardt Franzen, Ole Bidsted, Andreas Petersen, Lasse Vogel.
Undlod: Vibeke Larsen, Inge Hopps, Mikkel Krogsholm,